Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo všetko môže TELO naznačovať suchým HRDLOM? Kedy to je už na návštevu LEKÁRA!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak tento stav pociťujete príliš často, stane sa z neho otravný problém, no môže sa za tým skrývať aj niečo vážnejšie. Čo sa vám telo snaží povedať, ak vás sužuje suché hrdlo?

Suché hrdlo je niečo iné ako bolesť hrdla. Môže byť bez akýchkoľvek ďalších príznakov, ako je kašeľ alebo škriabanie. Na druhej strane, tieto prejavy sa môžu aj prekrývať, ako uvádza na livestrong.com.

"Sucho a bolesť hrdla sa často spolu vyskytujú počas niektorých chorôb," hovorí Peter Ashman, otolaryngológ z ORL a asociácie alergií v New Yorku.

Čítajte tiež: ZÁHADA okolo ženskej EJAKULÁCIE by mohla byť rozlúštená: Čo sa skrýva za MOKRÝM orgazmom?

To, že máte ucho v hrdle, nemusí automaticky vždy znamenať, že ste chorí. Hlavná príčina často nemá nič spoločné s infekciou alebo chorobou. Pozrite sa na faktory, ktoré to môžu mať na svedomí:

Dehydratácia

Doktor Ashman upozorňuje, že nedostatok tekutín je najčastejším vinníkom sucha v ústach alebo v hrdle. Dehydratácia môže znížiť množstvo slín produkovaných v ústach, čo môže spôsobiť sucho. Môžete tiež pociťovať veľký smäd, váš moč bude tmavšej farby alebo sa budete cítiť spomalení.

Čo s tým: Viac vody rehydratuje tkanivá vášho hrdla a dodá telu tekutinu, ktorú potrebuje na tvorbu väčšieho množstva slín. Muži by podľa Národných akadémií vied, inžinierstva a medicíny mali vypiť približne 15 šálok vody denne a ženy 11, ale majte na pamäti, že tekutiny môžete získať aj z potravín bohatých na vodu.

Čo všetko môže TELO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Upchatý nos

Upchatý nos môže spôsobiť suché, boľavé hrdlo, aj keď nekašlete.

"Dýchanie cez nos zvlhčuje vzduch, ktorý vstupuje do nosa a pľúc," vysvetľuje doktor Ashman. "Ak je váš nos upchatý, môžete dýchať ústami, no môže to vysušiť hrdlo.”

Prekrvenie môže byť spôsobené prechladnutím alebo inou infekciou (napríklad chrípkou, infekciou dutín alebo COVID-19) alebo problémami súvisiacimi s vašimi nosovými priechodmi. Správna liečba závisí od vašej individuálnej diagnózy (a v prípade vírusovej infekcie budete musieť počkať).

Čo s tým: Liečba môže trvať. Použitie nosového spreja pomôže uvoľniť nos a uľahčí dýchanie nosom. 

Spánok s otvorenými ústami

"Ak vás upchatý nos núti dýchať ústami, môžete sa zobudiť so suchým hrdlom,'' upozorňuje doktor Ashman.

Podľa Mayo Clinic nedostatočne zvládnuté poruchy spánku ako je spánkové apnoe, môžu tiež spôsobiť dýchanie ústami spolu s príznakmi, ako je hlasné chrápanie, pocit únavy, keď sa zobudíte alebo prebudenie s bolesťou hlavy.

Čo s tým: Použitie zvlhčovača vzduchu vo vašej spálni môže zvlhčiť vzduch, odporúča doktor Ashman. Ak máte podozrenie, že je za tým spánkové apnoe, problém už vyrieši len lekár. 

Alergie 

"Environmentálne alergie na peľ, prach, plesne alebo ambróziu sú známe tým, že spôsobujú upchatý nos. Aj to vás môže prinútiť dýchať ústami a vysušiť vám hrdlo,'' hovorí doktor.

Čo všetko môže TELO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo s tým: Ak máte pocit, že sa vám alergie vymykajú spod kontroly, porozprávajte sa so svojím lekárom. Spoločne tak prídete na riešenie, ktoré vám pomôže udržať ďalšie príznaky pod kontrolou.

