Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mali by sme staré pečivo vyhadzovať? Pravda o tom, či patrí hneď do koša!

Malo by putovať staré pečivo rovno do koša alebo ho ešte môžete zjesť?
Malo by putovať staré pečivo rovno do koša alebo ho ešte môžete zjesť? (Zdroj: thinkstock.com)

Zostalo vám doma množstvo rožkov a chlieb, ktoré sú staré niekoľko dní? Ak nie sú tvrdé doslova ako stôl, u väčšiny ľudí je stále pečivo vhodné na konzumáciu. Stačí si ho zohriať v mikrovlnke a hneď chutí lepšie. Je však skutočne dobré zjesť niekoľko dní staré pečivo?

Šikovné ruky a hlava plná nápadov dokáže v kuchyni spracovať naozaj všetko. Preto i pečivo, ktoré skladujete niekoľko dní, vám môže dobre poslúžiť. Stačí ho na chvíľu zohriať v mikrovnke alebo dať do rúry! "Oživujete" si takýmto spôsobom staré pečivo aj vy?

(Ne)účinný trik na "oživenie" starého pečiva?

Internetom dokonca koluje video, kde šéfkuchárka a autorka kuchárskej knihy Sara Moultonová hovorí o triku, ktorý vás môže zachrániť pred hladom, ak nie je vo vašej blízkosti otvorený obchod. Takým spôsobom "oživíte" staré pečivo, ktoré by ste za iných okolností inak spracovali alebo vyhodili.

Podľa Sary Moultonovej stačí staré pečivo namočiť pod prúd studenej vody a potom zabaliť do alobalu. Následne by ste ho mali vložiť do studenej rúry, potom rúru nastaviť na 150°C a nechať zohrievať na približne 13 minút. Po uplynutí doby ho treba vybrať a rozbaliť z fólie. Rozbalené pečivo putuje opäť do rúry, ale len na 5 minút, aby bolo príjemne chrumkavé! Video s týmto návodom je veľmi populárne, aj keď má množstvo odporcov.

Hyalook je roztok na všetky druhy mäkkých kontaktných šošoviek, ktorý zabezpečuje väčšiu vlhkosť a komfort pri dotyku s okom. Zmierňuje dráždenie a diskomfort pri nosení kontaktných šošoviek!

Čo prezradil náš odborník?

Trik, ako zachrániť staré pečivo sa môže zdať účinné, na vašom mieste by sme to neskúšali! Upozorňuje na to výživový poradca.

"Staré pečivo neodporúčam konzumovať, pretože pri nevhodnom uskladnení sa v ňom rýchlo rozmnožujú baktérie a kvasinky, ktoré škodlivo pôsobia na ľudský organizmus. Taktiež nemá dostatočnú chuť, ani konzistenciu, ktorá je významná pre plne funkčné stravovanie. Preto určite uprednostňujem kupovať čerstvé pekárenské výrobky vyrobené z optimálnej múky pre náš obvyklý priebeh dňa," varuje Ing. Libor Javro.

Ide pritom o pečivo, staršie viac ako 3 dni. Takéto potraviny nie sú vhodné na optimálne stravovanie človeka, preto odborník neodporúča využívať spomínanú metódu na "oživenie" pečiva. Takže, buď by mali staré rožky putovať rovno do koša, alebo máte ešte jednu možnosť.

"Staršie pekárenské výrobky sa môžu použiť na ďalšie využitie v potravinárstve, kde bude ešte tepelne upravené, napr. na strúhanku," tvrdí nutričný špecialista.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9