Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete dnes vysadiť kávu? Pripravte sa na toto!

Ak ste silný kávičkár a vysadíte dávku kofeínu na jeden deň, pocítite nepríjemné príznaky!
Ak ste silný kávičkár a vysadíte dávku kofeínu na jeden deň, pocítite nepríjemné príznaky! (Zdroj: thinkstock.com)

Stačí jeden deň bez kávy a hneď to pocítite na svojej koži! Kofeín je najrozšírenejšia psychoaktívna droga na planéte. Mnohí sú poháňaní kávou, bez ktorej by nevedeli fungovať celý deň. Bez kofeínu nespravia ani jeden krok, no čo sa stane, ak ho na jeden deň vylúčia?

Droga, na ktorú si zvyknete

Bublajúca kanvica, aróma stúpajúca zo šálky, prvý ranný dúšok. To je rituál, bez ktorého by ráno pracovného dňa bolo pre milióny ľudí jednoducho príšerné. Ďalšia dávka kofeínu nasleduje po obede, lenže ani to nestačí. Čierny mok si vychutnáte aj po príchode z práce, aby ste mali energiu a stihli dať do poriadku domácnosť! Kofeín je drogou, ktorej keď niekto prepadne, ťažko je cesty späť!

Kofeín je najrozšírenejšou návykovou látkou na svete. Dlhodobá konzumácia kávy, teda kofeínu, má za účinok, že si organizmus navykne na obvyklý príjem tejto látky,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Čo vás čaká po jej vysadení?

Ľudský organizmus si rýchlo zvykne na jeho účinky, ktoré sú pozitívne, ale aj negatívne, napr. zvýšenie tepovej frekvencie, búšenie srdca. Odborník však upozorňuje, že pri správnej konzumácii zvyšuje energiu, odstraňuje únavu, dodáva antioxidanty či iné biologicky aktívne látky. Aj na tieto pozitívne účinky si organizmus rýchlo zvykne.

„Preto sa stáva, že ak sa niekto rozhodne s príjmom kofeínu skončiť resp. ho významne obmedziť, začne to pociťovať cez rôzne najmä psychosomatické javy,“ varuje Ing. Libor Javro.

Ak ste sa rozhodli pre deň bez kávy, pritom bol čierny mok súčasťou vášho jedálnička, môžete čeliť nepríjemným stavom:

  • Nízky krvný tlak
  • Závrate.
  • Zníženie motoriky.
  • Pocit smädu.
  • Bolesť hlavy, atď.

Tieto nepríjemné príznaky však za určitú dobu odznejú a telo, ktoré bolo dlhé roky zvyknuté na príjem kofeínu si tak isto postupne od neho odvykne, keďže nemá zabezpečený prísun látky.

Silní kávičkári by na to mali ísť postupne

Výživový poradca zdvíha varovný prst! Opatrní s vysadením kávy by totiž mali byť hlavne tí, ktorí si dopriali aj niekoľkokrát denne dávku kofeínu.

„Samozrejme, u silných kávičkarov by som odporúčal pozvoľné znižovanie odstraňovania kofeínu z denného príjmu,“ povedal Ing. Libor Javro.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9