Reflux kyseliny

Chronický reflux kyseliny alebo GERD môže dráždiť hrdlo, čo môže viesť k suchu.

"Vystavenie hrdla kyselinou môže viesť k zápalu výstelky. Tento zápal môže vysušiť hrdlo a môže tiež viesť k pálivej bolesti," tvrdí doktor Ashman.

Čo s týmLiečba GERD sa líši a môže zahŕňať úpravu životného štýlu až lieky. Všimnite si, že sa váš reflux zhoršuje v noci alebo po zjedení korenistých, mastných, či ťažkých jedál. Ak je to tak, majte počas spánku vyvýšenú hlavu a snažte sa vyhnúť potravinám, ktoré to spúšťajú, odporúča Národný inštitút pre diabetes a choroby tráviaceho traktu a obličiek (NIDDK). To môže obmedziť reflux a zastaviť podráždenie hrdla.

Lieky

Mnoho liekov môže znížiť produkciu slín, čo môže spôsobiť sucho v ústach a hrdle. Podľa University of Southern California Herman Ostrow School of Dentistry medzi najbežnejších vinníkov patria:

  • Antidepresíva
  • Lieky na migrénu
  • Lieky na vysoký krvný tlak
  • Dekongestanty
  • Bronchodilatátory
  • Svalové relaxanty
  • Opioidné lieky proti bolesti
  • Antibiotiká
  • Inhibítory protónovej pumpy

Čo s tým: Ak máte podozrenie, že vám liek spôsobuje suchosť, oznámte to svojmu lekárovi. Možno bude možné upraviť dávku alebo prejsť na iný liek s menším počtom vedľajších účinkov.

Tonzilitída

Mandle sú lymfatické uzliny v zadnej časti hrdla a úst a keď sa infikujú (vírusom alebo baktériou), môžu spôsobiť bolesť, škrabanie alebo zápal hrdla, podľa Mayo Clinic. Môžu byť červené, opuchnuté, pridruží sa horúčka, problémy s prehĺtaním, zlý dych, bolesť hlavy alebo krku.

Čo s tým: Ak máte podozrenie, že máte tonzilitídu, kontaktujte svojho lekára. Ak zistí, že infekcia je bakteriálna, môže vám predpísať antibiotiká. Ak ide o vírus, budete musieť počkať, kým sa vaše príznaky samy zmiernia, čo môže trvať 7 až 10 dní.

Čo všetko môže TELO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa zbaviť suchého hrdla?

Keď vás zasiahne sucho v krku a potrebujete okamžitú úľavu, existuje niekoľko prostriedkov, ktoré môžu pomôcť:​

Pitná voda

"Niekedy to úplne stačí na hydratáciu tkanív hrdla,'' priznáva doktor Ashman.

Výplach slanou vodou

Ak máte suché a podráždené hrdlo, skúste kloktať slanú vodu, ktorá môže zmierniť zápal.

"Zmiešajte 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky stolovej soli do 240 ml vody," odporúča.

Pomôcť môže aj cmúľanie pastilky alebo tvrdého cukríka.

Pridanie vlhkosti do vzduchu

Užitočné môže byť aj použitie zvlhčovača v interiéri, najmä ak máte v noci tendenciu vyschnutia hrdla.

"Majte však na pamäti, že úplné zbavenie sa sucha v krku začína zistením hlavnej príčiny," hovorí Dr. Ashman.

Zaujme vás: BUDÍTE sa každú noc v ROVNAKÝ čas? ZÁHADA rozlúštená, toto vám chce telo NAZNAČIŤ

Kedy navštíviť lekára?

Suché hrdlo bez akýchkoľvek iných príznakov je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené dehydratáciou a nie je dôvodom na obavy.

"Kontaktovať svojho lekára by ste mali vtedy, ak pociťujete sucho v hrdle spolu s bolesťou, horúčkou, problémami s prehĺtaním, krvou v slinách, chrápaním alebo dýchavičnosťou,‘‘ odporúča doktor Ashman.

Môže ísť o príznaky infekcie alebo ochorenia, ktoré si vyžadujú liečbu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaHrdlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9