Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Máte lásku v krvi? Dokážte to vo Valentínskej kvapke krvi 2013

Ukážte, že máte lásku v krvi a zúčastnite sa odberu krvi na Valentínskej kvapke krvi 2013.
Ukážte, že máte lásku v krvi a zúčastnite sa odberu krvi na Valentínskej kvapke krvi 2013.

Aj tento rok dnes spúšťa Slovenský Červený kríž Valentínsku kvapku krvi. Celoslovenská kampaň potrvá od 14. februára do prvého jarného dňa 21. marca. Vlani sa do kampane zapojilo vyše 24.000 darcov, z čoho viac ako 4700 ľudí darovalo prvýkrát v živote.

Heslom tohtoročnej kampane je Lásku máme v krvi. Dokáž to aj ty! Ako uviedla Silvia Kostelná zo SČK, celoslovenská kampaň je zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí ale aj rodinných príslušníkov.

Čo je cieľom kampane?

Cieľom kampane je šíriť myšlienku darcovstva krvi, najmä výchovou k darcovstvu krvi.

"Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc," dodala Kostolná.

Aj tento rok sa do Valentínskej kvapky výrazne zapoja študenti stredných a vysokých škôl ako aj zamestnanci mnohých firiem a organizácií a ďalšia verejnosť.

Červený kríž však upozorňuje darcov, že krv môžu darovať nielen počas kampane a na mobilných odberoch, ale tiež denne na pracoviskách Národnej transfúznej služby, či na hematologicko-transfúziologických oddeleniach nemocníc počas odberových dní.

Pre darcov v Bratislave je pripravená akcia

V Slovenskej národnej galérii (SNG) sa začala Valentínska kvapka krvi. Verejnosť a zvlášť priaznivci umenia majú možnosť prejaviť ľudskosť, urobiť dobrý skutok a v Berlinke na Námestí Ľ. Štúra 4 v Bratislave darovať najvzácnejšiu tekutinu.

Odber krvi uskutočňuje mobilná jednotka Národnej transfúznej služby SR. Pre všetkých darcov pripravila SNG špeciálnu akciu - aktuálne prebiehajúcu výstavu Krv, ktorá je sprístupnená aj mimo otváracích hodín pre verejnosť. Darcovia si ju môžu pozrieť do 20.00 hodiny bez nároku na vstupné. Samotné darovanie krvi potrvá do 12.00 hodiny.

Spoluorganizátorom akcie je Slovenský Červený kríž (SČK). Ten upozorňuje, že krv môže darovať každý, kto má vek od 18 do 60 rokov a váži viac ako 50 kg.

Zapojila sa i miestna nemocnica v Levoči

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča si tento rok tiež opäť zopakuje Valentínsku kvapku krvi, ktorá bude trvať až do 21. februára. Hematologicko-transfúzne oddelenie privíta v rámci akcie študentov stredných škôl a gymnázií z Levoče a blízkeho okolia, naplánované sú tiež výjazdy do okolitých miest a obcí.

"Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky k ľuďom. Akcia Valentínska kvapka krvi sa v našej nemocnici začala v pondelok (11.2.), kedy sme na našom oddelení privítali prvých 20 študentov z krompašského gymnázia a tiež prvú verejnosť," uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia Rastislav Osif.

Už v najbližších dňoch je nahlásených niekoľko ďalších študentov z Cirkevného gymnázia v Levoči, Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi, Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta v Levoči či Súkromnej združenej strednej školy Elektrotechnickej v Krompachoch.

Krv a krvná plazma, ktorá je najvzácnejšou tekutinou, zachraňuje podľa Osifa v mnohých prípadoch ten najväčší dar, a to ľudský život.

"Valentínska kvapka krvi zároveň pomáha prelomiť bariéry a študentov zbavuje strachu z odberu," dodal primár.

Pre verejnosť je transfúzne oddelenie v rámci akcie Valentínska kvapka krvi k dispozícii v odberové dni, t.j. utorok a štvrtok vždy od 7. do 10. hodiny.

"Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať len ľahké raňajky," uzavrel Osif.

Aj Komárno je súčasťou kampane

Všeobecná nemocnica Komárno, prevádzkovaná neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadená skupinou AGEL SK, a. s., sa aj v tomto roku zapojila do kampane, ktorá začala dnes a potrvá až do 21. marca.

"Oddelenie hematológie a transfúziológie v Komárne má pre odbery vyhradené piatky od 7.00 do 11.00 h, v prípade záujmu organizovanej skupiny aj pondelky, kedy dobrovoľných darcov obdaruje propagačnými materiálmi Slovenského Červeného kríža," uviedla hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov komárňanská nemocnica vyšle mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúzneho oddelenia aj do okolitých obcí.

"Najväčšou odmenou pre darcov je pomoc ľuďom v ťažkej chvíli. Teší nás, že každoročne prídu stáli darcovia krvi, medzi ktorými sú aj študenti stredných odborných škôl a gymnázií, pričom každý rok pribúda mnoho novodarcov," zdôraznila primárka oddelenia hematológie a transfúziológie Elena Hrabovská.

Dodala, že oddelenie má už naplánované odbery v Komárňanskom okrese na celý rok 2013.

V kampani nie je prvýkrát

Komárňanské oddelenie hematológie a transfúziológie sa zapojí do Valentínskej kvapky krvi už po niekoľký raz. V roku 2012 prišlo v rámci nej darovať krv 62 žiakov a 161 viacnásobných darcov.

"Naše oddelenie verí, že v tomto roku príde ešte väčší počet darcov ako vlani," uviedla Hrabovská.

Ak chcete urobiť dobrú vec, ktorá môže pomôcť chorým ľuďom, využite kampaň Valentínska kvapka krvi a darujte krv vo svojom meste. Dokážete tak, že lásku máte v krvi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9