Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci budú hľadať nové antibiotiká: Objavia novú generáciu liekov?

Vedci budú hľadať nové antibiotiká na morskom dne.
Vedci budú hľadať nové antibiotiká na morskom dne.

Britskí vedci rozbehli projekt, ktorý by im mohol pomôcť na morskom dne objaviť nové druhy antibiotík. Medzinárodný tím, ktorý vedú experti z Aberdeenskej univerzity v Škótsku, bude na morskom dne hľadať dosiaľ neobjavené látky. Vedúci projektu Marcel Jaspars dúfa, že sa im tam podarí objaviť "novú generáciu liekov".

Koniec efektívnym antibiotikám?

Zbytočné predpisovanie antibiotík a ich príliš časté užívanie viedlo k čoraz častejšiemu výskytu rezistentných baktérií. Odborníci sa preto obávajú, že ľudia prídu o všetky efektívne antibiotiká.

"Ak sa proti tomuto problému nezačne bojovať, o desať alebo dvadsať rokov sa môžeme opäť dostať do situácie, že baktérie a infekcie, ktoré sú dnes ľahko liečiteľné, budú smrteľné," vysvetlil Jaspars.

Výskum začne na jeseň

S výskumom začnú na jeseň vo východnej časti Tichého oceánu, približne 161 kilometrov od pobrežia Čile a Peru. Postupne budú skúmať aj vody v oblastiach Nového Zélandu, Antarktídy a Nórska.

Využijú rybárske člny a zariadenie

Medzinárodný tím využije rybárske člny a zariadenie na odber vzoriek ponorí do vody na kotúči káblov. Z usadenín zozbieraných z morského dna sa potom pokúsia vypestovať baktérie a plesne, z ktorých by mohli následne získať nové antibiotiká.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9