Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

STRUKOVINA, ktorá zníži CHOLESTEROL až o 70 percent: Bonusom je záchrana PEČENE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak má niekto vysoký cholesterol, znamená to, že je len krok od problémov s kardiovaskulárnym zdravím, teda má zvýšené riziko srdcových chorôb a mŕtvice. V tomto prípade pomôžu statíny, hoci stačí siahnuť po jednej strukovine. 

Nie len pre vegánov

Či už si do kávy pridávate kvapku sójového mlieka alebo do rezancov primiešate opražené kocky tofu, sójové bôby sa v minulom storočí stali populárnou surovinou na rastlinnej báze. A to z dobrého dôvodu. Sója, plná rôznych vitamínov a minerálov, sa spája s nižším rizikom celého radu kardiovaskulárnych problémov, ako sú srdcové choroby a mŕtvica. Mnohí si myslia, že toto rastlinné jedlo je len pre vegánov, avšak nová štúdia môže ostatných podnietiť k inému názoru.

Výskum publikovaný v časopise Antioxidants zistil, že konzumácia sójovej múky bohatej na proteín B-konglycinín má potenciál znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu, ako sa píše na express.co.uk. Výskumný tím taktiež prišiel na to, že tento sójový produkt znižuje vysokú hladinu cholesterolu a iných lipidov až o neuveriteľných 70 percent. Navyše, skromná sója bola tiež schopná znížiť riziko metabolických ochorení, ako je stukovatenie pečene a ateroskleróza, ktoré podrobne opisujú hromadenie tukov v krvných cievach.

Môžu za to tiež peptidy

Zatiaľ čo sójové bôby sú už nejaký čas ospevované pre ich vlastnosti znižujúce cholesterol, tento výskum sa rozhodol pozrieť na skutočný mechanizmus zodpovedný za tieto účinky.

STRUKOVINA, ktorá zníži CHOLESTEROL
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Autorka štúdie Elvira de Mejiaová povedala: "Ako sme predpokladali, účinky sójových bôbov na metabolizmus cholesterolu nesúvisia len s ich proteínovými koncentráciami a zložením, ale aj s peptidmi v nich obsiahnutými, ktoré sa uvoľňujú počas gastrointestinálneho trávenia."

Tím skúmal 19 odrôd sójovej múky, z ktorých každá obsahovala rôzne pomery dvoch proteínov – glycinínu a B-konglycinínu. Podiel glycinínu v týchto odrodách sa pohyboval od 22 percent do 60 percent, zatiaľ čo pomer B-konglycinínu bol od 22 percent do 52 percent.

Pomocou simulácie ľudského tráviaceho procesu tím identifikoval 13 bioaktívnych peptidov produkovaných počas trávenia, z ktorých väčšina pochádzala z týchto dvoch proteínov. 

Autorka štúdie dodala: „Strávené peptidy sójových bôbov dokázali znížiť akumuláciu lipidov o 50 až 70 percent, a to je veľmi dôležité. To bolo porovnateľné so statínom, ktorý ho znížil o 60 percent."

Zničí "zlý" cholesterol

Okrem toho odrody sóje tiež znižujú oxidovaný „zlý“ cholesterol – typ, ktorý sa nebezpečne hromadí na stenách vašich tepien.

STRUKOVINA, ktorá zníži CHOLESTEROL
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Jedným z kľúčových rizikových faktorov aterosklerózy je oxidovaný LDL (zlý) cholesterol. Preto sme skúmali preventívne účinky natrávenia sójových bôbov v ôsmich rôznych koncentráciách. Každý z nich znížil rýchlosť oxidácie LDL spôsobom závislým od dávky, čím inhiboval tvorbu skorých aj neskorých oxidačných produktov spojených s ochorením," vysvetlila odborníčka.

Ochráni pred stukovatením pečene

Vyššie koncentrácie B-konglycinínu sa ukázali ako obzvlášť užitočné, pretože proteín preukázal väčšie zníženie oxidovaného „zlého“ cholesterolu a iných tukov v krvi. Nevplýva len na vysoký cholesterol. 

"Jasne sme videli rôzne markery, ktoré boli ovplyvnené kľúčovými enzýmami, regulujúcimi lipogenézu pečene - vývoj stukovatenia pečene," dodala Mejiaová, podľa ktorej to naznačuje potenciál na prevenciu stukovatenia pečene. 

Viac o téme: ZdravieCholesterolPotravinaSójové bôby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9