Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ak trpíte VYSOKÝM krvným tlakom, spozorujete to na sebe: Najčastejšie MÝTY o hypertenzii!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nebolí, aj preto ho mnohí podceňujú. Ak sa však prejaví v plnej sile, môže sa to skončiť fatálne. Aké mýty kolujú o vysokom krvnom tlaku?

Podľa správy od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má celosvetovo vysoký krvný tlak približne 1,13 miliárd ľudí, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Napriek tomuto vysokému číslu o ňom kolujú rôzne mýty. Čo všetko sa môžete dozvedieť na internete?

Čítajte tiež: Nepríjemný PROBLÉM, o ktorom mnohí mlčia: Čo znamená, ak po konzumácii OVOCIA zažívate TOTO!

1. Vysoký krvný tlak nie je vážny

Pravý opak! Bez liečby môže spôsobiť infarkt, mozgovú príhodu, ochorenie obličiek, stratu zraku, či sexuálnu dysfunkciu. Vysoký krvný tlak môže oslabiť elasticitu ciev. Do srdca sa tak nedostane dostatok kyslíka a krvi, čo môže poškodiť tento dôležitý orgán. Môže tiež narušiť jemné mozgové cievky, ktoré môžu prasknúť.

2. Hypertenzia sa vyskytuje v mojej rodine, nemôžem nič s tým urobiť

Áno, hypertenzia býva aj dedičná. Nemusí to však byť nevyhnutné. Tento stav sa často vyvíja v dôsledku zlého životného štýlu, ako je nezdravá strava či nedostatok pohybu. Gény na toto vplyv nemajú. Vedci zistili, že ľudí, ktorí sa zdravo stravujú, veľa sa hýbu, neholdujú alkoholu, ohrozuje vysoký tlak len minimálne.

3. Vysoký krvný tlak ide s vekom

Vysoký krvný tlak nie je normálnou súčasťou starnutia. Aj keď je hypertenzia častejšia u starších dospelých, vyskytuje sa aj u dospelých v strednom a mladom veku. Výskum ukazuje, že postihuje 33,2 percenta ľudí vo veku 40 – 59 rokov, nad 60 rokov je to už 63,1 percenta. Na jeho zníženie nepotrebujete veľa. Na začiatok postačí, ak zmeníte svoje stravovacie návyky, začnete pravidelne cvičiť a budete menej soliť.

Ak trpíte VYSOKÝM krvným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Mal/a by som príznaky, keby som mal hypertenziu

Jediným spôsobom, ako zistíte, či máte vysoký krvný tlak je, že si ho začnete merať. Jeho zradnosť spočíva v tom, že väčšinou nemá žiadne príznaky. Preto sa mu hovorí "tichý zabijak".

5. Nepoužívam kuchynskú soľ, nemusím sa obávať príjmu sodíka

Aby sme si udržali zdravý krvný tlak, nemali by sme skonzumovať viac ako 5 gramov soli. Jej obmedzenie však nestačí, príjem sodíka treba znížiť celkovo. Netreba zabúdať, že ten sa nachádza vo veľkom množstve potravín, niekedy vo veľmi vysokých množstvách. Vyhnúť by ste sa mali konzumácii hranoliek, pizze, údenín, sušeného mäsa, či tučných syrov. Veľa sodíka nájdeme aj v čokoláde, čipsoch, raňajkových cereáliách a instantných polievkach.

6. Keď zaberú na lieky, môžem ich prestať užívať

Niektorí, ktorí užívajú lieky na hypertenziu a po nejakom čase zistia, že ich tlak je v norme, ich jednoducho prestanú brať. Chyba! Pre mnohých ľudí je hypertenzia celoživotným stavom. Je dôležité riadiť sa odporúčaniami lekára a liečbu obmedziť, či ukončiť až po tom, keď doktor povie, že je to najlepší liečebný postup. 

7. Hypertenzia je liečiteľná

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na hypertenziu. Existujú však spôsoby, ako tento stav zvládnuť a znížiť jeho vplyv na zdravie. Okrem liekov pomôže, ak sa začnete zdravo stravovať, cvičiť, prestanete piť alkohol, fajčiť a vyvarujete sa stresu.

Ak trpíte VYSOKÝM krvným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Vysoký krvný tlak sa objavuje iba u mužov

Aj keď u každého sa môže rozvinúť hypertenzia, u mužov je vyššie riziko až do veku 45 rokov. Medzi 45 a 64 rokom života sú na tom obe pohlavia rovnako. Vo vyššom veku sú však ženy viac ohrozené vysokým krvným tlakom.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9