Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zistite, čo všetko by ste mali vedieť o foniatrickom vyšetrení

Ak máte problémy so sluchom, neváhajte navštíviť lekára a absolvujte foniatrické vyšetrenie.
Ak máte problémy so sluchom, neváhajte navštíviť lekára a absolvujte foniatrické vyšetrenie.

Foniatria je lekársky odbor zaoberajúci sa poruchami a chybami hlasu, reči a sluchu všetkých druhov. Sluch je jeden z najdôležitejších zmyslov človeka a jeho porucha má za následok poruchu v bežnom živote človeka, v komunikačnom procese. Keď je porucha sluchu prítomná už od narodenia, tak môže pri zanedbanej liečbe dôjsť u dieťaťa k poruche vývoja reči. Z tohto dôvodu je včasná diagnóza sluchovej poruchy veľmi dôležitá.

Hlas je periodický zvuk vznikajúce kmitaním hlasiviek. Hlas má tri základné parametre: frekvenciu, intenzitu a zafarbenie. Foniatrické vyšetrenie a liečba pacientov je určená pre všetky vekové kategórie.

Čo sa robí pred vyšetrením?

Pred vlastným vyšetrením sluchu je dôležité zistenie anamnézy:

  • Pri deťoch sa od rodičov zisťujú možné príčiny vady sluchu.
  • Riziká z predpôrodného, pôrodného a popôrodného stavu matky a dieťaťa.
  • Pri deťoch sa tiež zisťuje názor rodičov o stave sluchu ich dieťaťa.

Aké druhy vyšetrení sa robia vo foniatrii?

Skôr, než sa uskutoční nejaká sluchová skúška, je dôležité otoskopické vyšetrenie uší, na vylúčenie možnej vzniknutej mazovej zátky vo zvukovode, ktorá spôsobuje tiež slabšiu počuteľnosť. Na vyšetrenie sluchu sa používa klinická sluchová skúška, ktorá je podľa potreby doplnená na špecializovaných zdravotníckych pracoviskách o vyšetrenia elektrofyziologickými metódami ako :

Otoskop - ušné zrkadlo je jednoduchý kovový nástroj, ktorého jeden koniec vidí lekár v tvare lievika, ktorý je rozšírený a druhý koniec je vedený smerom do pacientovho ucha.

TEOAE - sú zvuky produkované vnútorným uchom, zaznamenávajú sa citlivým mikrofónom vo vonkajšom zvukovode. Používa sa aj u prvých príznakov poruchy sluchu už u novorodencov .

ERA-SSEP - je meranie prístrojm na frekvenčnom rozsahu 250 Hz až 8 kHz na hladinách počutia od 10 dB do 125 dB HL. Výsledky vyšetrenia sa zobrazia do SSEP grafu.

AABR -  skríningový test, robí sa počas spánku, dokáže zistiť, či zvuk prešiel celou sluchovou dráhou môže sa použiť už v pôrodnici.

BERA -  vie určiť, či sa zvuky z uší dostávajú cez sluchový nerv do mozgu, dokáže určiť, aký je pre pacienta najtichší zvuk.

Tympanometrické vyšetrenie – zisťuje sa, ako pracuje bubienok. Robí sa tak, že dieťaťu sa vloží maličká sonda do ušného kanála a zvukovod sa utesní.

Audiometrické vyšetrenie - je vyšetrenie sluchu, ktorým vie lekár u pacienta určiť  rozsah straty sluchu a podľa zisteného typu sluchového postihnutia môže aj čiastočne určiť jeho príčinu.

Ako prebieha vyšetrenie?

Princíp vyšetrenia je jednoduchý - pacientovi sú do slúchadiel postupne vysielané tóny v rôznych frekvenciách a intenzitách a pacient stláča tlačidlo vždy, keď tón počuje. U detí sa toto vyšetrenie vykonáva od 3. roku života.

Pri audiometrii dostane vyšetrovaný pacient slúchadlá, ktoré umožnia vyšetrovať každé ucho zvláš:

  • Do jedného slúchadla sa pacientovi púšťajú tóny v určitých frekvenciách  (výškach) a intenzitách a pacient je požiadaný, aby stlačil tlačidlo vždy, keď počuje tón.  
  • Do druhého slúchadla sa niekedy môže púšťať šum, aby sa toto ucho vyradilo z vyšetrenia.
  • Na pacientovu hlavu sa pripevní tiež zvláštne zariadenie - oscilátor. Ten je upevnený buď za ušnicou alebo na čele.
  • Oscilátor vibruje a vydáva tóny v rôznej výške, ale na rozdiel od zvuku zo slúchadiel sa, ale v tomto prípade zvuk šíri cez kosť priamo do vnútorného ucha.
  • Vďaka týmto dvom typom vyšetrenia môže lekár odhadnúť aj príčinu nedoslýchavosti.

