Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zhodiť KILÁ po 40-tke je výzva: Ako SPÁLIŤ tuk na bruchu i napriek spomalenému METABOLIZMU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Boj s kilogramami vo vyššom veku dá poriadne zabrať! Obzvlášť skoncovať s tukom okolo bruška. A to už nie je reč o tom, ak ste prekročili 40-tku. Ako na to?

So správnym nastavením mysle a zdravým životným štýlom sa môžete zbaviť nadmerného tuku okolo pása v akomkoľvek veku, uvádza eatthis.com. Megan Mescher-Coxová, certifikovaná poradkyňa pre internú medicínu, medicínu životného štýlu a obezity z Dignity Health Group, vysvetlila, ako spáliť brušný tuk po štyridsiatke. 

Čítajte tiež: Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU D? Kedy sa ZDRAVÝ doplnok výživy mení na NEPRIATEĽA!

Prečo je ťažké schudnúť po 40-ke?

"S pribúdajúcim vekom je z viacerých dôvodov ťažšie zbaviť sa brušného tuku. Najmä z toho dôvodu, že sa náš bazálny metabolizmus fyziologicky znižuje, ale aj preto, že naše denné návyky sú s pribúdajúcim vekom dramaticky odlišné. Priemerné dieťa sa potrebuje hrať a hýbať celé hodiny denne, zatiaľ čo priemerný dospelý trávi väčšinu dňa v sedavej polohe a s miernym cvičením po dobu 30-60 minút denne," vysvetľuje Mescher-Coxová.

S pribúdajúcim vekom tiež naša kostrová hmota klesá, najmä vo veku nad 30-40 rokov. Tento pokles kostnej hmoty má veľký súvis s naším metabolizmom, ako dodala. 

Konzumujte viac zeleniny a ovocia 

"Príjem zeleniny a ovocia je spojený s nižšou hmotnosťou a menším výskytom chronických ochorení," hovorí Mescher-Coxová. “Medzi ne patrí napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, ale tiež to môže byť spojené s menším rizikom vzniku demencie a určitých druhov rakoviny." 

Zelenina a ovocie totiž majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré pôsobia proti oxidačnému stresu, vedúcemu k starnutiu. 

Zhodiť KILÁ po 40-tke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doprajte si kvalitný spánok 

Mescher-Coxová vysvetľuje, že spánok je rozhodujúci pre reguláciu hmotnosti a normalizáciu hormónov v tele. Vtedy sa telo regeneruje z celého dňa a dáva sa "dokopy". Zamerajte sa na to, aby ste spali 8 hodín v noci. Nielen vtedy, keď máte po 40-tke. 

Pravidelné cvičenie 

"Cvičenie je nielen skvelý spôsob, ako si dopriať pocit mladosti! Vďaka nemu bude vaše telo lepšie fungovať. Cvičte aspoň 30 minút päť dní v týždni, hoci hodina päťkrát týždenne je ešte lepšia. Ak máte ťažkosti s brušným tukom aj pri pravidelnom cvičení, zvýšenie intenzity aktivity vám pomôže s kilami navyše,“ dodáva odborníčka.  

Zaujme vás: DEMENCIA sa môže ukázať na VLASOCH: Ak máte tento PROBLÉM, môže byť za tým Alzheimer!

Preč so sedavým životným štýlom 

Pamätajte, že celodenné sedenie je rizikovým faktorom, ktorý vám môže skrátiť dĺžku života. Ak máte sedavé zamestnanie, postavte sa aspoň na 5 minút každú hodinu alebo zvážte sedenie na fitlopte alebo bicykli, ak je to možné, aby ste urdžali krv v pohybe. 

Zdravý životný štýl 

Strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny, s nízkym obsahom nezdravých potravín, pravidelný pohyb, pravidelný spánok, nie príliš veľa stresu a dobré zdravé vzťahy. To všetko prispieva k zdravému telu bez tukov. Myslite na to, že začínate nie s novou diétou. Ide o nový životný štýl. 

Viac o téme: ZdravieChudnutieTuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9