Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prečo by sme mali zjesť jedno jablko denne? Takto zareaguje váš organizmus!

Nezabúdajte na jablká, ktoré sú plné zdraviu prospešných látok.
Nezabúdajte na jablká, ktoré sú plné zdraviu prospešných látok. (Zdroj: thinkstock.com)

Má výbornú chuť, vôňu a je plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Vďaka neprekonateľným účinkom patrí jablko právom medzi popredné miesta v rebríčku najzdravších potravín. Dokáže doslova zamávať s ľudským organizmom z tej pozitívnej stránky.

Po páde komunizmu u nás jablka stratili na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné druhy ovocia. Aj keď majú široké využitie, v kuchyni sa držia skôr v úzadí. Zvykneme na ne zabúdať paradoxne preto, lebo ich máme dostatok a často sú ovocím, ku ktorému máme prístup počas celého roka. Obrovská škoda!

Ak chcete zatočiť s kilami navyše, odborníci odporúčajú konzumovať veľa zeleniny a ovocia. Ste hladní? V prípade, že vás chytí mlsná nálada, pomôže pohár vody, prípadne kúsok ovocia. Siahnite v tom prípade hneď po jablku! Existuje dokonca diéta, ktorá má zaujímavý názov - 3 jablká denne. Dokáže zredukovať váhu a posilniť organizmus. Jediné, čo musíte spraviť, je zjesť jeden kus tohto ovocia pred každým jedlom, vďaka čomu budete zasýtení a zjete menej.

Odborníci však upozorňujú, že na celkové posilnenie organizmu vám stačí zjesť denne len 1 jablko a pocítite na sebe príjemné zmeny. Má takú silu, že už jeden kus ovocia sa odrazí na vašom zdraví. Vyskúšajte to, budete príjemne prekvapení.

Zlepší sa vám trávenie

Viete, čo s vami spraví vysoký podiel vlákniny v jablkách? Trávenie sa vám dá do poriadku, ba čo viac, urýchli a zlepší stolicu. Pomáha vylučovať cholesterol z tráviaceho traktu. Čo je na tom najlepšie, obsahuje málo kalórií.

Budete mať zdravšie oči

Jablko obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály, zabraňujú oxidácii, podporujú imunitný systém a sú prevenciou proti chorobám. Vďaka antioxidantom pomáha predchádzať očným zákalom. Ak si doprajete každý deň už v mladom veku jeden kus sladkého ovocia denne, v 60-tke sa nebudete musieť spoliehať na očnú mikrochirurgiu.

Prospeje vašej ústnej dutine

Stačí ak si z neho len odhryznete a už prospievate svojmu zdraviu! Benefity z neho začne čerpať ústna dutina. Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka totiž posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach. Tým potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch.

Pre zdravé srdce

Jedno jablko denne posilní imunitný systém, srdce a krvný obeh. Posilňuje cievy, predovšetkým slabé žily. Ku zdravšiemu srdcu prispieva aj redukciou cholesterolu. Vyhnete sa srdcovo-cievnym chorobám, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia žien!

Dodá viac energie

Pred cvičením by ste si mali dať niečo malé na zahryznutie, čo by však dodalo energiu, aby ste vládali. Ideálnou voľbou je jablko. Nezaťaží žalúdok, no zasýti a pomáha okysličovať krv, ktorá sa dostáva do pľúc. Skvelé je smoothie plný jablkovej šťavy a vlákniny.

Chráni mozog

Je jedno, či si pochutnávate na surových jablkách alebo dávate prednosť čerstvej šťave. V oboch podobách toto ovocie spomaľuje starnutie mozgových buniek. Výborná správa najmä na ochranu pred Alheimerovou či Parkinsonovou chorobou.

Ďalšie účinky čerstvého ovocia:

  • Znižuje riziko rakoviny čriev, pľúc a obličiek.
  • Neošúpané bojuje proti astme.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Zlepšuje náladu.

Viaceré výskumy potvrdzujú to, čo o jablkách tvrdili ľudové porekadlá. Zjesť by sme mali aspoň jedno jablko denne!

Čítajte tiež: Večerné nájazdy na chladničku povolené: Toto si môžete dopriať bez obáv z priberania!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9