Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zistite pravdu o konskom mäse: Je nebezpečné pre naše zdravie?

Konské mäso nie je pre človeka škodlivé.
Konské mäso nie je pre človeka škodlivé.

Konské mäso čoraz častejšie zisťujú v predpripravených jedlách, ktoré sa predávajú po celej Európe. Môže sa tak ľahko stať, že ho onedlho budeme mať aj my na pultoch predajní. Je však konské mäso pre človeka nebezpečné?

Je škodlivé?

Keďže škandál okolo nepravdivo označovaných potravín za konské mäso otriasa potravinovým priemyslom, je na mieste obava, čo sa môže stať, keď  toto mäso niekto skonzumuje. Či už vedome alebo nevedome zjete konské mäso, nič sa vám nestane, keďže nie je zdraviu škodlivé.

"Ak konské mäso pochádza zo správne vychovaného jatočného statku a bolo vyrobené, spracované a exportované podľa všetkých hygienických zásad, je absolútne neškodné a zdraviu propešné," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro z výživového štúdia SH NUTRITION.

Čo obsahuje?

O tom, že je konské mäso pre nás úplne neškodné, svedčí jeho zloženie.

"Obsahuje vyšší podiel sacharidov ako u ostatných jatočných zvierat, má menej tukov a primeraný obsah bielkovín," tvrdí Ing. Libor Javro.

Pochutnávajú si na ňom gurmáni

V niektorých krajinách si ľudia na ňom radi pravidelne pochutnávajú a je obľúbenou pochúťkou mnohých gurmánov. Najväčšiu spotrebu má na Islande. Dôkazom je aj fakt, že až 110 000 ton konského mäsa vedome skonzumujú Európania za rok. Je teda jasné, že po jeho konzumácii človeku nič nehrozí a chutí mnohým ľuďom.

Jediným problémom je falšovanie potravín

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra je v kauze s konským mäsom len jediný problém: na obale potravín nebolo deklarované medzi látkami daného výrobku, že obsahuje konské mäso, čo sa považuje za falšovanie potravín. To je jediným problémom tejto kauzy. Mäso pritom nie je škodlivé, keďže je plné prospešných látok - sacharidov a bielkovín.

Ako je to s konskou salámou?

Konská saláma, na rozdiel od konského mäsa, môže obsahovať aj hovädzie mäso, ba dokonca tiež bravčové mäso. Čistú konskú salámu teda nájdete na Slovensku len ťažko, skôr ju zoženiete v zahraničí. Napríklad jedna saláma môže obsahovať len 15 % konskej salámy, pričom zvyšok tvorí hovädzie mäso. Netreba si preto mýliť konskú salámu s konským mäsom.

Kde všade bolo nájdené konské mäso?

Najnovšie našla konské mäso svetoznáma potravinárska spoločnosť Nestlé SA v cestovinových jedlách s hovädzinou, ktoré ihneď stiahla. Objavili ho aj v hovädzom polotovare nemeckej výroby, ktorý predávajú v rakúskej sieti supermarketov Lidl i na Britských ostrovoch, konkrétne v hamburgeroch z hovädziny.

Škandál sa dostal aj do Švédska, kde stiahli mrazené Hovädzie lasagne, ktoré namiesto hovädzieho mäsa obsahovali konské mäso. Šesť veľkých francúzskych reťazcov predajní s potravinami sa tiež museli popasovať s týmto problémom. Ostáva tak len otázkou času, kedy sa potraviny s konským mäsom objavia aj na Slovensku...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9