Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zbavte sa závislosti na cigaretách: 9 tipov, ako prestať fajčiť

Skoncujte s fajčením!
Skoncujte s fajčením!

Kto už raz skúsil skoncovať s fajčením vie, aké je to ťažké. Zbaviť sa závislosti často nedokáže ani ten, kto to myslí smrteľne vážne. Niekedy nepomôže ani uvedomenie si, aké zdravotné ťažkosti fajčenie spôsobuje. Pomôcť vám môže 9 tipov, vďaka ktorým si už nikdy nezapálite cigaretu!

1. Musíte vedieť, prečo chcete prestať.

V prvom rade je dôležité mať dôvod, prečo sa chcete nikotínu zbaviť. Buďte čo najkonkrétnejší!

2. Využite pomoc lekární.

Ruku na srdce, prestať s fajčením sa zo dňa na deň jednoducho nedá.  Najhoršie abstinenčné príznaky, ktoré sú na začiatku, zmiernite pomocou špeciálnych náplastí alebo žuvačiek. Pomôžu vám prekonať návyk od fajčenia. Sú dostupné v každej lekárni, pričom cena náplastí sa pohybuje od 15 do 40 eur a žuvačky kúpite za menej ako 10 eur.

K dispozícii máte aj lieky na predpis, ktoré vám uľahčia boj s cigaretou. Nebojte sa požiadať svojho lekára o predpis. Často ide o lieky, ktoré sú účinnejšie ako voľne predajné.

3. Nebuďte v tom sami.

Nenechajte si to iba pre seba! O svojom odvykaní povedzte rodine a priateľom, určite vás podporia. Navyše vás môžu upozorniť, keď budete mať svoju slabú chvíľku a budete si chcieť zapáliť cigaretu. Navyše do odvykania môžete zapojiť aj kamaráta, obom vám to pôjde lepšie!

4. Zbavte sa stresu.

Medzi dôvody, prečo ľudia fajčia, patrí fakt, že pri cigarete dokážu vypnúť a relaxovať. Neovládateľná chuť na cigaretu nastáva aj vtedy, keď je človek pod stresom, a keď je nervózny. Naplánujte si preto dopredu iné spôsoby relaxácie, napríklad hudbu alebo šport. V každom prípade sa snažte čo najviac vyhýbať stresu!

5. Dajte stop alkoholu a ďalším spúšťačom.

Vyhnite sa alkoholu, ktorý môže spustiť chuť na cigaretu! Keď s kamarátmi popíjate v kaviarni, je možné, že cigarete neodoláte. Ak ste fajčili vždy po jedle, teraz si namiesto cigarety skúste len vyčistiť zuby alebo si dajte žuvačku.

6. Poupratujte si dom.

Keď zahodíte poslednú krabičku cigariet, vyhoďte všetky zapaľovače, popolníky, vyperte záclony, oblečenie – jednoducho všetko, čo mohlo mať cigaretový zápach.

7. Nevzdávajte sa.

Nikdy sa nevzdávajte! Je normálne, ak pri odvykaní zlyháte. Mnoho fajčiarov absolvovalo niekoľko pokusov, kým sa im podarilo prestať. Nenechajte sa odradiť neúspechom!

8. Vyberte si svoju odmenu.

Keď prestanete fajčiť, ušetríte peniaze. Nebojte sa ich minúť na niečo, čo vám urobí radosť. Na začiatku odvykania si premyslite, čo bude vašou odmenou a tešte sa, až si to kúpite, keď svoj cieľ splníte!

9. Robíte to pre zdravie

Neustále si opakujte, že to robíte pre zdravie. Okrem ušetrených peňazí má skoncovanie s fajčením jednu obrovskú výhodu – pridáte si pekných pár rokov zdravého a kvalitného života. A to už stojí za to!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9