Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šokujúci fakt o cigaretách: Z fajčenia môžete ohluchnúť

Prestaňte s fajčením, môže vám poškodiť sluch.
Prestaňte s fajčením, môže vám poškodiť sluch.

Na povrch sa stále vynárajú nové a nové fakty, ktoré ukazujú na škodlivé účinky fajčenia. Nielenže spôsobuje rakovinu pľúc, u mužov impotenciu a neplodnosť, zvýšené riziko rakoviny pŕs a celkovo skracuje život, ale najnovšie, pravidelné fajčenie zhoršuje sluch. V neskoršom veku môžete rátať s tým, že budete mať problémy so sluchovým aparátom, čo môže viesť až k strate sluchu v starobe.

Zvyšuje riziko poškodenia sluchom

Na toto prekvapivé zistenie prišli japonskí vedci. Výsledky ich štúdie ukázali, že fajčenie môže okrem iného poškodzovať sluch. Výskumu sa zúčastnilo 1 554 Japoncov, u ktorých sa zistilo, že so stúpajúcim počtom denne vyfajčených cigariet a so zvyšujúcim sa počtom rokov strávených fajčením, sa zvyšovalo riziko poškodenia sluchom - hlavne počutia vysokofrekvenčných tónov. Príkladom sú muži, ktorí fajčili denne viac ako balíček cigariet. Mali dvojnásobne vyššie riziko poškodenia sluchu oproti nefajčiarom.

Problémy prídu neskôr

Aj keď sa sluch začína postupne zhoršovať približne v štyridsiatke, o svoj sluchový aparát by sa mal každý poctivo starať. Teraz vás síce nemusia trápiť problémy so sluchom, no neskôr s pribúdajúcim vekom a s pribúdajúcimi krabičkami vyfajčených cigariet, vám sluch skoršie prestane fungovať, čo môže viesť až k totálnej hluchote v starobe. Ešte stále máte chuť zapáliť si cigaretu?

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9