Bojíte sa zubnej VŔTAČKY? Lekári prezradili TIPY, ako prekonať STRACH a zmeniť MYSLENIE

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-07 06:00:00

Pravidelné návštevy zubára sú dôležitou súčasťou udržiavania zdravia ústnej dutiny. Ale čo ak vám je nepríjemná už len predstava, že sedíte v zubárskom kresle?

Úzkosť z návštevy zubára je bežná. Podľa štúdie Journal of Dental Hygiene z februára 2017 má až 80 percent dospelých v USA určitý stupeň nepokoja v súvislosti s blížiacimi sa návštevami u zubára. Ostré nástroje a hlasné zvuky v tesnej blízkosti vašich úst môžu byť, pochopiteľne, trochu nervy drásajúce, ako sa píše na livestrong.com

"Spozorovanie týchto predmetov môže vyvolať strach, že zažijeme bolesť, ktorú nebudeme môcť zastaviť," hovorí Lana Lipeová, LCSW, licencovaná klinická sociálna pracovníčka a majiteľka Honu Therapy Services v Honolulu.

Čítajte tiež: Má 60 rokov a stále vyzerá MLADO: Nazrite do zákulisia KUCHYNE herca Toma CRUISA!

Tieto pocity sa môžu zhoršiť, ak ste v minulosti mali zlú skúsenosť u zubára, alebo ak ste si vedomí stavu svojich zubov.

"Myslím si, že ľudia majú obavy z toho, že budú súdení. Ústa môžu ukázať veľa a mnohí sa pochopiteľne môžu hanbiť, že zanedbávajú zubnú hygienu alebo, že majú pokazené zuby," hovorí Joyce Khangová, DDS, zubná lekárka v Costa Mesa v Kalifornii.

Ak budete riešiť svoju úzkosť, schôdzky u zubára budú lepšie zvládnuteľné – a ústa budú zdravé. Tieto stratégie na upokojenie úzkosti z návštevy zubára môžu pomôcť.

1. Nájdite si zubára, ktorý sa vám páči

Zvládanie úzkosti začína nájdením vhodnej zubnej ambulancie. Treba myslieť na to, že tam budete chodiť častejšie, preto je lepšie bližšie sa navzájom spoznať so zubárom a uľahčiť tak riešenie vašich obáv. 

"Zubní lekári dokážu do určitej miery uspokojiť úzkosť. Vždy si vediem poznámky o tom, ako pacient zvládol zákrok, od anestézie až po to, ako dlho môže ležať v kresle bez toho, aby bol nervózny, až po televízne programy, ktoré rád pozerá," hovorí Dr. Khang. "Je to dôležité, aby som pacienta pri budúcich stretnutiach udržal stále pohodovejšieho."

Ak chcete nájsť správneho zubára pre vás, Americká zubná asociácia odporúča urobiť nasledovné.
Opýtajte sa dôveryhodných priateľov alebo niekoho z rodiny, či nepoznajú nejakého dobrého zubára. Taktiež si ich môžete vyhľadať na internete a zvoliť si toho, ktorý má dobré recenzie od pacientov. K dobrému lekárovi sa môžete dopátrať aj cez sociálne siete.

2. Povedzte lekárovi o svojich obavách

Nemlčte! Už pri rezervácii stretnutia upozornite zubára na svoje obavy a pýtajte sa, aký bude postup a ako to bude prebiehať. Ak viete vopred, čo môžete očakávať, a personál porozumie vašim obavám, môžete tým zmierniť svoju úzkosť ešte pred tým, ako sa dostanete na schôdzku.

Môžete sa tiež dohodnúť so svojím zubným lekárom o signáli, ktorý môžete použiť, ak potrebujete prestávku počas vyšetrenia alebo procedúry. Môže to byť také jednoduché, ako napr. zdvihnutie ruky, hovorí ADA.

3. Skúste sa rozptýliť

Prineste si so sebou niečo, čo dokáže odviesť vašu myseľ od toho, čo sa deje vo vašich ústach, a pomôže prehlušiť niektoré zvuky zubárskych nástrojov.

„Prineste si slúchadlá, aby ste mohli počúvať svoju obľúbenú hudbu, podcast, reláciu alebo audioknihu,“ odporúča Lipe.

Podľa zistení v časopise Clinical, Cosmetic and Investigational Dentistry z marca 2016 sa ukázalo, že upokojujúce melódie majú priaznivý vplyv na úzkosť z vyšetrenia zubov u dospelých aj detských pacientov.​ Ak to nestačí, prineste si niečo, čo zamestná aj vaše ruky. Vyskúšajte napr. stresovú loptičku, navrhuje ADA.

4. Sústreďte sa na svoje dýchanie

Hlboké dýchanie je osvedčeným prostriedkom proti úzkosti a môže byť rovnako účinné v zubárskom kresle, hovorí Lipeová. Počítanie nádychov a výdychov je jednoduchá stratégia, ktorá funguje, aj keď ste na vyšetrení. Keď budete v napätí, nadýchnite sa do štyroch a vydychujte rovnako dlho. Opakovanie piatich cyklov môže stačiť na spomalenie srdcovej frekvencie a vy sa tak budete cítiť pokojnejšie.

5. Vyskúšajte progresívnu svalovú relaxáciu

Podobne ako hlboké dýchanie, aj aktivity na uvoľnenie svalov môžu spomaliť srdcový tep a pomôcť vám cítiť sa menej úzkostlivo, uvádza Harvard Health Publishing. Najlepšie zo všetkého je, že ich môžete robiť, aj keď ležíte v zubárskom kresle.

Zaujme vás: Obľúbený ŠPORT môže NEGATÍVNE zmeniť intímny život: Toto robí so SEMENNÍKMI!

Začnite tým, že napnete a uvoľníte svaly na prstoch na nohách a prejdete po celom tele až po hlavu a krk. Napnite svaly na päť sekúnd a uvoľnite ich na 30 sekúnd, než prejdete na ďalšiu časť tela, odporúča klinika Mayo.

6. Opýtajte sa na lieky

Lieky proti úzkosti by mohli byť potenciálne užitočné na zmiernenie závažných prípadov úzkosti. Poraďte sa však so svojím lekárom. 

"Môže ísť o znak väčšieho problému," upozorňuje Lipeová. "Porozprávajte sa so svojím lekárom aj zubárom, či by lieky mohli byť riešením, ako pomôcť zvládnuť príznaky úzkosti."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zubár prevencia

2022-07-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia