Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravšia náhrada alebo omyl? Po tomto zistení zmeníte názor na zeleninové čipsy!

Zeleninové čipsy nie sú práve najzdravšie, ako sa na prvý pohľad zdajú.
Zeleninové čipsy nie sú práve najzdravšie, ako sa na prvý pohľad zdajú. (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí spotrebitelia ich považujú za vysnívané jedlo! Sú chrumkavé a slané ako klasické zemiakové lupienky a navyše vyrobené zo zeleniny, čo by sa mohlo zdať ako perfektná kombinácia chuti a výživy. Aj keď si pochutnávate na smažených plátkoch, v ktorých základnou surovinou je zelenina, to ešte nič neznamená!


V posledných rokoch sa na pultoch obchodov objavila rada zdravších alternatív k zemiakovým lupienkom. Chrumkavé zeleninové čipsy zaujali ich miesto a prezentujú sa ako občerstvenie s priaznivými účinkami na ľudský organizmus.  Veď obsahujú zeleninu, v ktorej sa skrýva množstvo vitamínov, minerálov a iných výživných látok! Aj keď vďaka zeleninovým lupienkom získate kľúčové živiny, treba vziať do úvahy tiež obsah tuku a sodíka v občerstvení skôr, než spotrebujete celý balík.

Čo sa v nich skrýva?

Ak si doprajete cca 28 gramov zeleninových čipsov, prijmete 134 kalórií a 6,6 g tuku, z ktorých je 0,5 g nasýtených. Nízky obsah nenasýtených mastných kyselín je veľké plus, pretože tým chránite zdravie vášho srdca. Tá istá porcia dodá tiež 1,5 g bielkovín a 1,3 g vlákniny, čo je 7 percent z minimálnych 20 gramov vlákniny, ktoré potrebuje naše telo každý deň. Pre porovnanie, 28 gramov zemiakových lupienkov obsahuje 154 kalórií a 10,3 g tuku, z ktorých 1,1 g sú nasýtené.

Také isté množstvo zeleninových čipsov taktiež dodá 1,37 miligramov vitamínu E, čo je živina, ktorá pomáha chrániť bunky pred poškodením, čím sa zvyšuje riziko srdcových ochorení a rakoviny. Taktiež doplnia telu malé množstvo železa, draslíka, vitamínu C a vitamínu K.


Silnejší ako niektoré lieky: Spravte si doma recept, ktorý vám svojimi účinkami vyrazí dych!


Temná stránka "zdravšej" alternatívy

Netreba však zabúdať na to, že aj zeleninové čipsy sú slané, za čo je zodpovedné značné množstvo sodíka.  Jedna porcia, teda 28 g týchto plátkov zeleniny obsahuje 101 miligramov sodíka. Aj keď sa môže zdať, že je to zanedbané množstvo, v skutočnosti ide o 4 percentá z 2 300 miligramov, čo je množstvo, ktoré by už človek nemal presiahnuť za deň, ako odporúča University of Maryland Medical Center. Pár gramov čipsov nie je veľa, takže je veľmi ľahké, dopriať si viac a tým pádom spotrebovať viac sodíka. Rovnaké množstvo zemiakových lupienkoch zase obsahuje 466 miligramov sodíka.

Čo sa týka tuku a sodíka, zeleninové čipsy sú lepšou voľbou na desiatku či olovrant ako zemiakové. Držte sa však menšieho množstva, keďže obsahujú mastné kyseliny a sodík. Obmedziť ich konzumáciu sa oplatí aj preto, lebo obsahujú látky, ktoré neprospievajú nášmu organizmu. Podľa českých novín MF Dnes obsahujú vyprážané kolieska zeleniny dusičnany a hlavne rakovinotvorný akrylamid. Paradoxom je, že v nich nájdeme viac tejto škodlivej látky, než v zemiakových lupienkoch. Odhalili to české noviny na základe vlastného testu, ktorý zrealizovali.

Najideálnejšou voľbou je spraviť si vlastné zeleninové čipsy, ktoré môžu byť výživnejším občerstvením. Stačí nakrájanú zeleninu (sladké zemiaky a mrkvu) pokvapkať olivovým olejom, posypať sušenými bylinkami a koreninami a piecť, až kým nebudú chrumkavé!

Čítajte tiež: Vlasy v zime trpia najviac: Ako im pomôcť bez chémie?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9