POTRAVINY, ktoré vás udržia tam dole FIT: Čo dať do ÚST, aby INTÍMNYM partiám bolo dobre

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-27 13:00:00

Zloženie stravy ovplyvňuje celý organizmus vrátane rozličných orgánov ako žalúdok, črevá, kosti, kože, ale dopad má aj na intímne partie. Udržte ich v „kondícii“ vďaka určitým potravinám, ktoré sa o to postarajú!

Ak bojujete s bolestivou menštruáciou alebo mávate časté problémy so zápalmi, pomôcť si môžete vhodnou stravou. Niektoré potraviny majú veľkú silu a pôsobia aj tam, kde by ste to najmenej čakali. Vo vašich nohavičkách. Po ktorých surovinách siahnuť podľa thehealthy.com, aby vaše intímne partie boli fit?

Čítajte tiež: JEDLO na raňajky, ktoré odporúčajú odborníci: IMUNITU budete mať v špičkovej forme!

Kimči

Fermentované jedlá, ako napríklad kimči (kórejské jedlo z fermentovanej zeleniny), prekypujú zdravými baktériami. Ich konzumáciou spolu s kvasenými potravinami vrátane kyslej kapusty, kyslých uhoriek a miso, môžete pomôcť udržať zdravú črevnú flóru vo vašom tele, teda aj vo vašej vagíne, ako radí MUDr. Katherine Thurerová, gynekologička v Chicagu.

Čaj

Aj keď nebude priamo pôsobiť na zdravie pošvy, je rozumné dať mu prednosť, a nie popíjať víno v kombinácii s jedlom.

„Dostávam sťažnosti na kvasinkové infekcie hlavne cez sviatky, keď si ľudia doprajú alkohol a sladkosti,“ upozorňuje Dr. Thurerová.

Tieto potraviny, ktoré majú vysoký obsah prírodných cukrov, kŕmia kvasinky v tele. Samozrejme, že príliš veľa vína a cukru sa dá skonzumovať kedykoľvek počas roka. Ak sú pre vás kvasinkové infekcie chronickým problémom, skúste urobiť zmenu vo svojom jedálničku.

Losos

Mastné ryby vám dodajú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín.

„Esenciálne mastné kyseliny sa nachádzajú v membránach každej bunky v našom tele,“ vysvetľuje Staci Small, RD, majiteľ spoločnosti The Wellness Philosophy v Indianapolise. "Ukázalo sa, že pomáhajú zlepšovať vaginálnu suchosť u žien v menopauze." 

Dajte si aspoň dvakrát týždenne mastné ryby ako je losos. Ak nie ste fanúšikom rýb, aj olivový olej či orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Ďalšou možnosťou je kvalitný doplnok s rybím olejom, hoci získať zdraviu prospešné látky priamo z potravín je najlepšie!

Jogurt

Jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká, môže tiež pomôcť osídliť vaše črevá (a vagínu) zdravými mikróbmi, hovorí doktorka Thurerová. Cukor kŕmi vo vašom systéme zlé baktérie, ktoré môžu rozhodiť rovnováhu v tele, vyberte si preto obyčajný jogurt a pridajte doň ovocie.

Avokádo

Zdravé mononenasýtené tuky ako avokádo, orechy a olivový olej hrajú kľúčovú úlohu pri tvorbe pohlavných hormónov. Ak sú tieto hormóny v nerovnováhe (napríklad ak sú hladiny estrogénu príliš nízke), môžete si všimnúť, že vaša vagína bude suchšia ako obvykle, čo môže spôsobiť bolestivý sex. Nebojte sa tuku v strave!

Jahody

Prekvapenie! Jahody ponúkajú viac vitamínu C ako pomaranč.

"Zistil som, že ženy neprijímajú dostatok vitamínu C," hovorí Small.

Vitamín je potrebný pre vaše nadobličky, ktoré produkujú pohlavné hormóny aj stresový hormón kortizol. Small navyše zdôrazňuje, že vitamín C hrá rozhodujúcu úlohu pri syntéze kolagénu, ktorá je nevyhnutná pre pružnosť svalov a tkanív. To samozrejme potrebujete na celom tele vrátane pošvy.

Vajcia

Jedno vajce vám dodá poriadnu dávku vitamínu D! Jeho nedostatok zase zvyšuje riziko vzniku vaginálnej infekcie nazývanej bakteriálna vaginóza (BV), pravdepodobne kvôli úlohe tohto vitamínu v imunitnom systéme vagíny. V štúdii z roku 2015 sa ukázalo, že zvýšenie konzumácie doplnkov s vitamínom D po dobu 15 týždňov pomohlo k liečbe BV. Vedci dospeli k záveru, že môže dokonca pomôcť zabrániť infekciám u ľudí, ktorí už majú nízky obsah vitamínu D. Porozprávajte sa so svojím lekárom o užívaní doplnku, no odporúča sa radšej jesť viac potravín s dostatkom vitamínu, napríklad celé vajcia.

Kel

Pár šálok kelu dodá štedrú dávku vápnika aj horčíka. Tieto dva minerály sú potrebné pre správny svalový tonus a funkciu, vrátane pošvy. Mnoho žien však ťažko získa potrebné množstvo. Medzi ďalšie zdroje vápnika patria samozrejme mliečne výrobky, zatiaľ čo horčík nájdete vo fazuli a orechoch.

Voda

Pozor na diétne nápoje! Doktorka Thurerová upozorňuje, že umelý cukor narušuje vašu črevnú flóru. Pamätajte, že keď vaša črevná flóra nie je zdravá, vaša vagína je na tom tak isto. Uprednostnite obyčajnú vodu a čaje.

Celé zrniečka

Jačmeň, celozrnná pšenica, farro, popcorn. Všetko sú to celé zrná, ktoré sú bohaté na prebiotiká.

"Ich zdravé vlákno živí dobré baktérie v tele," zdôrazňuje Small.

Okrem celozrnných výrobkov sú ďalším zdrojom prebiotík aj potraviny ako ovocie a zelenina, napríklad banány a artičoky.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie strava vagína intímne partie

2021-07-27 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia