Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

RIZIKOVÁ antikoncepcia? ODBORNÍCI upozorňujú na VPLYV tabletiek na ZRAK

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci ochráni ženu pred neželaným tehotenstvom, často sa skloňuje v súvislosti s negatívnymi účinkami na ľudský organizmus. Výskumy, ktoré by to potvrdili, chýbajú, no najnovšie tu je jeden, ktorý spája antikoncepciu so zdravím očí.

Antikoncepcia údajne môže mať aj negatívne účinky, medzi ktoré patrí nevoľnosť, nárast hmotnosti či migréna. Ženám, ktoré ju užívajú, dokonca hrozí riziko oslepnutia. Nie je to prehnané tvrdenie?

Čítajte tiež: Na prvý pohľad obyčajné STARNUTIE, v skutočnosti VÁŽNY stav: CHOROBA, ktorá potichu NAPÁDA orgány!

Vedci zistili, že ženy ktoré pravidelne užívajú hormonálnu antikoncepciu, môže potrápiť glaukóm. Ide o bežné očné ochorenie, pri ktorom môže dôjsť k poškodeniu zrakového nervu, ktorý spája oko s mozgom. Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty na celom svete, ak sa nelieči, píše sa na thesun.co.uk

Štúdia, ktorá bola zverejnená v British Journal of Clinical Pharmacology sa zamerala na ženy vo veku 15 až 45 rokov. Zistilo sa, že ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu čelili viac ako dvojnásobne vyššiemu riziku vzniku glaukómu. Výskum vychádzal z informácií o viac ako piatich miliónoch žien. Ukázalo sa, že u 2 366 z nich sa vyvinul tento očný problém. Podľa odborníkov boli ohrozené najmä tie, ktoré brali antikoncepciu dlhodobo. Naopak, zvýšené riziko nebolo zaznamenané u žien, ktoré iba v minulosti nejaký čas užívali tabletky. 

Netreba mať obavy

Vedci napriek týmto zisteniam tvrdia, že riziko glaukómu pri užívaní hormonálnej antikoncepcie je nízke a nemalo by ženy odradiť od užívania týchto liekov. Ako však dodali, štúdia bola iba pozorovacia a nevyhodnocovala všetky rizikové faktory, ktoré môžu byť spúšťačom rizík súvisiacich s užívaním antikoncepcie, ako napríklad fajčenie. 

RIZIKOVÁ antikoncepcia? ODBORNÍCI upozorňujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia bola príliš malá na to, aby poskytla úplný obraz o tom, či pilulka naozaj vedie k strate zraku,“ myslí si riaditeľka oddelenia klinickej účinnosti na Fakulte sexuálnej a reprodukčnej starostlivosti Sarah Hardmanová.

Podľa nej z 5 miliónov pozorovaných žien sa iba u 2 366 objavil glaukóm. To je menej ako 0,05 percenta populácie. 

„V prípade, že u žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu dôjde k vizuálnym zmenám, mali by navštíviť očného špecialistu,“ konštatoval hlavný autor štúdie Mahyar Etminan.

Ako dodal, toto ochorenie je liečiteľné, no s liečbou treba začať čo najskôr.

Čo je glaukóm a aké sú príznaky?

Glaukóm je bežné očné ochorenie, ktoré môže viesť k slepote, ak sa nelieči. Môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín, ale najbežnejšou skupinou sú dospelí vo veku 70 až 80 rokov. Tento očný problém sa môže rozvíjať pomaly niekoľko rokov. Najskôr poškodí len periférne videnie, preto veľa ľudí na začiatku ani netuší, že trpí na toto ochorenie. Zistia to až pri bežnom očnom vyšetrení. 

Ak beriete antikoncepciu a spozorujete akékoľvek príznaky, ako rozmazané videnie alebo vidíte farebné kruhy okolo jasných svetiel, mali by ste navštíviť očného lekára. Glaukóm zvyčajne postihuje obe oči, no jedno na tom môže byť horšie ako druhé. Veľmi často sa však môže vyvinúť náhle.

Prejavuje sa:

  • intenzívnou bolesťou očí
  • nevoľnosťou a zvracaním
  • začervenaním očí
  • bolesťou hlavy
  • citlivosťou okolo očí
  • videním kruhov okolo svetiel
  • rozmazaným videním
Viac o téme: ZdravieAntikoncepciaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9