Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na kúrenie v domácnosti dopláca celé telo: ČÍSLO, ktoré nesmie prekročiť vnútorná teplota!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysušené sliznice, škriabanie v hrdle a ďalšie zdravotné ťažkosti počas zimy môžu byť dôsledkom suchého vzduchu, ktorý v miestnosti vzniká v dôsledku vykurovania. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava pripomína, že počas vykurovacej sezóny netreba plytvať teplom a nerobiť si doma saunu.

 

"Ak sú radiátory horúce a izba sa dostatočne nevetrá, vnútorná teplota automaticky klesá. Aby ste sa cítili príjemne, vnútorná teplota by sa mala pohybovať do 23 stupňov Celzia a v noci okolo 18 stupňov Celzia," radí na sociálnej sieti RÚVZ Bratislava.

Čítajte tiež: Je repkový olej vhodný na vyprážanie? Spotrebiteľský TEST odhalil skutočnú kvalitu výrobkov!

Čo môže spôsobiť? 

Odborníci vysvetľujú, že príliš vysoká teplota v izbách zvyšuje tepovú frekvenciu, spôsobuje väčšie vyčerpanie, nadmernú únavu a nesústredenosť.

Nízka vlhkosť vzduchu netrápi len astmatikov a alergikov, neprospieva najmä deťom, ktoré potom trápi ranné škrabanie v krku, upchatý nos, posmrkávanie, "červené" oči a dráždenie na kašeľ, upozorňuje RÚVZ Bratislava. Aj seniori sú náchylnejší na infekcie dýchacích ciest.

Pomôže vlhkomer

Vlhkosť v byte sa dá zistiť pomocou vlhkomera, dôležité je umiestniť ho na správne miesto.

Na kúrenie v domácnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"V miestnosti, ktorú chcete hodnotiť, umiestnite ho do výšky očí tak, aby ste sa vyhli oknám, dverám a ostatným otvorom, ktorými prúdi vzduch," radí RÚVZ Bratislava.

V prípade akútnych problémoch so sliznicami odporúča naparovať sa, sušiť mokrú bielizeň v interiéri či na radiátor položiť misku s vodou. Za najúčinnejšie riešenie označil odparovač či zvlhčovač vzduchu.

Viac o téme: KúrenieZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9