Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU D? Kedy sa ZDRAVÝ doplnok výživy mení na NEPRIATEĽA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lekári varujú pred nebezpečenstvom nadmerného užívania vitamínu D po tom, čo jeden muž z toho ochorel. Situácia bola vážna, odborníci si mysleli, že má rakovinu!

Pacient v strednom veku z Kentu schudol 12 kíl za tri mesiace po tom, čo trpel neustálym vracaním, hnačkami a bolesťami žalúdka. Jeho príznaky sa začali mesiac po užití denného koktailu 20 voľne predajných doplnkov, čo sa rovnalo 375-násobku odporúčanej dávky vitamínu D, ako sa píše na dailymail.co.uk

Nemenovaného pacienta prijali do nemocnice, pričom absolvoval sériu skenov, aby sa vylúčili rakovinové nádory. Krvné testy ukázali, že jeho hladina vitamínu D bola sedemkrát vyššia ako normálna hodnota. Utrpel akútne poškodenie obličiek. V nemocnici si ho lekári nechali na viac ako týždeň, pričom dostával lieky a intravenózne tekutiny, aby vypláchli prijaté doplnky z jeho tela.

Čítajte tiež: Po tomto INFARKT nehrozí: Dajte mu ČERVENÚ v predstihu vďaka TIPOM od odborníka!

Lekári, ktorí ho liečili, varovali, že tento prípad poukazuje na potenciálnu toxicitu doplnkov, ktoré sa väčšinou považujú za bezpečné. Vitamín D – vitamín slnka – pomáha regulovať množstvo vápnika v tele, udržuje kosti, zuby a svaly zdravé. 

Národná zdravotná služba (NHS) odporúča, aby každý zvážil užívanie denného doplnku vitamínu D počas jesene a zimy. Príliš veľké množstvo však môže spôsobiť hromadenie nadmerných hladín vápnika v tele, čo spôsobí, že obličky budú pracovať ťažšie, aby ho odfiltrovali. Dospelým a deťom starším ako jeden rok sa odporúča prijímať nie viac ako 400 IU vitamínu D denne.

Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vplyv nielen na obličky

Najnovší prípad – odhalený v časopise BMJ Case Reports – podrobne opísal muža, ktorý užíval dennú dávku 150 000 IU, čo je 375-násobok odporúčaného množstva. Jeho praktický lekár ho poslal do nemocnice po tom, ako sa tri mesiace sťažoval na opakujúce sa vracanie, nevoľnosť, bolesti žalúdka a kŕče v nohách, pričom za ten čas schudol 12 kíl. Pacient tiež pociťoval tinnitus - zvonenie v v ušiach, mal taktiež sucho v ústach a neutíchajúci smäd.

Jeden jeho odborník na výživu mu odporučil, aby začal s intenzívnym programom vitamínových doplnkov. Akonáhle sa začal cítiť zle, prestal užívať svoj denný kokteil vitamínov, ktorý zahŕňal omega-3, vitamín B2, B9, C, K2 a niekoľko ďalších minerálnych a probiotických doplnkov. Príznaky však nezmizli.

Bol prijatý do nemocnice na vyšetrenie CT a MRI, aby sa vylúčila rakovina a bakteriálne infekcie ako príčina jeho symptómov. Muža si nechali na oddelení po tom, čo ďalšie testy ukázali nadmerné množstvo vápnika v tele a poškodenie obličiek. Strávil osem dní v nemocnici, kde mu nasadili vnútrožilovú infúziu, aby z tela odstránili suplementy. Lekári ho tiež liečili bishosfonátmi – liekmi bežne používanými na posilnenie kostí – aby pomohli ďalej znižovať nadmerné hladiny vápnika v krvi.

Toxicita vo väčších množstvách

Dva mesiace po prepustení z nemocnice sa jeho hladina vápnika vrátila do normálu, ale hladina vitamínu D zostala abnormálne vysoká.

Lekári dospeli k záveru: „Vzhľadom na jeho pomalý obrat (približne dva mesiace), počas ktorého sa vyvíja toxicita vitamínu D, môžu symptómy trvať niekoľko týždňov. Táto kazuistika poukazuje na potenciálnu toxicitu doplnkov, ktoré sa väčšinou považujú za bezpečné, kým sa neužívajú v nebezpečných množstvách alebo kombináciách."

Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Toxicita vitamínu D je zvyčajne spôsobená veľkými dávkami doplnkov vitamínu D - nie stravou alebo vystavením slnku. Je to preto, že telo reguluje množstvo vitamínu D produkovaného slnkom a dokonca ani obohatené potraviny neobsahujú dostatok vitamínu D na to, aby sa stali toxickými.

Zaujme vás: Z práčky môžete OCHORIEŤ: Hrozí hnačka či SALMONELA, robte TOTO a zabránite tomu!

Hlavným dôsledkom toxicity vitamínu D je hromadenie vápnika v krvi, v medicíne známe ako hyperkalcémia, ktorá môže spôsobiť nevoľnosť a vracanie, slabosť a časté močenie. Toxicita vitamínu D môže viesť k bolestiam kostí a problémom s obličkami, ako je tvorba vápenatých kameňov.

Vysoké dávky sa niekedy používajú na liečbu zdravotných problémov, ako je nedostatok vitamínu D, ale podávajú sa iba pod dohľadom lekára počas stanoveného časového obdobia. Hladiny v krvi by sa mali monitorovať, keď niekto užíva vysoké dávky vitamínu D.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9