Nová nádej pre pacientov s leukémiou: Šanca na život vďaka hubám

Hnojník obyčajný je druh jedlých húb, vyskytujúcich sa zvyčajne na lúkach a v trávnatých oblastiach.
Zdroj: profimedia.sk
2017-08-27 15:30:00

Ak je akútna, má rýchly priebeh a vedie v krátkom čase k smrti. Reč je o leukémii. Zatiaľ čo najlepšiu prognózu sľubuje transplantácia kostnej drene, je pravdepodobné, že onedlho tu budeme mať nový, účinnejší liek, ktorý si poradí s nebezpečnou chorobou!

Proteín, nachádzajúci sa v jedlej hube pod názvom hnojník obyčajný, by mohol byť schopný zabiť typ leukemických buniek, ako naznačuje nový výskum!

Čítajte tiež: Malá zmena, veľké následky: Nevinný signál, za ktorým môže byť zhubné ochorenie!

Zabíja nebezpečné bunky a prinúti ich k samovražde

Hnojník obyčajný je druh jedlých húb, vyskytujúci sa zvyčajne na lúkach a v trávnatých oblastiach, ale niekedy ho možno nájsť aj na štrkovitých cestách alebo mestských trávnikoch. Rastie od apríla do novembra a je rozšírený takmer po celej Zemi. Mladé plodnice sú jedlé, no len čo sa lupene začnú sfarbovať do ružova alebo do fialova, nie je hnojník vhodný na jedenie. Tento druh húb je známy svojou nutričnou hodnotou, ako aj antioxidačnými a antimikrobiálnymi vlastnosťami.

Podľa niektorých štúdií by dokonca mohol mať potenciál v liečbe HIV, rakoviny prostaty a liečby rakoviny vaječníkov. Výskumníci z floridskej univerzity v Gainesville najnovšie odhalili, že proteín, nachádzajúci sa v hnojníku obyčajnom, by mohol zabíjať typ leukemických T-buniek!

Dr Jousong Ding, odborný asistent na floridskej univerzite a jeho tím sa pozreli na to ako sa Y3, bielkovina prítomná v hube, viaže na LDNF glykán, čo je molekula cukru, vyskytujúca sa zvyčajne v parazitoch. Zrejme dokáže aktivovať kaskádu bunkovej signalizácie, ktorá môže naprogramovať typ leukemických T-buniek na spáchanie samovraždy.

Tieto zistenia boli nedávno zverejnené v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cesta k novému lieku?

Dr. Ding a jeho kolegovia poznamenali, že proteín Y3 z huby má významné väzbové vlastnosti glykánu, čo je dôležité, pretože interakcie proteínov, viažucich glykán, môžu poskytnúť lepšie pochopenie toho, ako systémy reagujú na patogény a môžu uľahčiť tvorbu nových terapií.


Veľké porovnanie kvality vôd v dovolenkových destináciách: Tu sú najčistejšie pláže v Európe!


V priebehu tejto štúdie vedci skúšali interakciu medzi Y3 a LDNF použitím modelových buniek leukémie. Zistili, že enzýmy vyvolané touto interakciou boli schopné spôsobiť smrť viac ako 90 percent leukemických T-buniek. Podľa výskumných pracovníkov je výsledok jednoznačný. Činnosť proteínu Y3 na tento typ buniek môže mať veľkú účinnosť! Údajne to môže mať dôsledky na liečbu akútnej lymfoblastickej leukémie. Tento typ rakoviny je obzvlášť agresívny.

Podľa vedcov ide o nádej, že vďaka výsledkom tejto štúdie by sa dali odhaliť nové, účinnejšie lieky na liečbu leukémie a iných ochorení.

"Okrem svojej výživovej hodnoty môžu byť tieto proteíny dôležité aj pri prevencii chorôb," uzatvára Dr. Ding.

2017-08-27 15:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia