Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odrazí sa vianočné hodovanie na našej pleti?

Občasné maškrtenie sa na vašej pleti neodrazí.
Občasné maškrtenie sa na vašej pleti neodrazí. (Zdroj: profimedia.sk)

„Sme to, čo jeme.“ Platí to aj v tomto prípade? Môže niekoľkodňové prejedanie, kedy si doprajeme všetko, na čo máme chuť, vrátane sladkých a mastných jedál, ovplyvniť stav našej pleti? Odborníčka vyšla s pravdou von!

Výživa sa prejavuje aj navonok, napr. kvalitou nechtov a tiež vlasov. Strava neovplyvňuje len našu hmotnosť a náladu, ale aj stav pleti. Môže sa však nevhodné stravovanie, ktorému mnohí podľahnú počas vianočných sviatkov ukázať tam, kde je to najviac vidieť – na pleti?

Mýty o tom, že jedlo nemá vplyv na našu pokožku, sú už hádam dávno vyvrátené, pretože je to práve jedlo, ktoré z najdôležitejšej časti prispieva k tomu ako vyzeráme navonok. To sa týka aj našej pokožky,“ upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Ak sa na vašom stole nachádzajú samé nezdravé potraviny, očakávajte nepríjemné prejavy na pokožke.  

„Problémy s trávením môžu signalizovať najmä vyrážky v dolnej oblasti tváre – v okolí úst, brady, sánky a líc. Sú druhy potravín, ktoré pleť zlepšujú a samozrejme sú aj také, ktoré ju vedia zhoršiť v priebehu niekoľkých dní. Ide najmä o sladkosti (biely cukor), mlieko, múku, rôzne druhy „fast foodu“, ale aj fajčenie, alkohol, nedostatok spánku a celkový nezdravý životný štýl,“ dodala odborníčka.

Všetko s mierou

Holdujete zdravému jedálníčku, no vyšli ste teraz zo zabehnutých koľají a v týchto dňoch si vychutnávate zákusky, koláčiky, majonézový šalát? Nemusíte sa príliš obávať, no aj v tomto prípade platí, že všetko s mierou.

„Počas Vianoc si často doprajeme väčšie množstvo jedla, najmä sladkého a vyprážaného, čo našej pleti neprospieva. Ak ste však disciplinovaní a príliš sa neprejedáte, nemalo by to vášmu telu uškodiť a raz za rok je aj takéto maškrtenie dovolené,“ povedala MUDr. Tomeková.

Podľa dermatologičky by sme mali nezdravé pokrmy striedať s tými, ktoré sú pre naše telo vhodnejšie, výživnejšie a s menším množstvom kalórií.

„Ak počas sviatkov zjete viac nezdravého jedla, pokúste sa mu dopriať aj to zdravé – ryby, zeleninu, ovocie, orechy, semiačka a dostatok tekutín. Potom ani Vianoce nemusia byť strašiakom vašej pleti.“ 

Čítajte tiež: Bleskové triky na úľavu po prejedaní: Koniec pocitu preplneného žalúdka do niekoľkých sekúnd!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9