Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

CHYBA, ktorou sa pripravíte o cenné látky: Prečo by ste LOSOSA nemali zbavovať KOŽE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viete, čo vlastne skončí v koši? Málokto vie, že lososová koža obsahuje viac minerálov a živín ako samotná ryba! Preto môže byť vynikajúcim doplnkom akejkoľvek stravy.

Rýchle fakty o lososovej koži:

  • Za predpokladu, že ide o vysokokvalitného lososa, koža môže byť skvelým doplnkom väčšiny diét.
  • Mnoho ľudí sa vyhýba lososovej koži preto, že nevie, ako ju uvariť.
  • Zaradenie lososovej kože do jedálneho lístka je jednoduché a môže poskytnúť telu ďalšie živiny.

Čítajte tiež: Ako sa prejaví pohár PIVA na tele, ak si ho dáte po CVIČENÍ? Nebudete chcieť nič iné!

Lososová koža môže byť chutným a zdravým doplnkom stravy. Obsahuje väčšie množstvo bielkovín a esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Ide o dôležité látky, ktoré telo potrebuje, no nevie si ich vytvoriť samé. Losos tiež obsahuje množstvo vitamínov B a D, ako aj základné minerály, ako je selén.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporúča, aby ľudia, najmä ženy vo veku 16 až 49 rokov a deti staršie ako 2 roky, každý týždeň zjedli 2 až 3 porcie tučných rýb, ako je losos. Dajte zelenú aj koži, ktorá môže telu poskytnúť niekoľko ďalších živín. Hoci mnohých neláka a môže pôsobiť skôr nechutne, nakoniec si ju obľúbia!

Nutričné ​​výhody hovoria za seba

Lososy žijú v extrémne chladných teplotách oceánu. Preto ich koža obsahuje vysokú koncentráciu omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržať rybu v teple.

Omega-3 mastné kyseliny chránia srdce pred špecifickými rizikovými faktormi srdcových chorôb, ako je krvný tlak. Taktiež poskytujú ochranu mozog pred degeneráciou, pomôžu pokožke zostať pružnou a zdravou a chránia oči pred vekom podmienenou degeneráciou makuly.

Štúdia zverejnená v časopise Marine Drugs poznamenala, že koža z lososa môže dokonca pomôcť pri liečbe cukrovky 2. typu. Lososová koža mala pri testovaných subjektoch silnú antioxidačnú schopnosť a dokonca môže pomôcť pri ranách spôsobených cukrovkou.

CHYBA, ktorou sa pripravíte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iná štúdia od BMC Cancer poznamenala, že omega-3 mastné kyseliny zrejme hrajú úlohu v prevencii rakoviny. Diéty s vyšším obsahom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín môžu pomôcť v boji proti rakovinovým bunkám. Lososová koža tiež dodáva do stravy zdravšie bielkoviny, takže môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí odmietajú červené mäso.

Príprava lososovej kože

Keď je losos uvarený, údený alebo uvarený v pare, koža môže byť premočená a gumová, čo nie je príliš príjemné na konzumáciu. Iné je to v prípade, keď je koža grilovaná, opečená alebo vyprážaná. Vtedy bude chrumkavá a plná chuti, keďže obsahuje všetky tuky!

Recept na lososovú slaninu

Jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy je výroba „lososovej slaniny“ alebo „lososovej kôry“, čo sú tenké prúžky lososovej kože opečené na oleji.

Postup: Najprv oddeľte kožu od rýb. Nakrájajte ju na menšie pásiky a osušte ich papierovou utierkou. Na panvicu pridajte olej a dajte na stredne vysokú teplotu. Keď je olej horúci, pridajte sušené prúžky lososovej kože. Podľa potreby obracajte, aby vám neprihoreli. Sú chrumkavé? Vyberte ich z panvice a dajte opäť na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.

Metabolické poruchy z kože? 

Pred pridaním lososovej kože do stravy je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých vecí. V prvom rade by ste mali vedieť, odkiaľ losos pochádza. Ryba, ktorá žila v špinavých, znečistených alebo kontaminovaných vodách môže absorbovať toxíny z ich jedla a vody, v ktorej plávajú. Tieto toxíny môžu človeka vystaviť perzistentným organickým znečisťujúcim látkam (POPs), ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy.

Štúdia zverejnená v PLoS One naznačila, že strava s vysokým obsahom chovaného lososa a POPs môže byť u testovaných subjektov spojená s metabolickými poruchami, ako je diabetes typu 2 a obezita.

Losos môže byť tiež kontaminovaný chemikáliami nazývanými polychlórované bifenyly (PCB) a metylortuťou. Tieto látky môže absorbovať aj z kontaminovanej vody a jedla. Čím dlhšie je losos vystavený týmto škodlivým chemikáliám, tým viac sa v priebehu času v ňom hromadia.

Uprednostnite radšej konzumáciu voľne žijúceho lososa. Stojí za to si tiež skontrolovať, či divý losos pochádza z oblasti s čistou vodou.

Konzumáciu lososovej kože by si mali premyslieť hlavne tehotné a dojčiace ženy, keďže sú citlivejšie na potenciálne kontaminanty. Pre väčšinu ostatných ľudí však môže byť konzumácia lososovej kože skvelým spôsobom, ako do ich stravy pridať užitočné mastné kyseliny a živiny.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaLososLososová koža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9