Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Domáca SUROVINA skrotí rýchlo sa MASTIACE vlasy: Vyrieši častý PROBLÉM u mnohých, ALE má to HÁČIK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ospevovaná surovina vďaka svojmu všestranného využitiu v domácnosti sa často skloňuje aj v súvislosti s mastnými vlasmi. Údajne ich dá do poriadku, vyčistí a odmastí hrivu, ktorá bude nadýchaná a lesklá. Oplatí sa spoľahnúť na sódu bikarbónu?

V prvom rade treba upozorniť, že jedlá sóda môže spôsobiť podráždenie pokožky a poškodenie vlasov. Hoci ste čakali zrejme niečo iné, taká je pravda. Najlepšie však spravíte, ak stavíte na inú alternatívu, ako je klasický čistiaci šampón a vyberiete si presne ten, ktorý vyhovuje vášmu stavu vlasov. 

Má nejaké výhody?

Tento "výstrelok", ktorý hovorí o použití jednej sódy na mastné vlasy, je populárnou metódou tzv. "no poo", ako informuje healthline.com. Jednoducho povedané, má nahradiť komerčné šampóny. Ľudia uvádzajú, že jedlá sóda rozpustená vo vode dokáže odstrániť prebytočný maz, zmäkčiť vlasy a obnoviť lesk. Metóda však nie je spoľahlivá - niektorí ľudia hlásili vážne poškodenie vlasov v priebehu času.

Čo hovorí veda?

Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sóda bikarbóna mohla zmäkčiť vlasy alebo im vrátiť lesk. Skôr naopak, je viac výskumov, ktoré hovoria o riziku poškodenia vlasov a podráždenia pokožky. Priemerná hodnota pH pokožky hlavy je 5,5 a hodnota pH vlasového drieku je 3,67. Udržiavanie tejto rovnováhy napomáha k zdraviu vlasov. Sóda bikarbóna má však hodnotu pH 9, preto môže skôr uškodiť. 

Domáca SUROVINA skrotí rýchlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum ukazuje, že produkty s vysokou úrovňou pH môžu zvýšiť:

  • poškodenie kutikuly
  • lámanie vlasov
  • krepovatenie vlasov
  • podráždenie

Pokožka hlavy má tiež hodnotu pH okolo 5,5. Jedna štúdia zistila, že alkalické mydlo (pH 9,5) výrazne znížilo obsah tuku v pokožke a podráždilo ochrannú vrstvu pokožky.

Pomôže, ALE...

Na druhej strane, je možné, že budete počuť aj o výhodách jedlej sódy na korunu krásy. Ak ju raz za čas použijete, vsimnete si, že nie je až taká zlá. Zložky s vysokým pH sú totiž účinné pri odstraňovaní nánosov a vysúšania pokožky hlavy. Avšak, dlhodobé používanie môže zbaviť vlasy ich prirodzených mazov a podráždiť pokožku.

Mohlo by sa to prirovnať k sladkostiam. Ak si raz za čas doprajete sladkú dobrotu, vašej postave alebo zdraviu to neublíži. Platí to však len v prípade, ak je to naozaj len občas a potom sa vrátite ku svojmu zdravému stravovaniu ako predtým. Nestíhate si umyť vlasy? V rýchlosti môžete použiť sódu, konkrétne zmiešajte tri lyžice jedlej sódy s rovnakým množstvom vody. Spravte to však len výnimočne!

Iný spôsob, ktorý bol propagovaný v súvislosti s metódou "no poo", odporúča použiť peeling zo sódy bikarbóny a následne opláchnuť zriedeným jablčným octom, aby sa obnovila rovnováha pH pokožky hlavy. 

Domáca SUROVINA skrotí rýchlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Metóda "no poo" však nevyrovnáva pH pokožky hlavy. V skutočnosti ju to môže vystresovať, keď po vysokom pH bude nasledovať hneď nízke. Ak sa rozhodnete pre "no poo", robte to s mimoriadnou opatrnosťou. Pred použitím vyskúšajte na svojej koži, aby ste zistili, či vám jedlá sóda nespôsobuje vedľajšie účinky.

Vo všeobecnosti je sóda abrazívna a môže zanechať vlasy a pokožku hlavy suchými. Použitie prášku ako šampónu bude pravdepodobne najúčinnejšie pre ľudí s extra mastnými vlasmi. Tí so suchými vlasmi by mali zvážiť následné opláchnutie kondicionérom na zvlhčenie pokožky hlavy.

Čo použiť namiesto toho?

Dobrou správou je, že ak inklinujete viac k prírode a nechcete použiť klasický šampón, predsa len máte k dispozícii produkty, ktoré pomôžu. Siahnite napríklad po kokosovom oleji, ktorý prenikne do vlasového kmeňa a zabráni lámaniu vlasov. Funguje skvelo pred i po kondicionéri. Používajte ho len striedmo, aby ste sa vyhli mastnému vzhľadu. 

Taktiež sa oplatí investovať do dobrého kondicionéru, ktorý vytvorí elegantný vzhľad vlasov bez krepovatenia. Utesňuje kutikulu a vytvára jemnejšie vlasy. Hľadajte kondicionéry so silikónmi, keratínom alebo olejmi ako je arganový či jojobový.

Viac o téme: Mastné vlasyVlasy Sóda bikarbóna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9