Ako môžu zlé správy ovplyvniť naše chute?

Ak čítate veľa zlých správ, môžete podvedome viac jesť vysokokalorické jedlá ako obvykle.
2013-02-09 09:00:00

Ak máte pocit, že si v poslednom čase doprajete viac kalorických jedál ako obvykle, zrejme za to môžu zlé správy. Nedávny výskum totiž zistil, že ľudia sa vtedy zdravo nestravujú, ak čítajú v novinách alebo vidia v televízii nejaké zlé správy, napr. o ťažkých ekonomických časoch.

Jedli viac vysokokalorických potravín

Účastníci štúdie boli rozdelení do dvoch skupín, prvá skupina si prečítala zlé správy, ktoré sa týkali ekonomiky a druhá skupina neutrálne správy. Vedci zistili, že negatívne správy o ťažkých ekonomických časoch viedli ľudí ku konzumácii vysokokalorických potravín.

Vybrali si kalorickejšiu čokoládu

O tom, že si po dozvedení o zlých správach pochutíme na vysokokalorických jedlách svedčí jeden experiment, kde mali účastníci k dispozícií dve čokolády. Bolo im povedané, že jedna bola vysokokalorická a duhá nízkokalorická. V skutočnosti však medzi nimi nebol žiadny rozdiel.

Pred vykonaním testu boli účastníkom tiež ukázané plagáty, na ktorých boli rôzne vety. Na jednom plagáte boli neutrálne vety a na druhom si prečítali niečo o boji, násilí alebo inách negatívnych vecí. Tí, ktorí videli plagáty s negatívnymi správami, zjedli o 70 percent viac čokolády, o ktorej si mysleli, že jevysokokalorická ako nízkokalorickej čokolády. Ostatní pri pozretí neutrálnych plagátov zjedli rovnaký počet oboch čokolád. Štúdia bolo uverejnené v časopise Psychological Science.

Jedlo hľadali inštinktívne, aby prežili

"Zo štúdie je jasné, že negatívne správy spôsobili túžbu po kalóriách. Už vieme, že tento druh správ spôsobuje, že ľudia hľadajú vysokokalorické jedlá inštinktívne, aby prežili. Bolo by preto múdre pre tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať, aby si dali od negatívnych správ plných vojen, násilia a hlbokých politických rozdielov pokoj," tvrdí autor štúdie Juliano Laran, odborný asistent mareketingu na University of Miami School Business Administration.

Pri stresujúcich situáciách obvykle ľudia siahajú po dobrom jedle, ktorým si zlepšia náladu. Zlé správy tiež vyvolávajú určitý stres, preto zrejme vtedy inštinktívne inklinujeme k vysokokalorickým jedlám. Najlepším spôsobom, ako sa tomu vyhnúť, je vyhýbať sa stresu. Robte len také veci, ktoré vás urobia šťastnými a nenechajte sa rozhodiť zlými správami!

2013-02-09 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: kptv.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia