Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvrat v liečbe agresívnej CHOROBY: Zo šarlatánstva ÚČINNÝ nástroj na zabíjanie nebezpečných buniek

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Medicínsky výskum opäť potvrdzuje protirakovinové účinky vitamínu C. Tento najznámejší vitamín si telo nevie vyprodukovať samé, a tak ho získava z potravy. Dostatok čerstvého ovocia a zeleniny je zdrojom takého množstva, že nás ochráni pred skorbutom, ochorením, ktoré kedysi trápilo námorníkov.

Pomocou vitamínu C však môžete poraziť aj rakovinu. Prispieť k tomu môže aj strava.

Štúdia na myšiach naznačuje, že kombinácia veľmi vysokých intravenóznych dávok vitamínu C a stravy, ktorá je podobná pôstu, môže byť účinným spôsobom liečby agresívneho typu rakoviny. Ako sa píše na medicalnewstoday.com, na rozdiel od väčšiny rakovinových terapií je nepravdepodobné, že je toxická pre zdravé tkanivo.

Čítajte tiež: Blížiaci sa INFARKT spoznáte na záchode: Znak pri MOČENÍ ako signál

Výskum napreduje

O účinkoch vysokých dávok vitamínu C v boji s rakovinou sa hovorilo už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, no tento názor bol považovaný za šarlatánstvo. Teraz sa situácia zmenila. Klinická štúdia z roku 2017 zistila, že vysoké dávky vitamínu C v kombinácii s rádioterapiou a chemoterapiou sú dobre tolerované a môžu predĺžiť život ľudí s rakovinou mozgu. V súčasnosti prebiehajú väčšie klinické testy, ktoré skúmajú, ako vysoká dávka vitamínu C bojuje s rakovinou. Štúdia na myšiach naznačuje, že stravovanie podobné pôstu, môže zvýšiť schopnosť vitamínu C liečiť rakovinu hrubého čreva a konečníka, pričom sa vyhýba potrebe chemoterapie alebo ožarovania.

Vitamín C

Vitamín C je známy antioxidant, ktorý zachytáva vysoko reaktívne voľné radikály. Vstrekovanie vitamínu priamo do krvného riečišťa však vedie k vysokým koncentráciám v tkanivách, pri ktorých sa stáva prooxidantom, vznikajú tak voľné radikály, ako je peroxid vodíka. V rakovinovej bunke môžu poškodiť veľké molekuly vrátane proteínov, lipidov a DNA, čo vedie k bunkovej smrti.

Niektoré výskumy naznačujú, že agresívna forma rakoviny, ktorá má mutácie v géne nazývanom KRAS, je náchylná na poškodenie voľnými radikálmi pri vysokých dávkach vitamínu C. Štúdia ukazuje, že pri tomto ochorení práve kombinácia vitamínu C s chemoterapiou by mohla priniesť najlepšie výsledky.

Zvrat v liečbe agresívnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimagges.com)

Výhody pôstu

Vedci z Univerzity v južnej Kalifornii (USC) v Los Angeles a inštitútu pre rakovinu IFOM v Miláne v Taliansku sa rozhodli zistiť, či by pri liečbe rakoviny nemohla pomôcť špeciálna strava, ktorá je podobná pôstu. Diéty, ktoré prísne obmedzujú príjem kalórií, sa osvedčili pri zdraví srdca a môžu zvrátiť cukrovku 2. typu. Vedci dokonca zistili, že môžu zvýšiť životnosť iných primátov. Niektoré výskumy naznačujú, že pôst pomáha bojovať proti rakovine znížením inzulínovej rezistencie a zápalu. 

Vedci sú presvedčení, že vďaka tejto diéte rakovinové bunky budú citlivejšie na chemoterapiu a zároveň budú chrániť iné bunky. Pôst posilňuje imunitný systém a ten môže bojovať proti rakovine. Keď má človek malý prísun potravy, telo sa snaží ušetriť energiu. Dosiahnuť to môže tak, že zvýši citlivosť bunkových membrán na inzulín. Bunky tak môžu metabolizovať inzulín efektívnejšie a odstrániť glukózu z krvi. Lepšia citlivosť na inzulín sťažuje rakovinovým bunkám rast a rozvoj.

Dvojboj proti rakovine

Vedci zistili, že u myší, ktoré trpeli na rakovinu s mutáciou KRAS kombinácia pôstu nalačno a vitamínu C spomalila progresiu rakoviny.

„Aj samostatný pôst alebo vysoké dávky vitamínu C znižujú rast rakovinových buniek. No spoločne zabili takmer všetky rakovinové bunky," konštatoval hlavný autor štúdie Valter Longo.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaVitamín C
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9