Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chcete si oddýchnuť na masáži? Pozor, môže i ublížiť!

Zrelaxujte pri masáži, len pozor na to, aby vám neublížila!
Zrelaxujte pri masáži, len pozor na to, aby vám neublížila!

Už dávno sú preč časy, kedy na masáže chodili len chorí ľudia alebo tí, ktorí mali problém s pohybovým aparátom. Dnes využíva blahodárne účinky masáže takmer každý, keď nás bolí chrbát alebo na relaxáciu. Niekedy však môže skôr ublížiť ako pomôcť.

Účinky masáže

Masáž má množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus. Uvoľňuje a regeneruje svalstvo, zlepšuje podmienky pre činnosť svalov a kĺbov a pôsobí nielen na telesný, ale aj psychický stav človeka. Ďalšou výhodou je, že má vplyv na nervovú sústavu a zlepšuje krvný obeh.

Kedy dokáže ublížiť?

Aby ste si užili masáž so všetkým priaznivými účinkami, je dobré dodržiavať  určité podmienky. Masáž dokáže ulahodiť nielen nášmu telu a psychike, ale dokáže i nepríjemným spôsobom ublížiť. Preto je niekedy lepšie sa jej vyhnúť. V prvom rade nikdy nechoďte na masáž s plným žalúdkom, pod vplyvom alkoholu alebo s infekčným, či nádorovým ochorením.

Dôvera v maséra

Keďže pri masáži odhaľujete telo a dovolíte druhému človeku, aby sa vás dotýkal,  je nevyhnutná dôvera v jeho schopnosti a určité sympatie. Nie je dobré vybrať si maséra, ktorý je vám nesympatický alebo na vás prostredie masážneho salónu pôsobí negatívne. Takto by ste si masáž neužili a zostal by vám z toho len nepríjemný pocit.

Masér s certifikátom

Sledujte, či sa vás masér po vstupe do salónu opýta na váš zdravotný stav. Mal by vedieť, či netrpíte nejakou chorobou, a či je vhodné vás masírovať. Môžete ho poprosiť, aby vám ukázal certifikát na masáž. Budete mať istotu, že ide o certifikovaného maséra, ktorý vám procedúru urobí profesionálne. Nebojte sa opýtať sa ho na vzdelanie, jeho prax, dĺžku procedúry, účinky masáže i možné reakcie.

Aj masér potrebuje spätnú väzbu

Netreba zabúdať na to, že aj masér potrebuje spätnú väzbu.  Ak máte počas procedúry pocit chladu, potrebujete ísť na toaletu alebo niektoré hmaty vnímate ako bolestivé, na všetko môžete maséra upozorniť. Vyhnete sa tak nepríjemného pocitu.

Masáž je výborný prostriedok relaxácie, odstránenia únavy a bolesti. Mala by pomôcť človeku pri zdravotných problémoch, dodať telu i duši pokoj. Záleží nielen na tom, kto a ako ju vykonáva, ale predovšetkým na vás. Vy ste zákazník, vy si vyberajte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9