Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aj povolania vám môžu ublížiť: Nezabúdajte na zdravie pri práci

Choroby z povolania sa týkajú čoraz viac a viac ľudí.
Choroby z povolania sa týkajú čoraz viac a viac ľudí.

Pod znakom predchádzania chorôb z povolania sa v roku 2013 uskutočnia podujatia k Svetovému dňu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Pripadá na dnes 28. apríla a od roku 2003 sa pripomína na podnet Medzinárodnej organizácie práce (ILO).

K ILO sa v otázke bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) pripája aj Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) so sídlom v španielskom Bilbau a Medzinárodná asociácia sociálnej bezpečnosti (ISSA) so sídlom v Ženeve. Cieľom tohto svetového dňa je propagovať bezpečnú, zdravú a dôstojnú prácu.

Prečo vznikol tento svetový deň?

Ako uviedol v posolstve k Svetovému dňu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci generálny tajomník ISSA Hans-Horst Konkolewsky, tento deň je zaradený do kalendára svetových dní preto, aby sa podporovala prevencia rizík vzniku chorôb z povolania či pracovných úrazov. Zároveň má tento deň slúžiť aj na to, aby sa podporovalo zavedenie kultúry prevencie chorôb z povolania.

Vyše 2 milióny ľudí zomrie na pracovisku

Podľa odhadov odborníkov Medzinárodnej organizácie práce každý rok zomrie na pracovisku 2,34 milióna osôb. Z toho len 321.000 úmrtí možno považovať za pracovné úrazy, ostatných 2,02 milióna úmrtí zapríčinili rôzne choroby z povolania súvisiace s prácou, čo zodpovedá v priemere vyše 5500 úmrtiam pre choroby z povolania denne. Podľa EU-OSHA je táto situácia ešte výraznejšia v Európe, kde podľa štatistík ILO odborníci zaznamenávajú necelých päť percent (5 %) úmrtí súvisiacich s následkami pracovných úrazov.

EU-OSHA propaguje kultúru prevencie rizík chorôb z povolania a zlepšovania pracovných podmienok na Starom kontinente a usiluje o to, aby sa z Európy stalo "bezpečnejšie, zdravšie a produktívnejšie pracovisko".

Čo je jeho cieľom?

Na celom svete choroby z povolania naďalej ostávajú hlavnou príčinou úmrtí súvisiacich s pracoviskom. Aj preto je cieľom Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci upriamovať pozornosť verejnosti  na účinnosť prevencie chorôb z povolania na pracoviskách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9