Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VÍNO ako elixír k dlhovekosti: Treba ho piť DENNE, no pozor. Koľko je už príliš?

(Zdroj: GettyImages)

K dobrej večeri či obedu pre mnohých neodmysliteľne patrí pohár vína. Čo sa však skutočne skrýva v tomto alkoholickom nápoji získanom z hrozna? Odborníci hovoria o viacerých benefitoch, ktoré môže víno dať telu, no vzhľadom na to, že predsa len ide stále o alkohol, treba ho konzumovať s mierou.

Mierna konzumácia vína, najmä červeného, sa spája s viacerými zdravotnými prínosmi. Víno môže podľa webmd.com znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a infarktu tým, že rozširuje tepny, zvyšuje prietok krvi a zvyšuje hladinu "dobrého" cholesterolu. Víno môže tiež pomôcť zabrániť poškodeniu výstelky tepien LDL, teda zlým cholesterolom. Okrem toho, konzumenti ľahkých nápojov, ktorí konzumovali víno, znížili podľa mayoclinic.org riziko predčasného úmrtia takmer o tretinu. Konzumenti vína ako skupina mali zase výrazne nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia. Najmä červené víno obsahuje antioxidanty, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu zdravia srdca, čriev a mozgu.

Koľko vína je už však priveľa a koľko stačí na to, aby sme z neho vyťažili všetky benefity? Pohľady na túto problematiku sú rôzne, avšak vo všeobecnosti platí, že ženy by nemali vypiť viac ako 150 ml denne a muži by nemali skonzumovať viac ako 300 ml za deň.

Je dôležité poznamenať, že pitie alkoholu nad mieru má jasné nevýhody vrátane zvýšeného rizika niektorých druhov rakoviny, srdcových ochorení, ochorení pečene a pankreasu, ako aj neúmyselných zranení. Pitie nadmerného množstva alkoholu môže spôsobiť viac škody ako úžitku a zdravotné prínosy vína sa prejavujú len pri striedmej konzumácii.

Viac o téme: AlkoholVino
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9