Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Opíjaním k štíhlej postave? Vypuklo chorobné šialenstvo

Mnohí chudnú zaujímavým spôsobom, vďaka alkoholu.
Mnohí chudnú zaujímavým spôsobom, vďaka alkoholu.

Mnohí prepadli novej módnej vlne, nazvanej alkorexia, ktorou zhadzujú prebytočné kilá, no zároveň si užívajú opilecké večierky. Pochvaľujú si ju hlavne mladí ľudia, ktorí si vo zvýšenej miere užívajú kolotoč neviazaných párty s potokom alkoholu. A keďže si strážia svoju postavu, alkoholom si nahrádzajú jedlo, čím prijmú menej kalórií. Opíjanie sa preto u nich stalo životným štýlom.

Hladujú, aby sa mohli opiť

Nárazové opíjanie na večierkoch a párty preferujú mnohé slávne celebrity. A keďže určujú trendy, zrejme sa stali inšpiráciou mladých ľudí k novému životnému štýlu. Ten spočíva v tom, že celý týždeň hladujú, aby potom cez víkend na párty mohli piť alkohol. keďže nemá žiadne živiny, prijmú len prázdne kalórie a chudnú.

Alkorexiou trpí aj 18-ročné dievča Nakhara Jacquesová, ktorá v nedeľu a v pondelok nič neje, aby sa mohla v pondelok večer opiť. Za celé dni si občas dopraje pár kociek melónu a niekoľko jahôd a niekedy aj silný čaj s kvapkou mlieka. Keď príde streda, všetko sa opakuje, dá si melón a večer sa chystá spiť do nemoty.

V alkohole sa však neobmedzuje, dopraje si vodku, ktorú zapíja jablčným vínom. Toto je jej životný štýl už celé dva roky a odvtedy sa veľmi zmenila. Menštruáciu už nemá, padajú jej vlasy a je strašne vychudnutá. Lekári u nej diagnostikovali anorexiu a alkoholizmus v jednom, no napriek tomu pije ďalej. A to ju lekári varovali, že ak neprestane, do dvoch rokov zomrie.

Môžu za to vnútorné problémy

Pravdou je, že aj keď si aj slovenskí teenageri vedia dať poriadne do nosa, o čom svedčia časté výjazdy záchranárov, alkorexii prepadajú najmä mladučkí Briti. Nemusí byť za tým len túžba po zábave, ale často s tým súvisí aj nejaký problém. Ak ich niečo trápi, svoje vnútorné problémy jednoducho "zapijú". Na druhý deň sa po neviazanom žúre síce cítia ešte horšie, ako pred tým, no počas ďalších dní sa znovu pripravujú na ďalšie opijáše. A tak ďalej pokračuje kolotoč zábav, ktorým si privolajú nielen zdravotné problémy, ale svojich osobných problémov sa takto nikdy nezbavia.

Môže narušiť osobnosť

Takáto "diéta" je jednou z najnebezpečnejších, ľahko môže poškodiť vaše zdravie. Nepravidelná strava a nadmerná konzumácia alkoholu spôsobujú poruchy spánku, metabolické poruchy či ochorenie žalúdka alebo cirhózu pečene. Môže byť aj príčinou agresie, únavy, dýchavičnosti, cukrovky, slepoty a závislosti na alkohole, ktorá je veľmi častá.

Alkorexia môže aj vážne narušiť osobnosť, jeho kognitívne, behaviorálne a fyzické schopnosti a vedie až k duševným poruchám.

Aj tieto zdravotné problémy môžu vzniknúť:

  • Hormonálna nerovnováha.
  • Ochorenia tráviaceho traktu.
  • Epilepsia.
  • Hypertenzia.
  • Dehydratácia.
  • Osteoporóza a mnoho iných.

Podla výživového poradcu Ing. Libora Javra, ide o najhorší spôsob chudnutia.

"Tento spôsob chudnutia má niekoľko negatívnych faktorov na zdravie a zdravý vývin jedinca. Takýto ľudia majú nedostatočný príjem energie a potrebných látok pre funkcie svojho organizmu, čim takýto organizmus stagnuje a nemá možnost vytvárať vhodné prostredie pre zdrave biologicke procesy," povedal Ing. Libor Javro.

Ako ďalej upozornil, energia z alkoholu je nevyužiteľná. Organizmis čaká na dostatočný príjem látok a namiesto toho sa dočká alkoholu. Automaticky intoxikuje organizmus, zaťažuje a poškodzuje pečeň, obličky, žalúdok a žalúdočné šťavy.

Možno s istotou povedať, že ten, kto holduje takémuto životnému štýlu, si skôr či neskôr môže privodiť smrť. Ak chcete schudnúť, zvoľte si radšej inú diétu, ktorá nie je drastická, no za to vám zaručí zdravie a zhodené kilogramy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9