Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DEMENCIA sa môže ukázať na VLASOCH: Ak máte tento PROBLÉM, môže byť za tým Alzheimer!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci neexistujú žiadne lieky na zastavenie alebo spomalenie progresie Alzheimerovej choroby, včasná diagnóza môže predĺžiť kvalitu života. Chorobu údajne môžete spoznať podľa toho, v akom stave máte vlasy!

Čím rýchlejšie je choroba diagnostikovaná, tým je väčšia šanca, že budú lekári schopní predĺžiť kvalitu života u pacienta ešte na dlhé roky. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že pokles mozgu môže byť sprevádzaný zmenami vo vlasoch a nechtoch, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Obľúbený ŠPORT môže NEGATÍVNE zmeniť intímny život: Toto robí so SEMENNÍKMI!

Zmena v štruktúre vlasov

V správe z roku 2015 s názvom "Kožné lézie: Cenný znak v diagnostike syndrómov demencie" odborníci nastolili problém kožných lézií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Poznamenali, že kognitívny pokles bol „často sprevádzaný“ kožnými léziami v dôsledku zanedbanej hygieny. Medzi tieto kožné prejavy patria preležaniny, kedy dochádza k poraneniu kože v dôsledku dlhodobého tlaku na kožu. Porucha exkoriácie (chronické trhanie kože), mykózy (spôsobené infekciou huby) a posttraumatické rany v dôsledku poruchy chôdze tiež súvisia s kognitívnym poklesom mozgu.

Autori správy však spomínajú tiež lézie, vyskytujúce sa vo vlasoch a nechtoch. Aj tak sa môžu prejaviť syndrómy demencie, vďaka čomu možno diagnostikovať chorobu. 

"U tých pacientov, ktorí náhle trpia demenciou spojenou s vaskulárnymi léziami, sú často pozorované kožné prejavy vo forme žilo reticularis, čo je dôležité diagnostické kritérium," uvádza sa v odbornej správe. 

Tieto fyziologické zmeny môžu byť výsledkom zmien v chemickom zložení tela. Vedci naznačujú tiež koreláciu medzi znížením koncentrácií ortuti a trvaním a závažnosťou demencie.

DEMENCIA sa môže ukázať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
 

"Zmeny v koncentrácii mikroživín v nechtovej platničke sú považované ako najskoršie štádiá ochorenia," tvrdia vedci. 

Zaujímavé je, že zmeny v štruktúre vlasov u pacientov s týmto ochorením sú rovnako bežné.

„Štúdie, ktoré sa zaoberali ľudskými vlasmi ukazujú, že u 85 percent pacientov s diagnózou Alzheimerovej choroby je štruktúra vlasov abnormálna,“ dodávajú autori.

Zaujme vás: Poškodené OBLIČKY z VITAMÍNU D? Kedy sa ZDRAVÝ doplnok výživy mení na NEPRIATEĽA!

Poškodené pramienky

Predmetný výskum publikovaný v JAMA Dermatology zistil, že 70 percent vzoriek vlasov pacientov s Alzheimerovou chorobou pozostávalo z pseudo pili torti. Ide o medicínsky pojem, ktorý definuje poruchu vlasového vlákna u pramienkov, ktoré nerastú a ľahko sa lámu. Výsledkom je, že vlasy často nadobúdajú hrubý vzhľad.

Ba čo viac, vedci našli dôkazy o trichorrhexia nodosa v 38 percentách zostávajúcich vzoriek vlasov. Jednoducho povedané, vlasy sa veľmi ľahko lámu a vyzerajú, že sú poškodené. Vedci uzavreli svoju správu konštatovaním, že potreba presnej a rýchlej diagnózy demencie nebola nikdy zjavnejšia.

„Koexistencia kožných lézií v ranom štádiu sa zdá byť významná pri diagnostike syndrómov demencie,“ dodali na záver. "Tiež si treba uvedomiť uvedomiť, že mnohé dermatologické aspekty koexistujú so základným ochorením, t. j. svrbenie, iatrogénne lézie a kožné lézie vyplývajúce zo zanedbanej hygieny."

Viac o téme: DemenciaVlasy Alzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9