Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Repkový olej na pretrase: Zdravý či škodlivý?

Repkový olej je údajne škodlivý!
Repkový olej je údajne škodlivý! (Zdroj: profimedia.sk)

Repkový olej sa svojim zložením a zdravotnými účinkami často porovnáva so zdravým olivovým olejom, ba dokonca ho v niektorých vlastnostiach prevyšuje. Portál Naturalnews.com však prišiel s tvrdením, že to nie je pravda. Údajne je škodlivý.

Ak si kúpite v obchode zemiakový, tuniakový, cestovinový či vajíčkový šalát alebo si ho spravíte doma a pridáte doň kupovanú omáčku, je dosť možné, že ste práve zjedli niekoľko lyžíc repkového oleja. Navyše, ľudia ho často pridávajú do šalátov. Preto sa mnohí mylne domnievajú, že konzumujú niečo zdravé. Ako sa uvádza na portály Naturalnews.com, repkový olej nemá pre naše zdravie žiadny prínos.

Problémom je fakt, že počas spracovania prechádza olej procesom, ktorý z neho odstráni nepríjemný zápach. A práve to robí z neho nebezpečnú potravinu.

Prečo je škodlivý?

Po tom, ako sa vylisujú semená repky olejnej, nastane spomínaný proces, ktorý odstráni nepríjemné pachy. Avšak, stane sa tak za pomoci rôznych chemikálií, vrátane hexánu. Ide o plynnú súčasť benzínu. Používa sa pre spracovanie olejov už od Druhej svetovej vojny. Je vyrábaný z ropy a je horľavý.

Repkový olej sa považoval za bohatý zdroj zdravých omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny okrem iného podporujú cirkuláciu krvi, pôsobia na jej riedenie a pomáhajú znižovať krvný tlak. Podľa Naturalnews.com sa počas procesu odstraňovania pachov menia tieto kyseliny na transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu.

Dôvodom, prečo by sme repkový olej nemali konzumovať, je kyselina eruková, ktorú obsahuje. Je totiž spájaná so srdečnými fibróznymi jazvami.

Zaujímavý je aj fakt, že v roku 1985 Americká agentúra pre lieky a potraviny (FDA) zakázala používať repkový olej v detských mliekach, keďže údajne spôsoboval retardáciu rastu detí. Dnes sa využíva vo veľkom...

Predajný trik výrobcov

Čudovali by ste sa, aký marketingový ťah používajú výrobcovia a spracovatelia potravín. Zatiaľ čo niektorí deklarujú, že zo svojich výrobkov odstránili transmastné kyseliny, v skutočnosti len nahradili doposiaľ používaný, pesticídmi zamorený sójový olej za olej repkový. Väčšie zlo tak nahradili iným zlom. Biochemici potvrdzujú, že repkový olej má vyšší obsah transmastných kyselín ako sójový. Ste si istí, že tyčinka, ktorú ste si kúpili, je skutočne BIO?

Aj keď jeden výrobok neobsahuje veľa repkového oleja, keď spočítate všetky potraviny, ktoré ste za deň skonzumovali, podľa etikiet môžete vidieť, aké množstvo oleja ste zjedli.

Čo môže spôsobiť repkový olej?

Na internete sa uvádza, že ak budete konzumovať repkový olej, môžete si privodiť tieto zdravotné problémy:

  • Zvyšovanie tuhosti membrán, čo vedie k rozvoju degeneratívnych ochorení.
  • Štúdie poukazujú na súvis repkového oleja s vyšším výskytom rakoviny pľúc.
  • Skracovanie dĺžky života.
  • Zníženie množstva krvných doštičiek.
  • Denná konzumácia repkového oleja zvyšuje hladinu triglyceridov až o 40 percent.
  • Otvára cestu voľným radikálom, podvracia prirodzené antioxidanty a je spájaný so vznikom mnohých iných ochorení.

Zvoľte zdravšiu náhradu

Namiesto repkového oleja sa odporúča zdravšia alternatíva, akou sú oleje z hroznových jadierok, kokosový olej a tiež extra panenský olivový olej. Ten však musí byť konzumovaný za studena alebo varený nie pri vysokých teplotách.

Názor odborníka

Súhlasíte s uvedeným tvrdením, s ktorým prišiel portál Naturalnews.com? Sú to vážne slová, ktoré môžu mnohých sklamať. Preto sme oslovili výživového poradcu Libora Javra, aby sa vyjadril k tejto téme. Máme sa repkového oleja skutočne vyhýbať?

„Čo sa týka repkového oleja, určite by som ho nepovažoval za strašiak! Je to najpoužívanejší olej u nás. Môže sa preto stať, že sa naozaj nachádza aj v takých polotovaroch, kde by sme ho neočakávali. Faktor spracovania každého rastlinného oleja (aj olivového) zohráva veľkú úlohu pri jeho nasledujúcej kvalite. Preto, pokiaľ sa oleje vyrábajú drasticky a vo veľkom množstve, stáva sa, že niektoré predtým zdraviu prospešné látky sa odstránia alebo premenia na menej dôležité formy pre zdravie človeka. Najzdravšie oleje sú za studena lisované s výberom najkvalitnejších potravín,“ dodal Libor Javro na záver.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9