Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Častý ZVYK v kuchyni môže SKRÁTIŤ dĺžku života: Soľ ako problém SRDCA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pár štipiek soli v jedle vás môže "poslať do hrobu" skôr, ako by ste si mysleli. Znie to hrozne, no má to svoj dôvod. Aspoň podľa vedcov.

Ľudia, ktorí jedia slanšie jedlá, majú o 28 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia pred 75. rokom života, uvádza štúdia. Vysoký príjem soli totiž zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mŕtvice, uvádza dailymail.co.uk

Výskumníci sledovali takmer desať rokov viac ako 500 000 Britov. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí si zakaždým pridávali do jedla soľ, mali o 28 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia pred dovŕšením 75. roku života v porovnaní s tými, ktorí túto ingredienciu nepridávali nikdy alebo len zriedka. 

Čítajte tiež: Známy SNACK dokáže zlepšiť kvalitu SPERMIÍ: Stačí zahrsť a PROSTATA bude chránená!

Skrytá soľ

Nadmerné množstvo soli v ľudskom tele vedie k zadržiavaniu vody v krvi, čo spôsobuje tlak na vaše cievy a zvyšuje krvný tlak. To môže následne zvýšiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. 

Choroby srdca a mŕtvice sú jednými z najväčších zabijakov, ročne zabijú asi 160 000 ľudí, pričom počet úmrtí v USA je asi päťkrát vyšší. Smernice Národnej zdravotnej služby (NHS) hovoria, že dospelí by nemali zjesť viac ako 6 g soli denne. Deti by jej mali jesť ešte menej. Odborníci však tvrdia, že problémom je skrytá soľ v potravinách, o ktorých by to mnohí ani len nepovedali. 

Častý ZVYK v kuchyni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chloe MacArthurová z British Heart Foundation povedala: „V strave samozrejme potrebujeme trochu soli. Ale keď jej prijmeme príliš veľa, môže to viesť k vysokému krvnému tlaku, čo zase zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Aj keď je veľmi dôležité, aby si ľudia kontrolovali, koľko soli pridajú do hotového jedla, jej prevažná väčšina je už v jednotlivých potravinách pred ich prípravou, čo znamená, že nakoniec skonzumujeme viac."

Účinky soli 

Výskumníci sa pozreli na pridávanie soli pri konzumácii určitého jedla. Sodík sa pridáva do celého radu potravín od hotových jedál, ako sú instantné polievky, až po omáčky na cestoviny, aby chutili lepšie. Soľ môže tiež predĺžiť trvanlivosť a pridáva sa do výrobkov, ako sú krájaná šunka a iné údeniny. 

Odborníci z Tulane University analyzovali údaje od 501 379 ľudí z Biobanky Spojeného kráľovstva. Na začiatku sa ľudí pýtali, ako často si solia jedlo – nikdy/zriedka, niekedy, zvyčajne alebo vždy. Počas deväťročného sledovania bolo zaznamenaných približne 18 474 predčasných úmrtí (vo veku do 75 rokov). Vo všeobecnej populácii predčasne zomierajú asi traja zo 100 ľudí vo veku 40 až 69 rokov. Nové výpočty vedcov, publikované v European Heart Journal, naznačujú, že jeden človek zo 100, ktorý si pridá soľ do jedla, môže zomrieť v mladom veku. 

Zaujme vás: Sľubný KANDIDÁT na liečbu rakoviny? OVOCIE s porovnateľnými ÚČINKAMI ako známy liek!

Stačí aj mierne zníženie príjmu sodíka

Profesor Lu Qi a jeho tím tiež vypočítali, na koľko rokov si milovníci soli ''odklepli'' život v porovnaní s tými, ktorí soľ nepridávali. Vo veku 50 rokov sa približne o 1,5 roka a 2,3 roka znížila stredná dĺžka života žien a mužov, ktorí si často pridávali soľ do jedla. Vedci zistili, že riziko predčasnej smrti sa mierne znížilo u ľudí, ktorí jedli veľa ovocia a zeleniny. 

Profesor Qi napísal: „Dokonca aj mierne zníženie príjmu sodíka vedie k podstatným zdravotným benefitom. Solenie hotových jedál soľničkou je bežným správaním, keďže človek preferuje slanšiu chuť. V západnej strave predstavuje solenie 6 až 20 % celkového príjmu soli. A poskytuje skvelý spôsob, ako vyhodnotiť súvislosť medzi zvyčajným príjmom sodíka a rizikom smrti.”

Potrebné sú však ďalšie štúdie, ktoré by to potvrdili. 

Viac o téme: ZdravieSoľPrevenciaSolenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9