Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tieto príznaky by sme nemali podceňovať: Hrozba číha aj tam, kde by ste ju nečakali!

Nedovarené mäso je jedným z hlavných zdrojov nákazy.
Nedovarené mäso je jedným z hlavných zdrojov nákazy. (Zdroj: thinkstock.com)

Bolesti brucha, nepríjemné kŕče, neustále sedenie na toalete. Žiaden z nás takéto stavy nezažíva rád, hoci sa im dá predísť. Ako? Sledujte tieto príznaky a zistite, čo vám hrozí!

Kedy je na čase navštíviť lekára? 

Najčastejšiu otravu jedlom spôsobuje nepochybne salmonelóza. Obzvlášť počas teplejších mesiacov sa stáva, že ľudia zjedia pokazené jedlo a na pár dní s ukrutnými bolesťami si musia poležať.  

Salmonelu ako takú však nespôsobuje iba zlé jedlo. Nakaziť sa môžete aj v momente, kedy sa s jedlom zle narába, napríklad sa ho dotýka človek, ktorý je pôvodcom nákazy (a pri tom to asi ani nemusí vedieť). 

Kedy navštíviť lekára? 

  • Symptómy sú zriedkavé, no vracajú sa po niekoľkých dňoch
  • Máte horúčku
  • Ste dehydratovaný, váš moč je tmavý
  • Niekoľkokrát ste odpadli
  • Ak niekto vo vašej blízkosti trpí otravou jedla

V prvom rade je zamedzenie toho, čo vám otravu môže spôsobiť. Jedlo by sme mali veľmi dobre variť, nikdy túto činnosť nepodceňovať. Dôležité je aj rozmrazovať jedlo správne, nikdy by nemalo byť dlho na vzduchu, pretože sa na ňom usádzajú rôzne druhy baktérií. Taktiež si dávajte pozor na jedlo, ktoré je po záruke. Pri niektorých potravinách to nie je až také dôležité, nikdy však neviete, čo na vás číha.

Nie len jedlo je podstatné pri možnej otrave. Ak už sa vo vašom okolí vyskytol prípad otravy, s pacientom by sme mali prísť do kontaktu veľmi málo. Vyhýbať sa kontaktu niekedy nemôžeme, preto ak žijete s takouto osobou v domácnosti, čo najčastejšie by ste si mali umývať ruky (a nie len vy, ale aj dotyčný).

Jeden zo strašiakov? Chladnička!

Väčšinu jedla, ktoré doma máme, uchovávame v chladničke. O tom niet pochýb. A práve chladnička môže byť miesto, kde ku kontaminácii príde a jedlo sa stáva tykajúcou bombou. Ako predísť tomu, aby sa jedlo stalo potenciálnym nebezpečenstvom v našom vlastnom dome?

  • Nenechávajte jedlo pri izbovej teplote

Môže sa stať, že jedlo, ktoré uvaríte, necháte vonku. Jednoducho naň zabudnete a je oheň na streche. Tak sa aj obyčajné jedlo stáva hrozbou, no my o tom nemusíme vedieť. Toxíny či vítrusy z baktérii sa usadia na jedle a čakajú, kedy sa dostanú do tráviaceho systému a narobia viac problémov ako úžitku.

Clostridium perfringens – baktérie, ktoré produkujú spóry, ktoré nás najčastejšie ohrozujú, môžeme čakať v polievkach, omáčkach, zvyškoch jedál či v uvarenej ryžy.

„Jedlo by nemalo byť vonku dlhšie ako dve hodiny,“ povedala Gabrielle Judd, registrovaná dietetologička z University of Maryland Medical Center.

Lepšia správa je, že tieto nákazy nemusia skončiť v nemocnici. Od žalúdka nám je zle počas jedného dňa najviac, preto sa stáva, že tieto druhy „otravy“ nie sú hlásené a teda ani štatisticky spracované.

  • Pozor najmä na surovú stravu

„Najmenej polovica všetkých surových kuriat nesú rôzne úrovne kampylobaktérie,“ povedal bakteriológ Adrew Roe z University of Glasgow.

Dietetologička Judd dodáva, že väčšina nákazy ako takej pochádza najmä z nesprávneho rozmrazovania či zlej prípravy mäsa ako takého.

Opäť však dobrá správa – aj tento druh nákazy vieme prekonať sami, takže nepotrebujeme odbornú pomoc lekára. Ako jej ale predchádzať? Po manipulácii s mäsom si poriadne umyme ruky, dôležitá je aj očista plôch, kde sme mäso krájali. Najdôležitejšie je ale potravu poriadne uvariť a zabrániť tak baktériám dostať sa až do nášho tela.

  • Ani mleté mäso nie je bez viny

Kurča teda nie je jediným zdrojom potenciálnej nákazy. Obzvlášť pri príprave hamburgerov by sme mali byť opatrní. Nie vždy totiž natrafíme na mäso, ktoré nie je zmiešané z viacerých či už druhov alebo kusov mäsa. Tak stúpa potenciálna nákaza, ktorej predídeme opäť iba správnou prípravou.

„Mleté mäso sa mieša s iným a kontaminuje zvyšok,“ povedala dietetologička Gabrielle Judd.

Naproti mletému mäsu stoja obľúbené steaky. Rozdiel v nich je ale podstatný.

„Steak je neporušený kus mäsa. Akékoľvek znečistenie bude na povrchu,“ hovorí bakterilóg Andrew Roe.

A potenciálne baktérie sa tepelnou úpravou zničia, hoci niekedy ostane mäso vo vnútri ružové a nedopečené. To je v rámci prípravy normálne. Ak však pred vás v reštaurácii postavia burger, ktorý je viditeľne nedopečený, nebojte sa ho vrátiť. Ide predsa o vaše zdravie.

  • Umývanie ovocia a zeleniny je prvoradé

Hoci sa to nezdá, ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí pri príprave zeleniny jednotlivé kúsky neumývajú. A pri tom robia obrovskú chybu!

Štúdia z roku 2013 odhalila, že takmer polovicu chorôb prenášaných potravinami v Amerike spôsobilo ovocie, zelenina a orechy. Listová zelenina pri tom predstavuje v štúdii takmer 22% všetkých prípadov! Je to spôsobené tým, že v listovej zelenine dokáže baktéria E.coli prežiť bez väčších problémov.

Pozor by sme si mali dávať najmä zásadný fakt – umývať by sme mali ovocie so šupkou bez ohľadu nato, že šupku nejeme. Je to preto, lebo väčšina baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú na povrchu, potrebujú byť umyté. Niekedy sa môže povrchové baktérie dostať do vnútra ovocia a ohroziť naše zdravie, hoci by sme to nečakali. Príkladom sú pomaranče, melóny alebo uhorky.

„Väčšina ľudí umyje a zje jablko, no s melónmi predpokladá, že to robiť nemusí,“ hovorí Judd. 

Čítajte tiež: Toto ste o skladovaní potravín nevedeli: Je niekoľkodňový chlieb zdraviu škodlivý? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9