5 MÝTOV o CUKRE, ktoré vám BRÁNIA v CHUDNUTÍ: Ruky preč od NÍZKOKALORICKÝCH sladidiel

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-29 06:00:00

Sladké dochucovadlo s nie príliš dobrým renomé. Ako to je s konzumáciou cukru? Ktoré nepravdy o ňom kolujú medzi ľuďmi? Odkryte pravdu, nech v tom máte jasno.

O cukre sa hovorí ako o zabijakovi 21. storočia a novodobej droge. Chutí síce skvelo, ale zdraviu v skutočnosti škodí. Pod cukrom sa nemyslí len sacharóza, teda biely a hnedý cukor, ale aj všetky jednoduché sacharidy, ako fruktóza, laktóza či maltóza. Tie sa prirodzene nachádzajú v ovocí, zelenine, v mliečnych výrobkoch, ktorých konzumácia sa považuje za zdraviu prospešnú, ako sa píše na livestrong.com. Ani s nimi to však netreba preháňať, keď je ich priveľa, telo trpí.

Ak chcete schudnúť, mali by ste držať rád odborníkov na zdravé stravovanie a vyhnúť sa mýtom, ktoré vás môžu pripraviť o ideálnu postavu.

Mýtus 1: Cukor treba úplne vynechať

Úplné vynechanie sladkostí vám síce pomôže znížiť príjem kalórií a krátkodobo schudnúť, no zároveň to môže viesť k pocitu deprivácie. Ručička na váhe sa nakoniec posunie opäť smerom nahor.

„Zistíte totiž, že premýšľate o cukre oveľa viac ako kedykoľvek predtým a nakoniec neodoláte a prejete sa ním," konštatovala odborníčka na výživu Jamie Nadeauová.

Nielenže to môže prekaziť váš pokrok v chudnutí. Môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť vinní a budete premýšľať o úplnom vzdaní sa svojich cieľov, ktoré sa týkajú zdravého stravovania. Podľa Nadeauovej je v poriadku jesť cukor a sladké jedlá, ak sa konzumujú s mierou. Svoje chute a celkový príjem kalórií udržíte pod kontrolou tým, že si každý večer po večeri dáte jednu sušienku alebo kúsok čokolády.

Mýtus 2: Zabudnite na cukor v ovocí a mliečnych výrobkoch

Ovocie a mliečne výrobky ako mlieko a nesladený jogurt obsahujú prirodzene sa vyskytujúce cukry, konkrétne fruktózu a laktózu. Odborníci však tvrdia, že týmto potravinám sa netreba vyhýbať, pretože sú naplnené výživnými látkami, ktoré sú pre telo prospešné. V mlieku nájdeme bielkoviny a vápnik, zatiaľ čo v ovocí sa ukrývajú vitamíny, minerály a vláknina.

„Toto všetko poskytuje zdravotné výhody, ktoré prevažujú nad cukrom," tvrdí dietologička Jacquelyn Bucciová.  

Na druhej strane pridané cukry, ako napríklad stolový cukor v koláčikoch alebo sladených kávových nápojoch, neponúkajú žiadne nutričné výhody. ‌Zdravá strava by mala zahŕňať množstvo celých, minimálne spracovaných potravín.

„Pri diéte by ste mali zjesť okolo 2-tisíc kalórií, obsahujúcich dve až tri porcie ovocia, zeleniny a tri porcie mliečnych výrobkov za deň,“ uviedla Bucciová.

Mýtus 3: Med a javorový sirup sú prírodné, preto im treba dať prednosť

Prírodné sladidlá ako med, javorový sirup, agávový nektár alebo kokosový cukor sú síce zdravšie ako bežný stolový cukor, ale to neznamená, že ide o lepšiu voľbu. V skutočnosti všetky tieto sladidlá obsahujú rovnaké množstvo kalórií a telo ich spracováva rovnakým spôsobom. Dajte si preto za cieľ zaobchádzať s medom, javorovým sirupom a inými prírodnými sladidlami presne ako s bežným cukrom.

Mýtus 4: Cukor by ste mali vymeniť za nízkokalorické alebo bezkalorické sladidlá

Nízkokalorické alebo nekalorické sladidlá, ako je stévia, sukralóza alebo aspartám, vám môžu pomôcť znížiť celkový príjem kalórií a podporiť vaše úsilie o zníženie hmotnosti.

„Dlhodobé výhody nie sú však veľmi presvedčivé, niektoré zo sladidiel totiž môžu mať potenciálne negatívne účinky,“ konštatovala Bucciová.

Keď je ich priveľa, môžu spôsobiť problémy s trávením, znížiť krvný tlak i hladinu cukru krvi a spôsobiť alergickú reakciu. Pri chudnutí by ste sa podľa nej nemali na ne spoliehať.

Mýtus 5: Cukor v nedezertných jedlách neublíži

Šiška alebo kúsok koláča sú plné cukru. Ale veľa balených potravín, ktoré nespadajú do dezertov ako sú raňajkové cereálie, ochutené jogurty, koreniny a dokonca aj chlieb, majú tiež prida cukor. Je teda možné, že nakoniec prijímate cukru oveľa viac, ako si myslíte.

Vždy si prečítajte štítok s výživovými údajmi, aby ste videli, koľko pridaného cukru potravina obsahuje.

„Čokoľvek nad 5 percent má vysoký obsah a treba sa tomu vyhnúť,“ radí Bucciová.  

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukor mýty

2023-01-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia