Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko zaplavili žlté narcisy: Pomôžte onkologickým pacientom

Počas dnešného dňa máte možnosť podporiť onkologických pacientov tým, že si kúpite narcis.
Počas dnešného dňa máte možnosť podporiť onkologických pacientov tým, že si kúpite narcis.

Slovensko dnes zaplavili žlté kvietky nádeje a dlhoročné symboly boja proti rakovine. Verejnosť môže vyjadriť spolupatričnosť s onkologickými pacientmi počas 17. ročníka verejnej finančnej zbierky Deň narcisov, ktorú organizuje Liga proti rakovine (LPR).

Priamo v uliciach miest a obcí zbiera dobrovoľné finančné príspevky 16.053 dobrovoľníkov označených špeciálnymi identifikačnými prvkami. Ako uviedla Martina Myjavcová-Slušná z LPR, snažia sa zabrániť ich prípadnému zneužitiu, preto sú každý rok odlišné.

Ako nájdete dobrovoľníkov rozdávajúcich narcisy?

Pre tento rok sú platnými identifikačnými prvkami dobrovoľníkov žltá šnúrka na krku s nápisom "Deň narcisov 2013" v spodnej časti s papierovým narcisom, na ktorom je umiestnený žltý umelohmotný narcis, označenie "Dobrovoľník" a číslo dobrovoľníka. Ďalším prvkom je papierová pokladnička oranžovej farby potlačená kvetom narcisu, logom LPR a označením "Deň narcisov", opatrená textom - 12. apríl 2013 a slovom "Ďakujeme". Tretím identifikačným prvkom sú narcisy - žlté, ale so zeleným lístkom.

Rozdávať sa budú do 20.00 hodiny

V hlavnom meste a jednotlivých mestských častiach sa bude do 20.00 hodiny pohybovať viac ako 2000 dobrovoľníkov. V obchodno-zábavných centrách či na frekventovaných miestach ich bude možné stretnúť až do 22.00 hodiny. Pevné stanovištia sa počas celého dňa nachádzajú v OD MY na Kamennom námestí a v OC Polus City Center.

Uskutoční sa Koncert vďaky

Tradičný Koncert vďaky s oficiálnym začiatkom o 16.00 h a trvaním približne do 19.00 h sa uskutoční na námestí pri Eurovei. Súčasťou koncertu bude informačný stánok, v ktorom bude Bratislavský spolok medikov poskytovať poradenstvo v oblasti prevencie. Návštevníci si budú môcť vyskúšať samovyšetrenie prsníkov a semenníkov na maketách, otestovať kapacitu pľúc prostredníctvom spirometra. K dispozícii budú informačné brožúrky LPR.

Ako to vyzeralo minulý rok?

Vlani sa počas Dňa narcisov vyzbieralo 1.005.159,66 eura. Čistý výnos zbierky 975.645,12 eura LPR použila na medicínske a výskumné projekty, medicínske služby a hospicovú starostlivosť (442.527,92 eura), na psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny (217.213,46 eura), na projekty a programy na podporu výchovy, informovanosti a poradenstva (225.279,98 eura) a na zabezpečenie regionálnych programov a podporu pacientov v organizačných zložkách LPR v celej SR (91.783,75 eura). Rozdiel medzi zúčtovanou sumou a čistým výnosom vo výške 1159,99 eura bol hradený z iných zdrojov LPR.

Prispievajú tí, ktorí majú skúsenosť s ochorením

Do verejnej finančnej zbierky Deň narcisov väčšinou prispievajú tí, ktorí majú osobnú skúsenosť s rakovinou alebo poznajú niekoho vo svojom okolí, kto trpí touto chorobou. Zhodli sa na tom dobrovoľníci rozdávajúci žlté narcisy v centre Bratislavy.

"Podľa mňa ľudia, ktorí majú vo svojom okolí niekoho, kto rakovinu mal alebo ju prekonal, tak majú k tomu bližší postoj ako ostatní," povedala jedna z dobrovoľníčok, ktorá rozdávala narcisy na Kamennom námestí.

"Rozdali sme asi 300 narcisov a sme tu asi dve hodiny," dodal jej kolega - dobrovoľník. Podľa jeho slov reakcie ľudí na túto zbierku sú rôzne. "Stretávame rôznych ľudí, niektorí sú ochotní prispieť aj štedro, ostatní nemajú pri sebe drobné a nájdu sa aj takí, ktorí odmietnu," vysvetlil.

Niekoľko dobrovoľníkov, ktorí sa pohybovali na Hviezdoslavovom námestí, taktiež potvrdilo, že sú aj takí, ktorí ich obchádzajú.

"Niektorí ľudia sa správajú odmietavo, zrýchlia krok a idú ďalej," povedali.  "Rakovina je hnusná choroba," konštatovala staršia pani, ktorá si kúpila narcis. "Chodím s rodinou na onkológiu na pravidelné kontroly a jeden mladý muž naháňal pani doktorku, že sa jej musí poďakovať, ako mu pomohla. To ma inšpirovalo, že im treba pomáhať," povedala. Ďalšia z oslovených potvrdila, že prispela preto, lebo cíti spolupatričnosť s chorými na rakovinu. "Chcem týmto spôsobom pomôcť trpiacim ľudom, pretože s nimi spolucítim."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9