Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Magnézium na KŔČE ako NEZMYSEL? Čo sa SKRÝVA za častým bolestivým PROBLÉMOM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Netýkajú sa len žien a profesionálnych športovcov. Postihujú všetkých, vrátane detí. Pribúdajúcim vekom sú čoraz častejšie. Čo robiť, aby ste predišli nepríjemným kŕčom?

Z ničoho nič vám do končatiny vystrelí bolestivý kŕč a vy zostanete paralizovaní. Zrejme vám táto situácia už niečo hovorí. Ako sa píše na dailymail.co.uk, najčastejšie sa vyskytuje na lýtku, ale vie strieľať aj do zadnej časti stehna, alebo svalov pozdĺž chodidla. Trvá niekoľko sekúnd, ba dokonca minút.

Čítajte tiež: JEDLO na raňajky, ktoré odporúčajú odborníci: IMUNITU budete mať v špičkovej forme!

Prečo sa objavujú hlavne v lete? 

Aj keď sa môžu vyskytnúť počas cvičenia, asi 25 percent populácie pociťuje kŕče najmä v noci a to najmä počas horúcich dní. Podľa štúdie z roku 2015, ktorá bola zverejnená v časopise Canadian Medical Association Journal, sa vyhľadávanie slovného spojenia "nočné kŕče" v letných mesiacoch zvýšilo až o 70 percent. Prečo je tomu tak?

„Nikto úplne nechápe, prečo sa kŕče vyskytujú a už vôbec nie ešte v lete. Vieme však, že to nie je problém svalov, ale nervových buniek, ktoré vysielajú signál, aby sa stiahli,“ vysvetlil doktor Scott Garrison. 

Teórie hovoria, že je to spôsobené dehydratáciou alebo svalovou únavou. 

„Keď je telo dehydrované, deficit sodíka, ktorý vzniká potením, spôsobí kŕče,“ uviedol doktor na univerzite v Bedfordshire Jeffrey Aldous. 

Existujú dôkazy, že tí, ktorí sa viac potia, majú aj viac kŕčov. To by podľa Aldousa mohlo vysvetliť, prečo sa kŕče v letných mesiacoch objavujú častejšie. Odborník je presvedčený, že za to môže aj zvýšená hladina vitamínu D v tele.

Magnézium na KŔČE ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vznikajú? 

Teória svalovej únavy spočíva v tom, že kŕče vznikajú dôsledkom chybnej spätnej väzby medzi receptormi, ktoré merajú zmeny dĺžky svalov a šliach. Normálne tieto systémy spolupracujú, aby nám zabránili v pohybe svalov, ktorý by ich mohol poraniť, ale svalová únava môže narušiť túto rovnováhu. 

„Keď je narušená, môže spôsobiť zvýšené vylučovanie neurónov, ktoré vysielajú správu z mozgu do svalových vlákien a spôsobia kŕče,“ vysvetlil doktor Aldous.

Aj keď kŕče môžeme pociťovať najmä v noci, nečakane môžu prísť aj počas dňa, najmä, ak prekročíme vekovú hranicu 50 rokov. V tomto období totiž dochádza k odumieraniu motorických neurónov. Je to súčasťou normálneho starnutia.

Zatočte s kŕčmi

Jedna vec, ktorá zjavne nebude fungovať napriek tvrdeniam, je horčík. Aj keď je pravda, že magnézium podporuje zdravie svalov, zo štúdie doktora Garrisona z roku 2012, ktorý sa zaoberal vplyvom horčíka na kŕče, vyplynulo, že nepomáha pri nočných epizódach. Čo teda pomôže?

Pred tým, ako sa uložíte na spánok, hydratujte.

„Môžete vypiť pohár vody, ale najlepšie urobíte, ak si doprajete športový nápoj s obsahom elektrolytov, ktoré nahradia stratený sodík a iné minerály,“ odporúča doktor Aldous.

Magnézium na KŔČE ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodal, príjem elektrolytov môže zastaviť kontrakciu svalu. Športové nápoje však často obsahujú veľa cukru, preto si vyberte produkt s nízkym obsahom. Doktor Aldous tiež odporúča, aby ste skontrolovali svoju lekárničku. 

Niektoré lieky totiž môžu podporovať kŕče,“ uviedol doktor Garrison.

Ide o niektoré farmaká liečiace astmu, chronickú pľúcnu obštrukčnú poruchu, ale aj niektoré diuretiká na vysoký krvný tlak. 

„Ak vás predsa len postihne kŕč, riešením je strečing. Chyťte si postihnutú končatinu a pritiahnite prsty k telu. Sval sa uvoľní a kŕč prestane,“ radí fyzioterapeutka Katie Knaptonová.

Podľa nej by mohla pomôcť aj jemná masáž, ale strečing je oveľa účinnejší.

Viac o téme: ZdravieBolestiKŕčeSvaly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9