Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nohy nás nosia celý život: 14 spôsobov, ako si ich nevedomky ničíme!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nevenujeme im veľkú pozornosť a zvyčajne bývajú jednou z najzanedbanejších častí tela. Pritom ak sa budete o ne starať, odvďačia sa vám vo veľkom. Budete zdravší a šťastnejší. Zistite, ako si ich denne ničíte bez toho, aby ste o tom vedeli!

Nohy su najviac používanou časťou tela. Napriek tomu, že sa každé ráno a večer venujeme starostlivosti o svoju pleť, naše nohy môžu byť šťastné, ak vôbec raz za mesiac dostanú pedikúru! Venujte im zvýšenú pozornosť a zbavte sa zlozvykov, ktoré im len škodia:

Čítajte tiež: Jedna hruška denne a trávenie bude tikať ako hodinky: Zmeny uvidíte na prvý pohľad!

Vaše podpätky sú príliš vysoké

Topánky na vysokom podpätku vyzerajú na nohe priam úžasne, viete však, ako sa v nich nohy cítia? Ak ich nosíte často, nohy doslova plačú! Ako upozorňuje podiatrická lekárka Rebecka Pruthiová z New Yorku, pri nosení vysokých podpätkov hrozí bolestivý stav s názvom plantárna fasciitída, pľuzgiery alebo pätová ostroha. Možno tomu predísť topánkami na nižšom podpätku, no určite nie takom, ktorý zdvihne vašu pätu 10 cm nad zem! Prípadne striedanie topánok na vyššom a nižšom podpätku uľaví vašim nohám. Nikdy však nenoste vysoké podpätky viac ako 4 hodiny denne.

Každý deň nosíte rovnaké topánky

Môže sa to zdať na prvý pohľad ako neškodný spôsob, ako udržať svoje nohy zdravé tým, že budete stále každý deň nostiť tie isté topánky. Jackie Suter, podiatrický chirurg a hovorca Americkej podiatrickej lekárskej asociácie tvrdí, že rovnaká obuv každý deň môže spôsobiť únavu nôh, keďže neustále pri chôdzi sú zaťažené rovnaké oblasti nôh. Majte k dispozícii niekoľko párov topánok a striedajte ich pri nosení!

Vaše topánky sú príliš staré

Staré topánky sú vyťahané a obvykle sa začnú trvať a látka povolí. Málokto si uvedomuje, že vtedy je noha namáhaná a trpí bolesťami.

"Keď sú topánky staré a opotrebované, naklonia nohy a nútia vás, aby ste vyvíjali väčší tlak chodidlami o zem. Dokonca aj ten najmenší uhol môže ublížiť nohám a spôsobiť bolesti chrbta a bedra," upozorňuje Dr. Suter.

Nahraďťe topánky, ktoré nosíte denne každých šesť mesiacov za úplne nové! Pri staršej obuvy si dávajte pozor na chodidlá a všímajte si, či nie sú namáhané. Ak je podpora nedostatočná, vymeňte ich za nové.

Nosíte nesprávnu obuv

Baleríny či žabky neposkytujú dobrú podporu klenby. Ak máte tendenciu nosiť tieto veci od pondelka do piatku, ste na dobre ceste za vznikom pľuzgierov, ku vzniku kladivkového prsta a zrútenej klenby nôh.

Vaše nechty sú nesprávne zastrihnuté

"Zastrihnutie nechtov, ktoré sú príliš krátke alebo zaoblené, môže mať za následok ich narušenie," hovorí doktor Pruthi.

Necht môže začať rásť do kože, čo spôsobuje nepríjemné pocity. Topánky môžu situáciu len zhoršiť tým, že tlačia o necht. Ako hovorí odborník, ubezpečte sa, že máte zastrihnuté nechty rovno.

Bežíte v topánkach, určených na tenis

Ak ide o cvičenie a šport, neexistujú jedny športové tenisky, ktoré je vhodné používať na všetko. Čo sa týka dizajnu, existuje niekoľko technológií pri ich výrobe. Každá činnosť má svoje špecifické vlastnosti potrebné pre správnu obuv. Napríklad bežecké topánky sú vyrobené pre rovný pohyb dopredu, zatiaľ čo basketbalové a tenisové topánky sú vyrábané pre bočné pohyby do strán.

