Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRÍZNAKY opice ZHORŠUJE nedostatok týchto látok: KĽÚČ k veľkej ÚĽAVE po bujarej noci!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vianoce sú sviatkami pokoja a rodiny, no u mnohých sa spájajú aj s hodovaním a alkoholom tiež nešetria. Výsledkom nadmerného pitia je žalúdok na vode a hlava ako vo zveráku. Doktorka Carol Cooperová radí, ako sa čo najrýchlejšie môžete z vianočnej opice dostať.

 

Žiadny zázračný liek, ktorý by vám okamžite uľavil, neexistuje. Môžete však urobiť niekoľko vecí, ktoré zmiernia nepríjemné symptómy tohto stavu, pripomína sa na thesun.co.uk. Typické príznaky opice, ako ľudovo hovoríme stavu po nadmernej konzumácii alkoholu, sú primárne spôsobené dehydratáciou, podráždením žalúdka a nízkou hladinou cukru v krvi.

Čítajte tiež: ZÁCHRANA pred zjedením veľkého množstvo CUKRU: Tento ČAJ potlačí túžbu po vianočných zákuskoch!

„Dehydratácia je hlavným dôvodom sucha v ústach a bolesti hlavy, zatiaľ čo nevoľnosť je spôsobená podráždením žalúdka. Nízka hladina cukru v krvi prispieva k únave a závratom,“ opisuje odborníčka.

Ponúka 10 tipov, vďaka ktorým sa s opicou vysporiadate skôr.

Pite veľa vody

Po konzumácii alkoholu je dôležité piť veľa čistej vody.

Je účinná a lacnejšia ako izotonické nápoje. Čím skôr začnete bojovať s dehydratáciou, tým rýchlejšie vám prestane pulzovať hlava. Ešte lepšie riešenie je, keď začnete piť skôr, než sa objavia príznaky,“ radí Carol.

Môže to znieť ako samozrejmosť, no lekári majú skúsenosť, že ľudia pri popíjaní alkoholu na vodu zabúdajú. Pomôcť si môžete tak, že na stôl vyložíte džbán s vodou.

Dajte si lieky proti bolesti

Alkohol a lieky k sebe nejdú, no keď máte pár hodín po popíjaní pocit, že vám praskne hlava a trasie sa vám celé telo, protizápalové lieky proti bolesti dobre poslúžia.

„Existujú dôkazy, že alkohol spôsobuje zápal aj v hlave, takže ak to váš žalúdok znesie, zvážte ich užitie,“ hovorí odborníčka.

PRÍZNAKY opice ZHORŠUJE nedostatok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lieky s obsahom ibuprofénu sú podľa nej v tomto prípade lepšie. Fungujú aj lieky obsahujúce paracetamol, no sú toxickejšie pre pečeň.

„Uistite sa, že spolu s tabletkou si aj niečo zahryznete,“ zdôrazňuje.

Doprajte si sacharidy

Mnohí z nás majú tendenciu vyhýbať sa sacharidom, ale ak plánujete piť, bez výčitiek si nejaké sladké vianočné dobroty doprajte. Hlava vás bude bolieť menej a to je predsa dobrý dôvod.

Sacharidové občerstvenie zvyšuje hladinu cukru v krvi,“ objasnila Carol.

Dajte si vývar so zeleninou

Vývar je ľahký na žalúdok a upokojuje ho. V každom prípade by ste si ho mali pripraviť. Nedráždi, je ľahko stráviteľný a zároveň hydratuje. Zeleninový alebo hovädzí vývar je najlepší, pomáha doplniť stratené vitamíny a minerály.

PRÍZNAKY opice ZHORŠUJE nedostatok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvážte antacidá

Ak vás páli záha alebo je vám nevoľno, dajte šancu antacidám, ktoré potláčajú kyseliny. Dostanete ich v každej lekárni bez lekárskeho predpisu.

Doprajte si dostatok spánku

Možno máte vzrušujúce plány na sviatočné dni alebo plánujete návštevy príbuzných, no ak ste to prehnali s alkoholom, zostať v posteli je najlepším riešením. Skrátite čas zotavovania sa po opici. Uvidíte, že keď sa dobre vyspíte, budete sa cítiť omnoho lepšie.

Jedzte potraviny bohaté na zinok a vitamíny B

Akokoľvek ste sa tešili na dojedanie zvyškov zo štedrej večere, zmeňte plány a uprednostnite zdravé jedlá nabité vitamínmi.

„Výskumy naznačujú, že nízky obsah zinku a vitamínov B zhoršuje príznaky opice,“ upozornila odborníčka.

K vhodným potravinám, ktoré by ste si mali dopriať, patria šošovica, cícer či morské plody.

Choďte na čerstvý vzduch

Po dobrom spánku sa premôžte a vyberte sa na vzduch. Pomôže vám to vyčistiť hlavu a budete sa cítiť opäť o niečo lepšie.

PRÍZNAKY opice ZHORŠUJE nedostatok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zacvičte si

Aj keď sa vám do fyzickej aktivity asi veľmi nechce, pomáha. Samozrejme, netreba sa do toho vrhnúť strmhlav, ale opatrne, podľa toho, ako veľmi sa vám točí hlava alebo sa cítite slabo. Aj obyčajná krátka prechádzka vám pomôže ponaťahovať si svaly.

Prevencia je kľúčová

Aj keď sú Vianoce časom zábavy a radosti, nezabúdajte na to, že pre pár hodín bujarej nálady si môžete pokaziť niekoľko nasledujúcich dní.

„Najlepší spôsob ako sa vysporiadať s opicou je vyhnúť sa jej tým, že to s alkoholom nepreženiete,“ pripomína Carol.

Pomáha striedanie alkoholických nápojov s neperlivými nealkoholickými.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaVianoceRanná opica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9