Neskutočné liečivé účinky klinčekov: Vďaka nim už nebudete toto korenie podceňovať!

Klinčeky sú skvelé nielen vo vianočnom punči, ale pôsobia tiež proti bolesti.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-22 10:30:00

Vianočné koreniny prevoňajú domácnosť a vyčarujú tú pravú atmosféru blížiacich sa sviatkov. Dokážu však oveľa viac. Napríklad klinčeky v sebe skrývajú hotovú mágiu. Potešia všetky zmysly a prospejú telu!

Vykúzlia zvláštne chute, zahrejú, zlepšia náladu a dokonca ovplyvňujú naše emócie. Klinčeky s obľubou pridávame do punču či vareného vína, pritom si ani len neuvedomujeme, ako na nás pôsobia. Často si ich spíjame so spomienkami, preto nás vianočná aróma klinčekov dokáže upokojiť pri tom, ako ich slastne ovoniavame. Navodia nielen pocit bezpečia a pokoja, ktoré sú pre Vianoce typické, ale pomôžu tiež so zdravím!

S čím všetkým si poradia?

Stačí jedna polievková lyžica klinčekov, ktorá výrazne ovplyvní organizmus. Telu dodá dôležitý mangán, draslík, rastlinné steroly a tiež vlákninu. Všetko dôležité pre naše zdravie!

Už naši predkovia vedeli o liečivých účinkoch klinčekov. Mali ich po ruke vždy, keď mali problémy so zubami. Táto korenina je skvelým liekom na tíšenie bolesti zubov. Môžu za to silice, ktoré sa v nich nachádzajú. Tie majú vplyv na zažívací trakt, ktorý dajú do poriadku. Stačí klinček rozžuvať a nechať pôsobiť na bolestivom mieste. Nemecká komisia dokonca schválila ich použitie ako anestetikum a antiseptikum.


Nevytvárajte si doma saunu: Prekúrené miestnosti sa vám môžu nepekne vypomstiť!


Výskum, ktorý zrealizovala Miguel Hernandez Univeristy zistila, že klinček patrí medzi najlepšie prírodné antioxidanty. Vedci sa bližšie pozreli na 5 antioxidačných vlastností, pričom klinček ukázal skvelé výsledky pri každej z nich! Fenolové zlúčeniny v klinčeku z neho robia liek s protizápalovými a protizrážanlivými vlastnosťami. Považuje sa za skvelú prísadu do domácich liečiv pre artritídu, zlé trávenie a mykózy nôh.

Klinčeky taktiež dokážu odstrániť zápach z úst. Plesne a baktérie nebudú mať ani šancu! Nachádza sa v nich eugenol, ktorý ich likviduje a tak udrží potraviny dlho čerstvé. Predstavujú hrozbu aj pre nachladnutie a chrípku! Podstatné miesto majú hlavne v alternatívnej medicíne, kde sa využívajú pri liečbe anémie, nedostatku červených krviniek. Ázijská medicína ich zase využíva ako druh korenia, ktoré dodáva energiu a zvyšuje rýchlosť metabolizmu.

S korením sa spájajú aj protirakovinové účinky! Na tieto účinky prišli autori jednej štúdie, ktorí skúmali chemoprotektívne účinky vodného roztok u klinčekov. Výsledky štúdie sú dôkazom toho, akou veľkou silou disponuje toto korenie.

Ako ich použiť?

Keďže majú klinčeky korenisto-štipľavú chuť, treba ich používať s mierou. Na Slovensku ich zvykneme pridávať do sladkých jedál alebo ich zapichujeme do citrusového ovocia, čím vytvoríme osviežovač vzduchu. Sú však aj iné možnosti! Ak chcete využiť jeho liečivé vlastnosti vo svoj prospech, vyrobte si z neho tinktúru. Namočte hrsť klinčekov do liehu (môže byť aj alpa) a nechajte lúhovať dva týždne. Môžete aplikovať na boľavé zuby a ďasná!

Čítajte tiež: Menšie množstvo, veľký dopad: Toto spraví lyžička škorice s vaším telom za 45 minút!

2016-12-22 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia