Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PREDĹŽTE si Vianoce vďaka oleju: IHLIČIE ako ničiteľ prechladnutia a bolesti svalov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete cítiť vôňu vianočného stromčeka ešte dlho po skončení sviatkov? Postará sa o to borovicový esenciálny olej. No nielen kvôli tomu si ho zamilujete.

Esenciálny olej vyrobený z borovice si mnohí obľúbia nielen vďaka svojej silnej drevitej vône. Má také zdravotné výhody, ktoré by čakal málokto. Aké sú plusy a mínusy tohto oleja podľa healthline.com

Sila oleja vďaka zlúčeninám

Esenciálny olej z borovice je vyrobený konkrétne z ihličia borovice, ktoré je známe svojou silnou arómou. Mnohým môže pripomínať vôňu vianočného stromčeka. Rovnako ako iné esenciálne oleje, borovica sa používa v tradičnej medicíne už po stáročia.

Borovicové vône a olejové výťažky sú hojne zastúpené v rôznych produktoch, ktoré používame každý deň. Patria sem prostriedky na čistenie podláh a nábytku, ako aj dezinfekčné prostriedky a osviežovače vzduchu. Olejové extrakty však nie sú rovnaké ako esenciálne oleje, keďže nemajú rovnaké liečivé vlastnosti.

Esenciálne oleje obsahujú množstvo chemických zlúčenín, vďaka ktorým majú veľkú silu. Aj z toho dôvodu by sa nemali konzumovať.

Použitie a výhody borovicového oleja

Esenciálny olej z borovice je vďaka svojej aróme pozoruhodný svojou povznášajúcou a zároveň čistou vôňou. Preto môže fungovať ako izbová vôňa v difuzéri aj v čistiacich roztokoch. Internet je plný článkov, ktoré tvrdia, že tento olej môže ponúknuť viac zdravotných výhod ako len príjemnú vôňu. Väčšine týchto tvrdení však chýbajú klinické dôkazy.

PREDĹŽTE si Vianoce vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Osviežovač vzduchu a aromaterapia

Výťažky z borovicového oleja sa často používajú v osviežovačoch vzduchu pre domácnosti, kancelárie a vozidlá. Esenciálne oleje sa na druhej strane môžu použiť v aromaterapii na vytvorenie povzbudzujúcej atmosféry, nielen príjemnej vône. Vdychovanie olejov, ako je borovica, môže mať tiež očistné účinky v prípade chorôb, ako je prechladnutie.

Antimikrobiálny prostriedok

Niektorí zástancovia tvrdia, že borovicový esenciálny olej sa môže používať lokálne (aplikovaný na pokožku) ako antimikrobiálny prostriedok, podobne ako olej z čajovníka. Teoreticky by sa dal olejček použiť na menšie kožné infekcie a popáleniny. Výskum však naznačuje, že tento olej nemá veľkú antimikrobiálnu aktivitu. Pred použitím sa poraďte s lekárom.

Znížený zápal

Taktiež je propagovaný ako olej s protizápalovými účinkami.

Mohol by:

  • Zmierniť príznaky zápalových stavov kože, ako je akné, ekzém a rosacea
  • Upokojiť bolesť zo súvisiacich zdravotných stavov, ako je artritída a bolesť svalov

Je však potrebný ďalší výskum. Avšak v prípade esenciálnych olejov, ktoré obsahujú kurkumu, zázvor, kadidlo či mätu priepornú, sú protizápalové vlastnosti takmer isté.  

Vedľajšie účinky

Niektoré éterické oleje sú toxické pre domáce zvieratá alebo nebezpečné pre tehotné ženy a deti.

Dokonca hrozia kožné reakcie a iné príznaky ako: 

  • začervenanie
  • žihľavka
  • svrbenie
  • suchá koža
  • opuch
  • olupovanie kože

Ak ste alergickí na borovice, borovicový olej by ste mali radšej vynechať. V prípade kýchania alebo kožných vyrážok je dosť možné, že trpíte alergiou. 

Ako olej používať?

Možno ho použiť mnohými rôznymi spôsobmi, vrátane inhalácie a lokálnych variácií. Porozprávajte sa s lekárom o nasledujúcich metódach.

  1. Vôňa do difuzéra

Difúzovanie je jedným z najpopulárnejších spôsobov použitia esenciálnych olejov. Stačí do difuzéra naplneného vodou nakvapkať borovicový esenciálny olej. Po zapnutí zariadenia potom difuzér vypustí studenú paru s vôňou oleja. 

  1. Vdýchnite ho

Ak nemáte po ruke difuzér, stále môžete ťažiť z aromatických výhod borovicového esenciálneho oleja prostredníctvom inhalácie. Jednoducho nakvapkajte pár kvapiek na vreckovku, následne pridržte vreckovku pred tvárou a zhlboka sa nadýchnite nosom. 

  1. Aplikujte lokálne

Olej môžete naniesť priamou aplikáciou alebo masážou. Pred nanesením priamo na pokožku je však dôležité ho zmiešať s iným olejom. Pridajte lyžicu mandľového, jojobového alebo kokosového oleja do niekoľkých kvapiek borovicového esenciálneho oleja.

PREDĹŽTE si Vianoce vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Horúci kúpeľ

Éterické oleje možno použiť aj do kúpeľa. Pridajte niekoľko kvapiek do teplej tečúcej vody. 

Buďte opatrní!

Esenciálne oleje, ako je borovica, sú pre mnohých lákadlom vďaka svojej prírodnej vôni. Tieto rastlinné deriváty sú však dostatočne silné na to, aby napodobnili účinky konvenčnej medicíny. Preto je vždy dobré porozprávať sa s lekárom pred ich použitím, najmä vtedy, ak ste tehotná alebo máte už existujúci zdravotný stav.

Ako znížiť vedľajšie účinky oleja: 

  • Nepoužívajte olej v blízkosti očí
  • Uistite sa, že ho kombinujete s iným základným olejom
  • Nikdy ho neužívajte ústami

Kde ho získate?

Borovicový olej možno nájsť v e-shopoch alebo kamenných predajniach, ktoré sú zamerané na zdravie, v drogériách a iných špecializovaných obchodoch. 

Viac o téme: BorovicaZdravieEsenciálny olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9