Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ospevovaný VITAMÍN D vás môže zradiť: NEPRIATEĽ, ktorý spôsobí opačný efekt!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podporuje imunitu, vstrebávanie horčíka a zabráni vzniku obezity. Vitamín D je pre svoje schopnosti priam ospevovaný do nebies, no o jeho odvrátenej stránke sa už príliš nehovorí. V snahe posilniť svoje zdravie nakoniec môžete prijať viac vitamínu, ako je potrebné. Vtedy nastáva problém. 

Netreba to preháňať

O to viac v tomto období, kedy bojujeme s novým koronavírusom sa pripisujú vitamínu D zázračné účinky. Ide o jeden z top vitamínov, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a posilní imunitný systém. Čo ak prijmeme viac vitamínu? Predávkovanie môže viesť k nežiaducim reakciám. 

Čítajte tiež: Koniec zlej reputácie PLNOTUČNÝCH mliečnych výrobkov: Ľudia boli celé desaťročia na omyle!

Priamy kontakt so slnečným žiarením umožňuje pokožke vytvárať tento potrebný vitamín. Taktiež je k dispozícii v potravinách, ako napr. losos, červené mäso či vaječné žĺtky. Alebo ho nájdete vo výživových doplnkoch, ktoré sú ľahko dostupné v lekárňach. Nič sa však nemá preháňať. Čo sa týka vitamínu D, platí to dvojnásobne!

Príznaky predávkovania

Prijať viac vitamínu, než treba, je oveľa ľahšie ako sa zdá. Ako uviedla Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii, od konca marca do septembra je väčšina ľudí schopná získať takmer všetok vitamín D zo slnka. V kombinácii s potravinami a doplnkami sa však môžu objaviť určité príznaky predávkovania. 

Hranica toxicity sa považuje za 200 ng/ml a viac, kedy môže dôjsť k hyperkalcémii. Hyperkalcémia je nadbytok vápnika v krvi, čo môže viesť k komplikáciám. Vitamín D totiž prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika v tele a obmedzuje jeho stratu obličkami. 

Ospevovaný VITAMÍN D vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hyperkalcémiu spoznáte podľa kovovej chuti v ústach. Ďalším príznakom je nepravidelný tlkot srdca, rovnako ako neustále bolesti hlavy a strata chuti do jedla. Niektorí ľudia navyše môžu pociťovať svalovú slabosť, nevysvetlené vyčerpanie, podráždenosť a úzkosť.

Vysoké hladiny vápnika môžu viesť k rýchlemu zlyhaniu obličiek, strate vedomia, kóme alebo vážnym život ohrozujúcim abnormalitám srdcového rytmu,“ uviedla NHS.

Dlhodobá alebo nadmerná konzumácia doplnkov či potravín s vitamínom D môže viesť k toxicite! Aj keby ste prestali jesť tablety vitamínu D, môže trvať mesiace, kým účinky toxicity úplne zmiznú. 

Pre koho nie je vitamín D vhodný?  

Navyše, vitamín D nie je vhodný úplne pre každého. Doplnok s týmto vitamínom totiž môže interagovať s určitými typmi liekov. Napríklad ľudia na cholestyramíne - na liečbu vysokého cholesterolu - by mali byť obozretní a dávať si pozor na užívanie vitamínu D. Ďalším príkladom sú pacienti užívajúci fenobarbitál alebo fenytoín na liečbu epilepsie. V každom prípade sa o tom treba porozprávať so svojím lekárom. 

Taktiež niektoré zdravotné stavy môžu zvýšiť citlivosť osôb na vitamín D. Patrí sem rakovina, Williamsov syndróm, sarkoidóza a primárna hypertyreóza. Treba si uvedomiť, že toxicita vitamínu D môže spôsobiť celý rad symptómov, ktoré sú jedinečné pre každého jednotlivca. Príznaky sú teda individuálne. 

Viac o téme: PrevenciaPredávkovanieVápnikVitamín DZdrabie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9