Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za pacientmi bude vyrážať menej záchraniek s lekárom: Ohrozí ich to?

Za pacientmi bude chodiť od apríla menej záchraniek s lekárom.
Za pacientmi bude chodiť od apríla menej záchraniek s lekárom.

Od apríla tohto roka sa 26 ambulancií rýchlej lekárskej pomoci (RLP) zmení na ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Reálne tak za pacientom bude chodiť menej záchraniek s lekárom na palube. Počet ambulancií pritom zostane rovnaký ako doteraz, spolu ich bude 280.

Ako povedal na včerajšej tlačovej besede štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák, od apríla do decembra tohto roka by transformácia ambulancií záchrannej zdravotnej služby mala priniesť 2,76 milióna eur, v budúcnosti 3,68 milióna eur každý rok. Tieto peniaze sa však neberú zo záchranného systému, ale ostávajú v ňom a budú použité na zvýšenie finančných benefitov pre záchranné zdravotné služby.

Vraj pacientov neohrozí

Štátny tajomník tvrdí, že transformácia záchraniek neohrozí pacientov.

"Dostupnosť záchrannej zdravotnej služby bude rovnaká ako doteraz. Tam, kde bude potrebná ambulancia RLP, bude aj vyslaná," podčiarkol Čislák.

Záchranári sú podľa neho erudovanými zdravotníckymi pracovníkmi a majú omnoho viac kompetencií ako v minulosti.

Transformácia prebehne na základe analýzy

Transformácia záchraniek prebehne na základe analýzy, ktorú urobilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Podľa jeho riaditeľa Ľubomíra Kočiša vychádza z reálnych podkladov z krajov.

"Nie je to analýza od zeleného stola," uviedol dnes Kočiš.

Výsledky podľa neho zohľadňujú demografické, geografické faktory a špecifiká regiónov. Záchranári volali po transformácií 27 ambulancií RLP, napokon sa bude transformovať 26 z nich.

Ambulancie pacienti zneužívajú

Záchranky s lekárom podľa Kočiša totiž často vyrážajú za pacientmi, ktorí pomoc lekára reálne nepotrebujú, čo je pre nich demotivujúce. Ako príklad spomenul výjazd z marca tohto roka, kde RLP po vyšetrení previezla domov ženu pod silným vplyvom alkoholu.

"V mnohých prípadoch sme boli svedkami akéhosi zneužívania ambulancií, ktorých súčasťou boli aj lekári," podčiarkol.

V Londýne, kde žije okolo osem miliónov ľudí podľa riaditeľa OS ZZS majú všetky posádky bez lekára. Dodal, že na Slovensku je viac ambulancií, než je priemer EÚ.

"V krajinách EÚ pripadá ambulancia v priemere na 25.000 ľudí, Slovensko je nadpriemerom a máme jednu ambulanciu na približne 20.000 obyvateľov," spresnil.

Zvýšia sa platby pre záchranky

Platby pre záchranky by sa tak mali od apríla zvýšiť. Mesačná platba pre ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) má stúpnuť zo 16.082 eur na 16.343 eur. Platba pre ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci (RLP) má vzrásť z doterajších 27.882 na 28.426 eur. Stúpnuť majú aj ceny za jeden kilometer jazdy spomínanými ambulanciami, po novom by mal kilometer stáť 0,79 eura.

SLK s tým nesúhlasí

Menej lekárov v sanitkách by podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) mohlo priniesť zásadné zníženie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. S transformáciou 27 staníc rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na stanice rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), kde už vo výjazdovej skupine lekár chýba, preto komora nesúhlasí.

Zmenu siete ohlásilo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva s tým, že záujem o transformáciu prejavilo k prvému aprílu už 26 staníc. Podľa SLK sa však týmto opatrením zásadne mení cieľ a úlohy RLP na Slovensku, keďže sa pretransformuje na menej odbornú rýchlu zdravotnú pomoc.

Pacienti dostanú menej kvality

SLK tvrdí, že za rovnaké peniaze tak pacienti dostanú menej kvality. Poukazuje totiž na to, že dostupnosť vysoko odbornej pomoci pre občanov sa zníži, avšak náklady ušetrené redukciou lekárov zostanú v rukách prevádzkovateľov záchrannej zdravotnej služby (ZZS).

"Slovenská lekárska komora je presvedčená, že aj iné segmenty zdravotného systému sú schopné navrhnúť zníženie kvality zdravotnej starostlivosti vylúčením lekárov zo systému poskytovania zdravotnej starostlivosti a navrhnúť súčasne aj zvýšenie platieb za takúto starostlivosť zabezpečovanú s výrazným deficitom lekárskej odbornosti,“ konštatuje komora.

Riešenie RZP treba zastaviť

Zároveň dodáva, že pokiaľ nie je riadne vyriešená Lekárska služba prvej pomoci, teda pohotovosť a jej financovanie, riešenie RZP treba zastaviť.

"V tejto súvislosti si dovolíme upozorniť na skutočnosť, že Slovenská lekárska komora v minulosti opakovane poukazovala na to, že v Slovenskej republike je nadmerný počet ambulancií rýchlej zdravotnej pomoci, ktoré reálne neposkytujú zdravotnú starostlivosť, ale len prevážajú pacientov, pričom túto činnosť by bolo možné vykonávať lacnejšou dopravnou zdravotnou službou,“ uviedla SLK.

Komora je presvedčená, že fungovanie ZZS si zaslúži zvláštnu pozornosť, a to najmä so zreteľom na hospodárne vynakladanie prostriedkov. Privítali by preto hĺbkový audit tejto služby zo strany ministerstva zdravotníctva, ako aj zdravotných poisťovní spoločne s ďalšími subjektmi pôsobiacimi v zdravotníctve.

Mala by priniesť úspory

Transformácia ambulancií by mala priniesť do systému úspory. V tomto roku by to malo byť 2,76 milióna eur, v budúcnosti každoročne 3,68 mil. eur. Ušetrené financie pôjdu na zvýšenie mesačných platieb pre záchranky, ako aj na zvýšenie kilometrovného.

Ambulancia rýchlej zdravotnej pomoci by si tak mala za poskytnutú zdravotnú starostlivosť mesačne polepšiť zo 16 082,46 eura na 16 343,76 eura. Rýchla lekárska pomoc, teda záchranka s posádkou, ktorej súčasťou je i lekár, dostane namiesto aktuálnych 27 882,89 eura sumu 28 426,09 eura.

V prípade, že RLP je vybavená mobilnou intenzívnou jednotkou, jej platba za zmení z 30 206,47 eura na 30 749,67 eura. Viac budú ambulancie záchrannej zdravotnej služby dostávať aj za jazdu. Po novom by sa malo kilometrovné zdvihnúť z 0,63 eura na 0,79 eura. Navýšenie paušálov bude prvým od roku 2006.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9