Vždy nosíte kabelku na tej istej strane

Pruthi hovorí, že ak neustále nosíte ťažkú ​​kabelku na jednej strane, vytvárate zaťaženie, ktoré môže spôsobiť tendinitídu a taktiež bolesti krku a chrbta. Uistite sa, že meníte stranu, na ktorej nesiete veci, alebo máte dve menšie tašky, aby ste rovnomernejšie rozložili hmotnosť.

Ignorujete suché alebo šupinaté miesta

"Ponechanie drsnej a suchej kože na nohe môže nakoniec viesť k puklinám," hovorí Dr. Pruthi. "Tie sa môžu v priebehu času zhoršovať a môžu viesť k infekcii."

Dr. Pruthi odporúča používanie pemzy v sprche a pravidelne zvlhčovať pokožku, aby sa udržali nohy zdravé. Ak sú nohy šupinaté, môžete mať plesňovú infekciu! Najlepší spôsob, ako sa zbaviť šupín nie je krém, ale antifungálny krém.

Nohy nás nosia celý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nosíte stále ponožky

Nosenie ponožiek po celý deň môže spôsobiť, že vaše nohy sa potia, čo vedie k zápachu a v niektorých prípadoch dokonca aj k infekciám. Nechajte chodidlá po cvičení bez ponožiek a taktiež si ponožky nedávajte hneď po sprchovaní. Ak ste fyzicky aktívni, meňte ponožky raz denne, aby nohy dýchali. Všeobecným pravidlom však je, že ak zmeníte svoju spodnú bielizeň, mali by ste aj ponožky.

Cvičíte často s bosými nohami

Hoci pri niektorých športoch, ako je jóga a pilates, sa tomu nedá vyhnúť, dávajte si na to pozor. Tí, ktorí denne cvičia s bosými nohami, môžu neskôr trpieť bolesťou šľachy, bolesťou päty a dokonca aj bolesťou kĺbov. Uistite sa, že máte aspoň niektoré tréningy v teniskách. Naše chodidlá potrebujú rozmanitosť.

Nemáte doma papuče

Koľko času trávite doma bez obuvi? Platí to hlavne pre tých, ktorí majú podlahy z tvrdého dreva, mramoru alebo dlaždice. Ak budete tráviť čas doma bez papúč, v priebehu času sa prirodzená tuková podložka na spodnej časti vašich nôh opotrebováva a zanechá vám neskôr v živote pocit, že vaša noha je len koža a kosti.

Zabúdate na ochranný faktor

Keď sa opaľujeme, zvykneme sa natierať opaľovacím krémom, aby sme sa nespálili. Nezabúdajte však aj na svoje chodidlá. Horná, aj spodná časť chodidiel je náchylná na predčasné starnutie a vznik melanómu. Ak chcete znížiť riziko rakoviny kože, nezabúdajte si natreť celé chodidlo alebo noste topánky, ktoré ich schovajú.

Ignorujete bolesti

Len preto, že ste nemali žiadny úraz, ešte neznamená, že vaša noha je v poriadku. Ak máte bolesti, niečo nie je v poriadku. Bolesti pri chôdzi sa môžu len zhoršiť a môžu rozvinúť ďalšie zranenia.

Nosíte vonkajšiu obuv vo vnútri

Podľa Dr. Cunhy stojí za to, aby ste pred tým, než vstúpili do svojho bytu alebo domu, vyzuť sa z topánok.

"Topánky, ktoré nosíte mimo domu sú vystavené baktériám a vírusom, a tie si potom roznášate po celom dome. Nosenie vonkajšej obuvy alebo ich umiestnenie niekde, kde sa často pohybujete, vás môže vystaviť riziku zachytenia húb alebo bradavíc."

Viac o téme: ZdravieTopánkyChorobyNohy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9