Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor na zaplavené potraviny: Ako ich zachrániť a ktoré nejesť?

Pozor na potraviny, ktoré zaplavila voda.
Pozor na potraviny, ktoré zaplavila voda.

Slovensko zasiahli nebezpečné povodne. Tento prírodný živel ničí všetko, čo sa mu dostane do cesty, niektorí majú preto kvôli nemu nedostatok pitnej vody a jedla. Čo robiť, ak sú potraviny vystavené povodňovej vode? Môžete ich použiť neskôr na konzumáciu?

Pozor na manipuláciu potravín

Pri manipulácii s potravinami a liekmi, ktoré boli vystavené povodňovej vode, by ste mali byť opatrní. Potraviny totiž môžu byť kontaminované toxínmi alebo baktériami z vody, ktoré môžu spôsobiť ochorenie, ako je hepatitída alebo gastroenteritída. Preto sa oplatí vedieť, kedy sa dajú potraviny použiť, a ktoré by ste naopak mali radšej vyhodiť.

Tieto potraviny vyhoďte

Hygienici varujú, aby ľudia nejedli potraviny zaplavené povodňovou vodou, bahnom a kalom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch, či tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené. Za zdraviu škodlivé treba považovať aj všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré zaplavila povodňová voda, bahno a kal, na čo upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vyhoďte potraviny a obaly od nápojov so skrutkovým uzáverom, s vekom, s korunkovým uzáverom, ako to býva napr. u fliaš od piva a domáce konzervované potraviny. Tieto nádoby totiž nemožno dezinfikovať, navyše, aj tak sa zrejme do vnútra dostala znečistená voda. Ak si nie ste istí, či sú poškodené, radšej ich aj tak vyhoďte, ako by ste mali riskovať svoje zdravie.

Ľudia majú byť opatrní aj pri konzumácii chladených, či mrazených potravín z chladničiek, ktoré boli nejaký čas bez elektrického prúdu. Takéto potraviny možno jesť len v prípade, ak chladnička bola odpojená menej ako tri hodiny a teplota potravín nepresiahla 6 stupňov Celzia. Ak boli chladené potraviny v nefunkčnej chladničke dlhšie ako tri hodiny, treba ich dať laboratórne vyšetriť.

Ľudia nesmú používať na pitie a varenie vodu z vlastných studní, ktoré boli pri povodniach zaplavené, kým sa neurobí sanácia studne a rozbor vody. Hygienici odporúčajú dať vodu zo svojej studne na chemické a mikrobiologické vyšetrenie aj v prípade, ak studňa nebola priamo zaplavená, ale je v oblasti postihnutej povodňou. Dovtedy treba používať len vodu z overených zdrojov a hlavne balené vody.

Ktoré môžete použiť?

Nepoškodené potraviny v kovových plechovkách alebo v sáčkových obaloch, ktoré slúžia pre dlhodobé skladovanie, si môžete ponechať. Ale len v tom prípade, ak odstránite štítky, dôkladne opláchnete vonkajší obal a následne vydezinfikujete roztokom 1 polievkovej lyžice bielidla s 3 litrami pitnej vody. Nezabúdajte dať potom na potraviny nové štítky s popisom potravín a dátumom spotreby.

"Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny je potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými papierovými etiketami, respektíve ktoré sú úplne bez etikiet," varuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ako je to s liekmi?

Všetky lieky - prášky, tekutiny, lieky do injekcií, inhalátorov alebo lieky na vonkajšie použitie, ktoré prišli do kontaktu s povodňovou a kontaminovanou vodou sa musia zlikvidovať. Výnimkou sú lieky, ktoré sú záchranné (používajú sa na odstránenie akútnych ťažkostí, podávajú sa pri zhoršení stavu) a nedajú sa ľahko nahradiť. V takýchto prípadoch, ak je nádoba kontaminovaná, ale obsah bez zmeny - tabletky sú suché - môžu byť použité až dokým ich nenahradíte novými liekmi. Avšak, ak sú tabletky vlhké, sú kontaminované. Po povodni sa obráťte na svojho lekára alebo lekárnika a dajte si predpísať náhradné lieky.

Ďalšie opatrenia

  • Nejedzte žiadne potraviny, ktoré mohli prísť do styku so záplavovou vodou ako surové ovocie a zelenina, vajcia či kartóny mlieka.
  • Zlikvidujte všetky potraviny, ktoré nie sú vo vodotesnom obale. Patria sem potraviny v nádobách ako v plastových fóliách a lepenkách alebo tie so skrutkovým, patentným a korunkovým uzáverom. Voda sa ľahko môže dostať do nádoby a môže kontaminovať potraviny.
  • Skontrolujte konzervované potraviny a odstráňte jedlo, ktorého obal je poškodený. Takýto obal môže mať diery alebo je nafúknutý. Poškodený obal spoznáte aj tým, že časť tekutiny je vytečená alebo má rozsiahlymi hlbokými korózie.

Ako zachrániť potraviny?

Odstráňte štítky, ak sa odlepujú, pretože na nich môžu byť nečistoty a baktérie.
• Dôkladne umyte plechovky alebo iné nádoby mydlom a horúcou vodou, ak je k dispozícii.
• Vyčistite alebo zotrite nečistoty alebo bahno.
• Opláchnite nádoby s vodou, ktorá je bezpečná pre pitie, ak je k dispozícii.
Potom ich vydezinfikujte ponorením buď do vody, ktorú dostaňte do varu a varte po dobu 2 minút alebo ich vložte do roztoku, ktorý sa skladá z 1 lyžice neparfumovaného, kvapalného chlórového bielidla a troch litrov pitnej vody (čo najčistejšej vody) po dobu 15 minút.
• Ak sú štítky odnímateľné, odstráňte ich a znovu označte obaly potravín vrátane dátumu spotreby.
• Potraviny v plechovkách alebo v sáčkoch by ste mali použiť radšej čo najskôr.

Prečítajte si článok o tom, ako si dať do poriadku byt zničený povodňami a aké preventívne opatrenia by ste mali vykonať, keďže po povodniach hrozí väčšie riziko chorôb.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9