Výsledky vyšetrenia

Ak pacient počuje dobre zvuky z oscilátora, ale zle počuje zvuk zo slúchadiel, bude porucha v strednom uchu. Ak je porušený sluch pri oboch vyšetreniach, bude sa skôr jednať o poruchu vnútorného ucha, či sluchového nervu (percepčná porucha). Pri percepčnej poruche býva ako prvý príznak často postihnuté najmä vnímanie vysokých tónov.

Vyšetrenie sluchu otoakustickými skúškami patrí v klinickej praxi medzi objektívne vyšetrovacie metódy v audiológii.

V ambulancii vám poskytnú:

  • Preventívne a dispenzárne prehliadky.
  • Kompletnú diagnostiku porúch sluchu.
  • Vyšetrenie hlasu, sluchu s liečbou a rehabilitáciou.
  • Protetickú liečbu spojenú pri sluchových a hlasových poruchách s prideľovaním všetkých druhov načúvacích prístrojov a hlasových protéz - elektrolarynxov.
  • Vyšetrenie pred vstupom na vysokú a strednú školy pedagogického a umeleckého smeru, vrátane ďalšej starostlivosti.

Sluchová skúška v ambulancii

Klinická sluchová skúška môže byť vykonaná pomocou zvukových podnetov, kedy sa sledujú reakcie dieťaťa na tieto zvuky. Skúška pomocou reči sa vykonáva u detí do 3 rokov veku hovorovou alebo tichou rečou a od 3 rokov sa vyšetruje šepotom a hlasitou rečou.

Podľa vzdialenosti, z ktorej dieťa rozumie hlasnej reči bez odzerania môže lekár zhodnotiť stupeň nedoslýchavosti. V prípade, že dieťa nepočuje a nerozumie ničomu, potom sa jedná o úplnú hluchotu. Včasná diagnóza sluchovej vady je veľmi dôležitá, pretože vývoj reči dieťaťa je vždy ovplyvnený sluchovou vadou.

Typy načúvacích prístrojov

Foniatrické ordinácie vám môžu poskytnúť všetky typy načúvacích prístrojov:

  • Závesné i zvukovodové.
  • Analógové aj digitálne.

Sú plne hradené poisťovňami s rôznymi výškami doplatkov. Ďalej sa ponúka napríklad infra načúvací prístroj na počúvanie rádia a televízie, signalizácia bytového zvončeka, telefónu a pod.

Liečba terapeutickým laserom

Prenos z mikrolaryngostroboscopu na obrazovku - možnosť vidieť vlastné hlasivky v pokoji, ale aj pri hovore – poskytuje farebný a zväčšený obraz hlasiviek.

Ako pracuje foniater?

Foniater je lekár, ktorý pomocou anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia a ďalších moderných metód dokáže určiť vaše ochorenie sluchu, hlasu alebo reči. Fyzikálne vyšetrenie lekár vykonáva pohľadom, pohmatom, počúvaním a poklepom so zameraním na hlavu, krk a hrudník.

Medzi ďalšie vyšetrovacie postupy vo foniatrii patrí vyšetrenie sluchu pomocou ladičky. Ladičky sú kovové doštičky, ktoré je možno rozkmitať. Vydávajú počuteľný zvuk v určitej frekvencii.

Na základe získaných informácií z vyššie uvedených vyšetrení zvolí lekár ďalšie podrobné vyšetrenia tak, aby čo najskôr stanovil diagnózu a mohol začať liečbu:

  • Môže sa použiť aj laboratórne vyšetrenie - zo vzorky krvi,
  • Ultrazvuk, RTG, magnetická rezonancia, CT alebo iné moderné foniatrické metódy.

Aké diagnózy sa najčastejšie stanovujú?

  • Jedným z najčastejších ochorení je starecká nedoslýchavosť.
  • Poškodenie sluchového nervu niektorými liekmi.
  • Dlhodobé vystavovanie sa vysokému hluku, či trauma sluchového aparátu výbuchom, či výstrelom blízko pri uchu, tiež niektoré úrazy hlavy spôsobia nedoslýchavosť, či stratu sluchu.
  • Nezhubný nádor nervových obalov – neurinóm.

Dôležité je včasné odhalenie vrodených porúch sluchu - predovšetkým obojstranných, ktoré by mali u detí za následok poruchu vývoja reči. Pri zistení obojstrannej vady sluchu musí byť zabezpečená urýchlená korekcia sluchovej vady naslúchacími pomôckami a začatá následná logopedická rehabilitácia. V niektorých prípadoch je nutné zváženie kochleárnej implantácie – ušný implantát, ktorý nahrádza funkciu slimáka.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie nie je bolestivé, hradí sa zo zdravotného poistenia a samoplatca za neho zaplatí okolo 10 eur.

Vďaka tomuto vyšetreniu sa dá pomôcť zlepšiť stav sluchu, či prísť na hlavný dôvod zníženej počuteľnosti u pacienta. Niekedy je príčina slabšieho počutia len dočasná, inokedy je potrebné pacientovi zabezpečiť načúvacie zariadenie alebo ušný implantát, čím nepríde k stratám v kvalite doterajšieho života.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9