Margaríny a ich vplyv na zdravie sú stále aktuálna a často diskutovaná téma. Väčšina ľudí uverila tomu, že nie sú práve najzdravšie, preto je lepšie dať prednosť maslu. Je to skutočne pravda? Mali by sme sa im vyhýbať? Odborník vyšiel s pravdou von!
Mnoho ľudí je presvedčených o tom, že margaríny sú nezdravé a nepatria do jedálnička. Vraj obsahujú zdraviu škodlivé transnenasýtené mastné kyseliny, ktoré vznikajú pri čiastočnom stužovaní (teda hydrogenácii) tukov.
Čítajte tiež: Nová nádej pre pacientov s leukémiou: Šanca na život vďaka hubám
Výrobné procesy pokročili
Ako upozorňuje Doc. Ing. Jiří Brát, CSc., predseda výboru pre zdravotnú a sociálnu politiku Potravinárskej komory ČR, ide o výrobný postup, ktorým sa kvalitné margaríny už mnoho rokov nevyrábajú. Predtým museli skutočne výrobcovia na prípravu jednej zo zložiek (tzv. tukovej násady) používať metódu čiastočnej hydrogenácie (aby margarín vyrobený z tekutých olejov získal výslednú konzistenciu a dobre sa rozotieral).
"Od tej doby ale už výrobné procesy pokročili a dnešné margaríny sa vyrábajú modernými metódami a vďaka tomu obsahujú len nutrične nevýznamné množstvo transmastných kyselín (maximálne do 1 %)," dodal Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.
Toto množstvo nie je pre ľudské zdravie nijako rizikové (transnenasýtené mastné kyseliny sa prirodzene vyskytujú napr. aj v masle, cca vo výške 2 %). Preto sa ľudia nemusia báť, že by margaríny nejakým spôsobom poškodili ich zdravie.
Tieto potraviny NIE
Na druhej strane, treba si dávať pozor na iné potraviny, v ktorých sa vyskytujú transnenasýtené mastné kyseliny. Nachádzajú sa napr. v sladkostiach, lacných cukrovinkách, čokoládových polevách a tiež v sladkom pečive.