Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepreháňajte to s orechmi: Nadmerné množstvo môže spôsobiť nemalé problémy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O orechoch už každý vie, že patria medzi najzdravšie potraviny, ktoré nás nabijú omega-3 mastnými kyselinami a zdravými tukmi. Sú výborné na chuť, preto je ľahké prehnať to s ich množstvom. Tak, ako vedia telu prospieť, tak vedia narobiť množstvo zdravotných problémov.


Kedy sú zdravé? 

Keď to s nimi nepreženiete. Denná doporučená dávka by sa nemala prekračovať, inak môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Zdraviu prospešná je za hrsť orechov - 24 kúskov mandlí, 18 kešu orieškov, 15 pekanových orechov či 8 para orechov. Ideálne množstvo, ak sa vám nechce počítať po kúskoch, je približne 50 gramov. V takomto množstve prospievajú zdraviu srdca, bojujú proti rakovine a znižujú riziko rozvoja Alzheimerovej choroby. Nie nadarmo sú považované za zdravú maškrtu.

Čítajte tiež: Zázvorový čaj ako superliek? Štyri najčastejšie CHYBY, ktoré ho oberajú o účinok!

Keď ich preženiete

S konzumáciou orechov sa to však dá ľahko prehnať. Sú chutné a obvykle si ich ľudia doprajú pri posedení s kamarátmi alebo ako maškrtu pri sledovaní televízie. Ani sa nenazdajú, a miska plných orechov je preč! Ak sa to stane raz za čas, vaše telo to zrejme ani nezaregistruje. Neviete im odolať a zakaždým si doprajete viac? V tom prípade môžu byť následky horšie! 

1. Priberiete

Áno, zdravá maškrta vás môže stáť kilo alebo dve navyše. Samozrejme, ak budete jesť striedmo a nebudete to s orieškami preháňať, nič sa vám nemôže stať. Ak si pravidelne budete dávať viac ako len za hrsť, očakávajte opačný efekt.

Tieto potraviny sú totiž bohaté na kalórie, takže je to čistá podoba energie, ktorú napríklad pri nočnom pozeraní televízie nemusíte spáliť. A to predsa nechcete riskovať.

2. Potrápia vás zažívacie ťažkosti

Často sa stáva, že po zjedení orechov sa cítite nafúknutí, je vám nevoľno od žalúdka. Za tieto účinky môžu fytáty, ktoré obsahujú nielen orechy, ale aj strukoviny. O strukovinách je známe, že nafukujú, no to isté robia aj orechy. 

S orieškami to cez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Začnú vám vypadávať vlasy, pleť bude mdlá

Príliš veľa para orechov môže spôsobiť otravu selénom. Je to vzácny stav, no závažný. Ak to preženiete s odporučenou dávkou, môže sa stať, že pleť nebude pôsobiť sviežo a mladistvo, vlasy stratia svoj lesk, budú sa lámať a celkovo ich vitalita stratí svoju silu. Chcete to naozaj riskovať? 

​4. Zvýšite si krvný tlak

Pozor aj na to, či sú oriešky solené. Zdravé sú len tie v nesolenej Pridávaním soli do organizmu pochrumkávaním orieškov zvyšujeme hladinu krvného tlaku. Preto sa vyhýbajte orieškom soleným.

5. Predávkujete sa vitamínom E

Ak to preženiete napríklad s mandľami, môže sa stať, že sa „predávkujete“ vitamínom E. Ak sa strava skladá ešte zo špenátu, cereálií či vajec, môže sa veľmi rýchlo stať, že ho v organizme bude viac, koľko dokáže stráviť. Ak vás začne bolieť hlava, upadnete do letargie, budete trpieť hnačkou či nadúvaním, je možné, že ste sa nechali uniesť a pochutnali ste si na vyššom množstve mandlí. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9