Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po tomto si už nezapálite: V tabaku môžu byť nebezpečné plesne

Prestaňte s fajčením, v tabaku sa nachádzajú nebezpečné plesne.
Prestaňte s fajčením, v tabaku sa nachádzajú nebezpečné plesne.

Ak vám k tomu, aby ste prestali fajčiť, nestačí fakt, že fajčenie zvyšuje riziko rakoviny pľúc, možno vás presvedčí výsledok holandského výskumu. Zistil, že tabak nachádzajúci sa v cigaretách, býva napadnutý radou nebezpečných plesní.

Holandskí výskumníci testovali 98 cigariet štrnástich rôznych značiek, vrátane siedmich vzoriek marihuany, pričom išlo o cigarety s filtrom i bez filtru. Výsledky výskumu boli šokujúce. V 63 cigaretách sa našli rôzne druhy plesní. Po tomto zistení sa naozaj už oplatí zvážiť, či ešte niekedy vložiť cigaretu do úst.

Nebezpečná pleseň v tabaku

Najčastejšou plesňou, ktorú našli v tabaku, bola Aspergillus fumigatus, ktorá je bežným pôvodcom infekcií. Môže byť nebezpečná hlavne pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, ako sú pacienti na chemoterapii, príjemcovia translapantovaných orgánov alebo ľudia s AIDS.

"Keď sa pozriete na všetky infekcie spôsobené plesňami, 90 percent z nich spôsobuje Aspergillus," potvrdzuje Dr. Paul Verweij z University Medical Center in Nijmegen, že pleseň nájdená v tabaku môže za vznik bežných infekcií.

Výsledok výskumu tiež ukázal, že marihuana obsahovala vyššie hladiny plesní ako cigarety. Na rozdiel od cigariet však bola kontaminovaná inou plesňou.

Spôsobuje škody na celom tele

Škodlivosť fajčenia na ľudské zdravie potvrdzuje ďalší výskum. Americkí vedci tvrdia, že fajčenie spôsobuje škody na celom tele, keďže znižuje hladinu enzýmu, ktorý je kľúčový pri udržaní mentálneho i fyzického zdravia. Nepriaznivo pôsobí na pľúca, srdce i cievy, ale poškodzuje aj ľadviny a slezinu.

Navyše podľa Dr. Nory Volkovej, riaditeľky National Institute on Drug Abuse, bol preukázaný škodlivý účinok i na tých častiach tela, ktoré nie sú vystavené vplyvu nikotínu. Fajčenie vystavuje tkanivá celého tela tisícom látok obsiahnutých v cigaretovom dyme. Ešte stále váhate, či prestať s fajčením?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9