Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súvislosť, z ktorej mrazí: Ľudia s touto diagnózou majú Parkinsonovu chorobu častejšie

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Neurodegeneratívne ochorenia majú v populácii čoraz častejší výskyt. Ich príčiny sú stále predmetom dohadov, ale aj nových výskumov. Taiwanskí neurológovia prišli na to, že u ľudí so známou psychiatrickou diagnózou by sa mohla častejšie vyskytovať Parkinsonova choroba.

Pravdepodobnosť, že budete trpieť Parkinsonovou chorobou, zvyšuje diagnóza bipolárnej poruchy. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v magazíne Neurology. Jej hlavným autorom je psychiater Mu-Hong Chen z taiwanskej nemocnice Taipei Veterans General Hospital, podľa ktorého predchádzajúce štúdie poukázali na prepojenie Parkinsonovej choroby s depresiou, ale nikto doteraz neskúmal, či existuje aj väzba s bipolárnou poruchou.

Čítajte viac: Lekári už poznajú spôsob, ako prekabátiť zlovestnú chorobu: Terapiu môžu vyskúšať aj Slováci!

Ako na svojej stránke uvádza Liga za duševné zdravie, bipolárna porucha je známa aj pod názvom manickodepresívna psychóza. Prejavuje sa výkyvmi nálad, zmenami správania, ale aj myslenia či telesnej aktivity. Skladá sa z obdobia depresívnej a obdobia manickej fázy. Podľa odhadov ňou trpí približne jedno percento populácie a jej príčinou je pravdepodobne nerovnováha neurotransmiterov v mozgu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sedemkrát náchylnejší na výskyt „parkinsona“

Do štúdie zapojil tím taiwanských vedcov viac ako 56-tisíc ľudí, ktorým diagnostikovali bipolárnu poruchu a na začiatku výskumu nemali v anamnéze Parkinsonovu chorobu. Kontrolnú skupinu tvorilo vyše 225-tisíc ľudí bez Parkinsonovej choroby a bipolárnej poruchy.

Výsledky poukázali na zvýšené riziko vzniku Parkinsonovej choroby u ľudí s bipolárnou poruchou – v tejto vzorke sa Parkinsonova choroba vyskytla u 0,7 percenta osôb, kým v kontrolnej skupine len u 0,1 percenta osôb. Znamená to, že pacienti s bipolárnou poruchou boli sedemkrát náchylnejší na výskyt „parkinsona“. Rozdiel bol aj v tom, že u ľudí s bipolárnou poruchou sa Parkinsonova choroba objavila okolo 64. roku života, kým v kontrolnej skupine bola najčastejšia u 73-ročných. Pravdepodobnosť rozvoja Parkinsonovej choroby zvyšovala aj hospitalizácia v súvislosti s bipolárnou epizódou.

Ako však spresňuje portál Sciencedaily.com, na formuláciu konkrétnejších záverov budú potrebné ďalšie výskumy, ktoré by odhalili, čo obe ochorenia spája – či zohráva úlohu genetika, zápalové procesy alebo neurochemické zmeny.

Viac o téme: Parkinsonova chorobaBipolárna porucha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9