Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo sa stane, ak prehltnete žuvačku? Zistite konečne pravdu

Dajte si žuvačku, je úplne neškodná.
Dajte si žuvačku, je úplne neškodná.

"Neprehltni žuvačku, lebo sa ti môže prilepiť na črevá alebo v žalúdku ti môže ostať aj niekoľko rokov." Takýmito tvrdeniami strašili rodičia svoje deti, no ani mnoho dospelých doteraz nevie, či je to skutočne pravda. Čo sa však naozaj stane, ak niekto náhodou zje žuvačku? Pozrite sa, aká je skutočnosť!

Nie je úplne stráviteľná

Žuvačka je vyrobená zo žuvačkovej gumy, sladidiel, farbív a aromatických látok. Pokus o trávenie začne v momente, keď si dáme žuvačku do úst. Sladidlá, ktoré sa v nej nachádzajú, náš tráviaci systém okamžite strávi.

Na druhej strane je však pravda, že guma nie je ľahko stráviteľná – je to zmes syntetických elastomérov, živice, tukov, emulgátorov a voskov. Preto tieto suroviny prejdú neporušene až do análneho systému. A aj keď môže žuvačková guma zostať v tráviacom trakte dlhšie ako ostatné potraviny, rozhodne to nie je niekoľko rokov. Zvyčajne trvá jeden až dva dni, kým sa guma vylúči stolicou. Guma je síce lepkavá, no s vašimi črevami sa nič zlé nestane a nezlepí ich.

Kedy môže spôsobiť zdravotné problémy?

Zdravotné problémy by mohli nastať hlavne u detí s citlivým tráviacim traktom, ak by prehltli naraz veľké množstvo žuvačky obsahujúcej gumu alebo veľa malých žuvačiek v priebehu krátkej doby. V tomto prípade by to mohlo spôsobiť zablokovanie tráviaceho traktu. Aj keď ide v súčasnosti o veľmi zriedkavý prípad, článok z roku 1998 v časopise Pediatrics hovorí o niekoľkých prípadoch, kedy deti prehltli aj naraz niekoľko žuvačiek. Keď však žuvačky zablokovali ich tráviaci trakt, lekári boli doslova zhrození, keď im vyťahovali zo žalúdkov či dokonca z konečníkov stuhnuté masy farebnej gumy.

Takéto má výhody pre človeka

Ak nebudete prehĺtať 10 žuvačiek denne, nič sa vám nemôže stať. Je preto pre ľudský organizmus neškodná. Skôr naopak, žuvačka údajne zlepšuje trávenie. A to nie je všetko, má pre človeka množstvo zdravotných výhod, pozrite sa na niektoré z nich:

  • Zlepšuje pamäť.
  • Pomáha pri myslení.
  • Znižuje nervové napätie.
  • Pomáha znižovať hmotnosť.
  • Zabraňuje vzniku zubného kazu.

Prečítajte si článok, ktorý je o tom, ako vplýva žuvanie žuvačky na zdravie človeka!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9