Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Účinná ZBRAŇ proti vysokému krvnému tlaku v jednom OVOCÍ: Bonusom je znížený CHOLESTEROL

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už grécky lekár Hippokrates toto ovocie predpisoval proti črevným infekciám či pľúcnym ochoreniam. To ešte netušil, že sú dobré na zdravotný stav, z ktorého sa môžu vyvinúť vážne problémy so srdcom!

Neustále pribúdajú nové dôkazy o prospešnosti konzumácie ovocia a zeleniny. Nemalo by sa však zabúdať na to, že obzvlášť jeden druh ovocia má pozitívne účinky na vysoký krvný tlak!

Štúdie identifikovali nadbytočný telesný tuk ako jeden z dominantných predispozičných faktorov, ktoré zvyšujú krvný tlak. Môže ho teda znížiť konzumácia stravy bohatej na celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu a nízkotučné mliečne výrobky.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Hlavne jablká sú v boji proti vysokému krvnému tlaku jednou z najväčších zbraní! Obsahujú cenné látky, ktoré pomáhajú predchádzať nebezpečným stavom, ktoré by vás mohli ohroziť. Poskytujú minerály, ako je draslík a látky nazývané flavonoidy - obe sa spájajú s krvným tlakom, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čo robí s krvným tlakom?

Štúdia, publikovaná v časopise Critical Review in Food Science and Nutrition v roku 2020 zistila, že konzumácia 100 až 150 g celých jabĺk je spojená s nižším kardiovaskulárnym rizikom krvného tlaku. Do štúdie bolo zaradených 30 zdravých mužov a žien vo veku od 33 do 70 rokov, pričom sa hodnotili účinky celých jabĺk na krvný tlak.

Účastníci štúdie boli náhodne zaradení do štyroch rôznych skupín. Zistenia ukázali, že tí, ktorí konzumovali 120 gramov jablčnej dužiny a 80 gramov šupky z jablka, výrazne znížili svoje priemerné hodnoty systolického krvného tlaku o 3,3 mmHg.

Krvný tlak sa meria prostredníctvom systolického tlaku a diastolického tlaku. Systolický tlak je, keď sa srdce stiahne a vytlačí krv cez tepny. Keď je srdce medzi údermi v pokoji, krvný tlak klesne na najnižšiu hodnotu, ktorá sa označuje ako diastolický tlak. Typicky zdravý jedinec má systolický tlak medzi 90 a 120 mmHg (ortuť) a diastolický tlak medzi 60 a 80 mmHg. Celkovo je normálna hodnota krvi o niečo nižšia ako 120/90 mmHg.

Účinná ZBRAŇ proti vysokému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tiež dospeli k záveru, že príjem najmenej jedného celého jablka denne je významne spojený so znížením rizika úmrtnosti zo všetkých príčin až o 14 percent!

Jablko ako zbraň proti cholesterolu

Národná zdravotná služba (NHS) odporúča, aby bola celková hladina cholesterolu u zdravých dospelých 5 mmol/l alebo nižšia. Vysoký cholesterol - najmä LDL alebo „zlý“ cholesterol - sa hromadí na stenách tepien a spôsobuje uvoľňovanie zápalových látok, ktoré zvyšujú riziko srdcového infarktu.

Jablká sú skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá je známa tým, že znižuje LDL cholesterol v tele. Vedci poukázali na to, že konzumácia dvoch alebo troch stredných jabĺk denne by mohla priniesť mierne zlepšenie vášho lipidového profilu! Je taktiež pozoruhodné, že konzumácia rovnakého množstva ovocia by mohla znížiť celkový cholesterol až o 10 percent a zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol o 10 percent.

Vedci sa domnievajú, že zložky, ktoré pravdepodobne prispievajú k zlepšeniu hladiny cholesterolu, sú pektín a polyfenoly. Aby toho nebolo málo, polyfenoly obsiahnuté v jablkách môžu navyše znížiť oxidáciu LDL cholesterolu, čo prispieva k vzniku aterosklerózy, ochorenia tepien.

Viac o téme: Ovocie ZdravieJablkoPrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9