Má ho v obľube mnoho ľudí, ale svoju popularitu získal hlavne medzi kulturistami a športovcami. Je jedinečný v tom, že má nízky obsah sacharidov a naopak vysoký obsah bielkovín. Svojím zložením však má prínos pre výživu takmer každého človeka.
Sýtosť
Vzhľadom na jeho diétny prínos a celkový príjem kalórií patrí medzi vhodné potraviny, ktoré si s pokojným svedomím môžete doprať vo večerných hodinách alebo aj ako druhú večeru pred spaním. Obsahuje typ bielkoviny kazeín, ktorú ľudské telo trávi pomalšie. Navyše, budete dlho sýti, takže neprekvapia vás návaly hladu v neskorších hodinách a nebudete mať potrebu vyjesť v noci celú chladničku. Potvrdzuje to aj výskum Amerického žurnálu klinickej výživy, ktorý preukázal, že kazeín zvyšuje pocit sýtosti.
Rast svalovej hmoty
Tvaroh pomôže pri naberaní svalovej hmoty. Ovplyvňuje hladinu rastového hormónu, čo má vplyv na vašu telesnú stavbu. Môže za to jeho bohatý obsah bielkovín a minimálne množstvo sacharidov. Mnoho štúdií o metabolizme zistili, že konzumácia bielkovín pomáha zvyšovať hladiny rastového hormónu, čo je výborné pre tých, ktorí pracujú na budovaní svalov. Navyše, tento hormón podporuje spaľovanie tukov.
Na 7 dní sa vzdala cukru: Neverila vlastným očiam, čo sa udialo!
Ak skonzumujete tvaroh, svojmu telu dodáte aj aminokyseliny, ktoré telo využíva na vybudovanie svalov a iného tkaniva. Navyše, nájdete v ňom aj vápnik. Ten zase podporuje hladinu testosterónu, ktorý taktiež pomáha pri svalovom raste.
Hovorí sa, že ak si nedáte tvaroh pred spaním, ako by ste ani necvičili. Proteín pred spánkom je pre športovcov, kulturistov alebo len obyčajných fitness nadšencov priam nevyhnutnosťou.
Pomaly stráviteľný typ bielkoviny na konzumáciu pred spaním je výborným riešením. Treba však spomenúť, že kazeín ako taký nie je jediný vhodný kandidát na večer. Svoje dokáže zabezpečiť aj srvátkový proteín so sacharidmi, tukmi alebo vlákninou, ak chcete udržať dostupnosť živín na podporu rastu svalov, regenerácie a podobne. Proteín, tvaroh a cottage sú však výbornými zdrojmi bielkovín a majú množstvo výhod.
Čítajte tiež: Prečo by sme nemali vodu opakovane prevariť? Pozrite sa, čo sa stane!